MBPFW – jedeme online, fashion film a přehlídky živě

Zveřejněno 3. 5. 2021

Rozhodnutí, že jarní Mercedes-Benz Prague fashion week bude, bylo jak balzám na duši v době, kdy po kulturním vyžití prahne i nejzatvrzelejší duše. Navíc ve zbrusu nové podobě – drive-in cinema a online. Aneb fashion week pro introverty. Je těžké psát o něčem, když si to všechno můžete pustit dodatečně online, ale i tak se o to pokusíme. Podívejte se, jaká panovala nálada a co se nám na jarním fashion weeku líbilo nejvíce. A jak návrháři reagují na aktuální situaci?

Jakub Polanka a jeho superženy

Žádný zahajovací večírek s přehlídkou, jako na podzim, ale Fashion film Jakuba Polanky. 

Sobotní přehlídky a troubení aut místo potlesku

Laformela a moře

Dálky, dobrodružství, hluboký oceán, pestrost, nepředvídatelnost a proměnlivost světa v něm. Už rok si je nemůžeme dopřát tak, jak bychom si představovali. Už rok nemůžeme jet tam, kam bychom chtěli. Pandemie zabrzdila možnost cestovat, nikoliv však touhu po něm. A právě na imaginárních cestách vystavěla Laformela svou novou kolekci. 

Michael Kovacik a party is not over

Pomyslným pojícím tónem kolekce je motto “PARTY IS NOT OVER”. Tato nálada symbolizuje skutečnost, že i napříč probíhající světové pandemie COVID-19 v nás život jako takový nevymizel a o to víc si vážíme společných chvílí. Se vší úctou k aktuální situaci a možnostem se klienti značky Michael Kováčik mohou i nadále obléct do hedvábného šifonu, saténu nebo novinek z prodyšnějších přírodních materiálů.

Vedle očekávané dávky nadčasové smyslnosti Michael přizpůsobil své siluety kolekce podzim/zima 2021 tak, aby ženu dokázaly provázet celým dnem.

Tereza Vu a zraněná srdce

Inspirace kolekce Terezy Vu FW21 odkazuje na zranitelnost a nestálost v lásce. V kolekci se navzájem prolíná několik linií, které zosobňují různé podoby lásky a vyjadřují širokou paletu citu a pocitů. Rychlé vzplanutí a opět rychlé opadnutí citu, které bývá velmi často doprovázeno citovou deprivací či „zraněním“ jednoho nebo druhého partnera. Změny nálad a křehká nerovnováha.

Tomu odpovídá i různorodost a na první pohled nejednotnost barevnosti a střihového řešení celé kolekce.

Základ kolekce je tvořen střihově nápaditě řešenými modely, což evokuje právě složitost a komplikovanost mezilidských vztahů. Křehkost a zranitelnost citů navíc umocňuje použití speciální éterické tkaniny, směsi bavlny a hedvábí v tělovém odstínu. Modely tak vyvolávají dojem, jako kdyby byl použit obvazový materiál. „Obvazy“, sklady, neukončené surové zakončení a konstrukční složitost střihů právě zobrazují onu zranitelnost a citovou neukotvenost. Zároveň ale i nestálost, neúplnost a do určité míry i pomíjivost. 

Lukáš Krnáč a sexy devadesátky

Lukáš Krnáč nás vzal do filmu režiséra Ridleyho Scota – Thelma & Louise a celkově do let 80. a 90. Krásné siluety kombinované s prvky streetwearu. Ostrá ramena zvýrazňují úzký pás a vice versa, klasický koncept šatů je „rozbitý“ stylingem, který je v konečném důsledku jen na samotné nositelce: Buď si „uváže uhlazený drdol“, nebo „rozpustí vlasy.“ Interpretace je individuální a namístě.

Denisa Dovala a slovanské bohyně

Návrhářky hlavní inspirací se staly ty nejsilnější ze slovanských bohyň jako jsou Moréna, bohyně smrti a znovuzrození, Mokoš, bohyně plodnosti a ochránkyně žen, Živa, bohyně Slunce a štěstí, Lada, bohyně krásy, Dodola, bohyně větru a deště, či také Kupalo, bohyně očisty.

Toto téma se odráží hned v samotných potiscích. Pro tisk jsou využity symboly jednotlivých bohyň a také hesla a jména. Designérka rovněž pracuje s charakteristickými barvami pro jednotlivé bohyně. Atraktivní delší siluety podtrhávají krásu ženského těla a jsou tak oslavou krásy a božskosti všech žen.

Pro kolekci byly použity především splývavé materiály doplněné o efektní tyl.

Slovanská kultura je neodmyslitelnou součástí každého z nás. Její odkaz můžeme vidět všude, neboť se stala hlavní inspirací dnešní kultury, ve které se myšlenky našich předků odráží. Z toho důvodu Denisa věří, že je tolik důležité si tuto kulturu i nadále připomínat.

fotografie: archiv MBPFW

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nové kabelky budou v souladu s neustále se měnícím cyklem trendů vždy nevyhnutelnou součástí módního života. A i když budou vždy přicházet a odcházet, existují siluety, které jsou bezpochyby navždy. Sentiment věčného tvaru znamená víc než jen opírání se o klasiku, ale...

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Jsem zastáncem názoru, že každé oblečení a každý parfém může být unisex, jakmile přestaneme řešit škatulky. Jsem o tom přesvědčena natolik, že si kladu otázku, zda brzy nenastane doba, kdy bude vše unisex a zda ta doba není náhodou za rohem. Soustředím se na to příliš...

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...