6 nejkontroverznějších módní reklam všech dob

Zveřejněno 10. 8. 2021

Svět reklamy je s tím módním úzce propojen. Móda není jen o sebevyjádření a umění, ale ve své základní podstatě nám pomáhá se prodat. A módní reklamy? Už to je pojem sám pro sebe. Ta touha umělce se vyjádřit spojená se světem reklamy pak dopadá různě. Některé takové kampaně jsou kontroverznější více než ostatní. Velké množství reklam bylo zakázáno napříč různými státy a nebo pouze obdržely obrovské množství kritiky. Z těch všech jsme vybrali 6 nejkontroverznějších, které hnuly žlučí nejednomu člověku.

1. Gucci – Public enemy (2003) 

Public enemy neboli veřejný nepřítel byla kampaň Toma Forda a stylistky Carine Roitfeld, kteří s touto provokativní kampaní způsobili v roce 2003 velký rozruch. Šlo o ikonické písmeno “G” vyholené do ochlupení modelky Carmen Kass. Kampaň tak byla vyhodnocená jako urážlivá a s tím byla i zakázána. 

2. Tom Ford – Tom Ford for men (2007)

A zase Tom Ford. Sex prodává a tato jeho kampaň to dokazuje. Objevuje se zde naolejovaná, nahá žena s parfémem mezi prsy. Nepochopení se dočkala například v Itálii, kde byla zakázána. 

3. Yves Saint Laurent – parfém M7 (2002)

Hádejte, kdo stojí za třetí kampaní našeho seznamu? Ano, správně, je to Tom Ford, který v byl roce (2002) kreativním ředitelem značek Gucci i Yves Saint Laurent. Tato kampaň byla oslavou fotografie z roku 1971, kde je sám Yves S. Laurent. Na této reklamní fotografii se nachází model Samuel de Cubber kompletně nahý. A ohlasy? 730 stížností. A co na to Ford? “Parfém se nanáší na kůži, proč tedy schovávat tělo?”

4. United Colors of Beneton – Unhate (2011) 

Odpočiňme si od Forda. V roce 2011 značka United Colors of Beneton vytvořila reklamu, kde se papež Benedikt XVI. a imám Sheik Ahmed el-Tayeb líbají. Pobouřený Vatikán se začal soudně hájit, aby tato kampaň byla okamžitě stažena. Během několika hodin byla pryč. Záměr kampaně utišit boj mezi dvěma stranami a nastínit blízkost mezi lidmi a různými kulturami – holt neobstál.

5. Miu Miu – Hailee Steinfeld (2011)

Fotografie zachycuje 14 letou Hailee Steinfeld sedící na koleji a působící plačícím dojmem. Byla vyhodnocená jako “nezodpovědná” a “navádějící děti do krizových situací” a byla zakázána. 

6. Calvin Klein – Mark Wahlberg (1991) 

V roce 1991 se stal herec Mark Wahlberg modelem na spodní prádlo Calvin Klein. Fotografie sice obdržela mnoho kritik, ale nakonec se stala vskutku legendární. Tak moc, že ji napodobilo mnoho dalších celebrit v dalších Calvin Klein kampaní, jako Justin Bieber nebo Nick Jonas. 

Udělejte si To Do list, který opravdu funguje

Udělejte si To Do list, který opravdu funguje

Vést si poctivě to do list je skvělý způsob, jak si udržovat přehled o všem, co je potřeba zařídit – o vašich cílech a výzvách. Ovšem není nic horšího, když váš seznam spíše roste než ubývá. Důležité je, aby vám byl opravdu dobrým pomocníkem a nikoliv brzdou.  To...

Co si můžeme vzít z po-pandemického světa dvacátých let?

Co si můžeme vzít z po-pandemického světa dvacátých let?

Mnoho lidí stále srovnává pandemii covidu se Španělskou chřipkou, která se prohnala v letech 1918 - 1920. Ačkoliv naše území více méně minula, např. ve spojených státech ji následovaly tzv. roaring twenties a mnozí tvrdí, že právě tato doba okázalých večírků bude mít...