Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni.

Veganské proteinové těstoviny

Rychlé proteinové těstoviny🍝 se “sýrovou omáčkou”🧀 se hodí na všední oběd. Pokud si vše dobře naplánujeme, příprava bude trvat pouze okolo 20 minut.

(2 porce)


Těstoviny:
🍝 těstoviny proteinové či z červené čočky od @greenapotheke – 250g
🍝 špetka soli

Omáčka:
🧀 kešu – 100g
🧀 lahudkové droždí – 2 lžíce
🧀 mandlové mléko – půl hrnku (případně lze nahradit rostlinou smetanou a vodou)
🧀 sušená cibule – 1 lžička
🧀 česnek – stroužek
🧀 kurkuma – čtvrt lžičky
🧀 citrón – lžička
🧀 sůl – čtvrt lžičky
Bonus surovina: kousek vegan sýru (třeba od @tudleecz na strouhání)

Kešu namočíme alespoň 4 hodiny předem do vody. Pokud klasicky zapomeneme🤦‍♂️, namáčíme 2 hodiny předem opakovaně do horké vody. Pokud i na to zapomeneme 🤦‍♂️🤦‍♂️, tak kešu povaříme 10-15 minut. Kešu musí být měkké, aby byla omáčka jemňoulinká. Vodu z kešu vždy vyléváme.


Těstoviny si mezitím uvaříme dle návodu.

Zbytek surovin na omáčku smícháme v mixéru a mixujeme do krémové konzistence.
Omáčku servírujeme na ještě teplé těstoviny, nemělo by být potřeba ji dohřívat.
Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami.
(Můžeme přidat klidně kapari, je to trochu zvláštnost, ale já mám kapari prostě rád 😁)
Dobrou chuť 💚

Veganské proteinové lívance

Lívance jsou poslední dobou má závislost. Až si to nacvičíte, můžete mít hotovo do 20 minut 😍 A jednoduše je obohatíte o potřebné bílkoviny.

Suroviny:
🥞 mouka (můžete použít celozrnou, já míchám podle nálady i třeba s pohankovou) – 90g
🥞 protein – 20g
🥞 veggie vajíčko nebo jablečné pyré nebo oboje – 2 lžíce
🥞 prášek na pečení – 1 lžička
🥞 syrup / cukr – lžíce
🥞 olej – lžička
🥞 rostlinné mléko – 200ml
🥞 kapka vanilkového aroma
🥞 sůl – špetka

Nejdříve důkladně promícháme suché suroviny. Následně do nich zamícháme vlhké suroviny a necháme 5 minut odležet.

Na pánvi uděláme z těsta oka podle libosti. Doporučuji dělat na malou teplotu, každá strana cca 2 minuty.
Servíruji s ovocem a samozřejmě javorovým sirupem 😍👉🥞