SS22 MBPFW: návrat k základům a když to fungovalo, pokračujme v tom

Zveřejněno 5. 9. 2021

Mercedes-benz Prague Fashion Week je zpět a přehlídky se vrací do podoby, jaké je známe. Podívejte se, jaký byl první den a nechte se inspirovat nejen kolekcemi návrhářů, ale i pestrým street stylem.

LaFormela

Značka, za kterou stojí Miroslava Kohutiarová a Antonín Soukup je na naší scéně stálicí a těší se široké oblíbenosti. Není divu, toto kreativní duo tvoří minimalistické kolekce s nádechem něčeho, co z každého kousku tvoří nepopíratelné must-have. Kolekce na SS21 navazuje na předchozí květnovou. „Původně jsme celou kolekci chtěli postavit výhradně na naší předchozí tvorbě. Během příprav se nám ale nečekaně a přirozeně začalo rozkrývat téma koní, dostihů a žokejů. Prostředí dostihů se nám nakonec nejsilněji zjevilo v dílčích prvcích kolekce, jako jsou kukly, z nichž některé jsou neoddělitelnou součástí topů, detaily zapínání na průvlek či hnědé pepito. Téma se pak zásadně promítlo i do stylingu. Ženy pro nás jsou opět silnými, na nikom a ničem závislými osobnostmi. V první řadě je vnímáme jako neúnavné bojovnice, což je patrné i ze zdůraznění ramen mírně naddimenzovanými vycpávkami.“ Představují kolekci Mirka Kohutiarová a Antonín Soukup.

LaFormela SS22
LaFormela SS22, archiv MBPFW
LaFormela SS22
LaFormela SS22, archiv MBPFW
LaFormela SS22
LaFormela SS22, archiv MBPFW

Vanda Janda Full Time Diva Clan

Vanda Janda se i nadále drží své cesty Full Time Divy. Všechny modely celkově zapadají do jejího osobitého stylu. Vanda netvoří kolekce, Vanda tvoří svůj originální brand, který si nikdo nesplete.
Full Time Diva Clan je podle Vandy inspirován samotnými klientkami. Zde však si nejsem zcela jistá. Vanda Janda a pojem Full Time Diva je jedno a to samé a jedno by nemohlo existovat bez druhého. Otázkou je nakolik Vandu inspirují její klienty a nakolik Vanda inspiruje svoje klientky. Protože zcela upřímně, tyto klienty chtějí jedno – čím víc Vandy, tím lépe.

Ohlasy na tuto kolekci se různí – absolutní nadšení a nebo „hm, klasika“. Nutno zde ale skutečně vypíchnout fakt, že Vandě se skutečně podařilo vybudovat Clan a skvělou značku, které píše nový příběh pomocí stories na instagramu a tvoří tak představu Full Time Divy, kterou chtějí mít holky aspoň na chvíli také.

Vanda Janda SS22
Vanda Janda SS22, archiv MBPFW
Vanda Janda SS22
Vanda Janda SS22, archiv MBPFW
Vanda Janda SS22
Vanda Janda SS22, archiv MBPFW

Michael Kovacik

Každodenní život se nám prudkým tempem vrátil do dříve zajetých kolejí, avšak odkaz na proběhlé měsíce opředené nejistotou a trávené v komfortním oblečení stále přetrvává. Po oslavě návratu do společnosti s kolekcí fw21 “PARTY IS NOT OVER” přináší Slovenský návrhář Michael Kováčik novou vizi sezóny jaro/léto 2022 v duchu motta “BACK TO BASICS”. A tuto následovnici milujeme stejně tak, jako tu předchozí.

Slovo BASIC v kolekci reprezentuje šatník ženy, která je zpátky ve svém životním a pracovním procesu. Chce se cítit sebevědomě, jistě ale touží si ponechat špetku komfortu, na který byla během předešlých měsíců zvyklá. V reálně praxi se tato pohodlnost odrazí v použití materiálů, které klientky u Michaela Kováčika prozatím neviděly, ponechávají si však svojí patřičnou eleganci a nadčasovost.

Michael Kovacik SS22
Michael Kovacik SS22, archiv MBPFW
Michael Kovacik SS22
Michael Kovacik SS22, archiv MBPFW
Michael Kovacik SS22
Michael Kovacik SS22, archiv MBPFW

Dominika Kozáková

Někdo kdysi řekl, že když nevíš, co dál, jdi zpět k sobě. Dominika Kozáková je další z těch, které nepřehlédnete a definitivně svou tvorbou vystupují z řady. Přesto tato kolekce byla trochu jiná než ty předchozí. Ačkoliv Dominiky podpis byl velice dobře čitelný, v modelech se objevila větší něžnost.

„Tato kolekce je o návratu k mým kořenům. Inspiruji se tradicemi rodinného dědictví. Střihy jsou inspirované slovenskými lidovými ženami v jemné formě. Využívám volánky, mašle a řasení. Ve své tvorbě jsem nikdy nesměřovala k těmto věcem, dokonce mám pocit, že jsem se jim spíše vyhýbala, že jsem šla proti nim. Sama jsem musela přijít na to, jak krásné je ponořit se ještě více do vlastního nitra. Je to pro mě takové duchovní probuzení.“

Dominika Kozáková SS22
Dominika Kozáková SS22, archiv MBPFW
Dominika Kozáková SS22
Dominika Kozáková SS22, archiv MBPFW
Dominika Kozáková SS22
Dominika Kozáková SS22, archiv MBPFW

Pavol Dendis

Kolekce „Dark Waters – Brave Youth“, kterou předsavil slovenská návrhář Pavol Dendis, nachází inspiraci v odvaze mládí, uvolněnosti sedmdesátých let, v příběhu streetwearu versus glamrocku. S důrazem na krejčovské řemeslo rozpoznatelné v pečlivých detailech přidal tentokrát návrhář ke své typické černé barvě červenou, která symbolizuje krev, život a vitalitu.

Lehce strašidelná atmosféra s prvky trance ještě více upozornila na odvahu a sílu kolekce předvedené v rychlém stylu přehlídkového mola. Průhledné, ale i pevné materiály jako vlna, hedvábí, bavlna nebo kůže byly k vidění ve strukturách, se vzory a v kombinacích různých černých variant, čímž nezůstaly pozadu za myšlenkou generace, která hrdě prezentuje svůj názor s oblečením jako jedinečnou součást své osobnosti. Důraz na detail v podobě odhaleného hrudníku, nadměrných pánských volných siluet, surových švů a kombinací černé na černé byl jasným znamením oslavy mládí, odvahy a kořenů, k nimž se návrhář vracel v průběhu celé své tvorby. Název sbírky „Dark Waters – Brave Youth“ je parafrází ducha doby, temných vod, světa, ve kterém dnes žijeme, a vytváří mládež, která je odvážná a reaguje na aktuální dění – chce změnu.

Pavol Dendis SS22
Pavol Dendis SS22, archiv MBPFW
Pavol Dendis SS22
Pavol Dendis SS22, archiv MBPFW
Pavol Dendis SS22
Pavol Dendis SS22, archiv MBPFW
E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...