MBPFW – jedeme online, fashion film a přehlídky živě

Zveřejněno 3. 5. 2021

Rozhodnutí, že jarní Mercedes-Benz Prague fashion week bude, bylo jak balzám na duši v době, kdy po kulturním vyžití prahne i nejzatvrzelejší duše. Navíc ve zbrusu nové podobě – drive-in cinema a online. Aneb fashion week pro introverty. Je těžké psát o něčem, když si to všechno můžete pustit dodatečně online, ale i tak se o to pokusíme. Podívejte se, jaká panovala nálada a co se nám na jarním fashion weeku líbilo nejvíce. A jak návrháři reagují na aktuální situaci?

Jakub Polanka a jeho superženy

Žádný zahajovací večírek s přehlídkou, jako na podzim, ale Fashion film Jakuba Polanky. 

Sobotní přehlídky a troubení aut místo potlesku

Laformela a moře

Dálky, dobrodružství, hluboký oceán, pestrost, nepředvídatelnost a proměnlivost světa v něm. Už rok si je nemůžeme dopřát tak, jak bychom si představovali. Už rok nemůžeme jet tam, kam bychom chtěli. Pandemie zabrzdila možnost cestovat, nikoliv však touhu po něm. A právě na imaginárních cestách vystavěla Laformela svou novou kolekci. 

Michael Kovacik a party is not over

Pomyslným pojícím tónem kolekce je motto “PARTY IS NOT OVER”. Tato nálada symbolizuje skutečnost, že i napříč probíhající světové pandemie COVID-19 v nás život jako takový nevymizel a o to víc si vážíme společných chvílí. Se vší úctou k aktuální situaci a možnostem se klienti značky Michael Kováčik mohou i nadále obléct do hedvábného šifonu, saténu nebo novinek z prodyšnějších přírodních materiálů.

Vedle očekávané dávky nadčasové smyslnosti Michael přizpůsobil své siluety kolekce podzim/zima 2021 tak, aby ženu dokázaly provázet celým dnem.

Tereza Vu a zraněná srdce

Inspirace kolekce Terezy Vu FW21 odkazuje na zranitelnost a nestálost v lásce. V kolekci se navzájem prolíná několik linií, které zosobňují různé podoby lásky a vyjadřují širokou paletu citu a pocitů. Rychlé vzplanutí a opět rychlé opadnutí citu, které bývá velmi často doprovázeno citovou deprivací či „zraněním“ jednoho nebo druhého partnera. Změny nálad a křehká nerovnováha.

Tomu odpovídá i různorodost a na první pohled nejednotnost barevnosti a střihového řešení celé kolekce.

Základ kolekce je tvořen střihově nápaditě řešenými modely, což evokuje právě složitost a komplikovanost mezilidských vztahů. Křehkost a zranitelnost citů navíc umocňuje použití speciální éterické tkaniny, směsi bavlny a hedvábí v tělovém odstínu. Modely tak vyvolávají dojem, jako kdyby byl použit obvazový materiál. „Obvazy“, sklady, neukončené surové zakončení a konstrukční složitost střihů právě zobrazují onu zranitelnost a citovou neukotvenost. Zároveň ale i nestálost, neúplnost a do určité míry i pomíjivost. 

Lukáš Krnáč a sexy devadesátky

Lukáš Krnáč nás vzal do filmu režiséra Ridleyho Scota – Thelma & Louise a celkově do let 80. a 90. Krásné siluety kombinované s prvky streetwearu. Ostrá ramena zvýrazňují úzký pás a vice versa, klasický koncept šatů je „rozbitý“ stylingem, který je v konečném důsledku jen na samotné nositelce: Buď si „uváže uhlazený drdol“, nebo „rozpustí vlasy.“ Interpretace je individuální a namístě.

Denisa Dovala a slovanské bohyně

Návrhářky hlavní inspirací se staly ty nejsilnější ze slovanských bohyň jako jsou Moréna, bohyně smrti a znovuzrození, Mokoš, bohyně plodnosti a ochránkyně žen, Živa, bohyně Slunce a štěstí, Lada, bohyně krásy, Dodola, bohyně větru a deště, či také Kupalo, bohyně očisty.

Toto téma se odráží hned v samotných potiscích. Pro tisk jsou využity symboly jednotlivých bohyň a také hesla a jména. Designérka rovněž pracuje s charakteristickými barvami pro jednotlivé bohyně. Atraktivní delší siluety podtrhávají krásu ženského těla a jsou tak oslavou krásy a božskosti všech žen.

Pro kolekci byly použity především splývavé materiály doplněné o efektní tyl.

Slovanská kultura je neodmyslitelnou součástí každého z nás. Její odkaz můžeme vidět všude, neboť se stala hlavní inspirací dnešní kultury, ve které se myšlenky našich předků odráží. Z toho důvodu Denisa věří, že je tolik důležité si tuto kulturu i nadále připomínat.

fotografie: archiv MBPFW

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...