Krystaly – jak nás dokážou ovlivnit?

Zveřejněno 28. 9. 2021

Když jsem byla malá a bylo mi špatně, bolela mě hlava, nebo jsem jenom neměla náladu, moje babička mi vždycky do ruky vrazila některý ze svých drahých kamenů. Nejčastěji to bývalo tygří oko, její nejoblíbenější. Tenhle kámen jsem pak žmoulala v ruce tak dlouho, dokud mi nebylo líp. A taky že většinou bylo. Nikdy jsem tuhle její metodu nezpochybňovala, i když nikde jinde jsem to nevídala. Prostě jsem to brala jako takovou samozřejmost, krystaly léčí.

S přibývajícími léty jsem si uvědomila, že to až tak běžné není a většina společnosti je vlastně k takovým věcem spíš skeptická. Já si v sobě nicméně už zakořenila určitou „spiritualitu“ nebo jak to nazvat. Právě díky babičce. A když moje mamka před týdnem vytáhla ze šperkovnice babiččiny prsteny posázené různými kameny, musela jsem na tenhle moment svého dětství zavzpomínat. Protože i když se mnou už babi několik let není, tenhle kousek z ní ve mně utkvěl možná víc, než si sama uvědomovala.

Krystaly – jak nás dokážou ovlivnit?

Krystaly jako trend

V poslední době se z krystalů a minerálů stal spíš trend, který vídáme na sociálních sítích. Však většina krystalů je taky docela fotogenická. Částečně za to nejspíš může pandemie, kdy se hodně lidí začalo věnovat seberozvoji a duševní stránce života. Nicméně to vůbec neznamená, že jde o něco nového. Krystaly byly používány už v antických civilizacích. Terapie krystaly má tedy dlouhou historii.

„Věda“ za tím vším

Krystaly vznikaly pod zemí tisíce let, a proto vstřebaly všechny vibrace a energii do sebe. Jejich síla záleží na tvaru a velikosti. Tyhle vibrace dokážou být v harmonii s energií v našem těle. Všichni už jsme určitě slyšeli o čakrách. Tyhle čakry si v podstatě můžete představit jako víry nebo kola, a když jste vyrovnaní, kola se točí. Když se ale některé kolo zasekne, musíte zapracovat na vaší energii a tenhle blok odstranit. Různé krystaly potom pomáhají s různými problémy.

Co se týká vlastních vědeckých výzkumů z téhle oblasti, není jich mnoho. Vědci se nejčastěji přiklání k názoru, že léčba drahými kameny je vlastně placebo, nebo že lidé podvědomě mění svůj životní styl, protože mají pocit, že jim kameny pomáhají. Pokud máte vážné zdravotní problémy, rozhodně nespoléhejte jen na krystal v ruce!

Jako lidi máme tendenci uchylovat se k vnějším silám pro rady a ujištění – ať je to náboženství, věda nebo jiná vyšší energie. Stejným způsobem nám i krystaly mohou sloužit jako prostředek, určitá vnější síla, která nás pomůže v životě usměrnit.

Jak se o krystaly starat

Existují stovky druhů krystalů a každý z nich funguje jinak. Některé stačí čistit a nabíjet ve vodě nebo na slunci, některé tím můžete zničit.

Prvním krokem je kámen „vyčistit“. Základní metody, kterými toho dosáhnete, jsou úplněk nebo přímé slunce, očištění šalvějí nebo vonnými tyčinkami nebo kámen jednoduše zakopat do hlíny (květináč postačí). Takhle připravený kámen pak můžete používat k libovolným rituálům.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...