Místa u nás, která musíte vidět II.

Zveřejněno 15. 6. 2021

V minulém článku jsme vám představili místa ve východních Čechách. Od té doby se však situace trochu změnila, opatření se uvolnila a tak jsme tu opět s dalším článkem. Tentokrát jsme si pro vás připravili seznam měst a míst, těch známějších i méně známých, každopádně takových, která musíte vidět.

Litomyšl

Zase ty východní Čechy, víme, ale tohle město opravdu stojí za zmínku. Město Litomyšl leží v okrese Svitavy v Pardubické kraji. Pokud jste o tomto malebném městě slyšeli, tak pravděpodobně v souvislosti s renesančním zámkem, který je zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO. Ze zámeckých zahrad, které jsou jako stvořené pro procházky v horkých letních dnech, pikniky s přáteli či odpolední posezení s knížkou, pohodlně projdete do zahrad Klášterních. Tam si můžete prohlédnout sochy Olbrama Zoubka, vychutnat si kávu s výhledem na celé město nebo si jenom sednout a odpočinout na lavičce. Pokud si rádi pochutnáte na skvělé čokoládě, pralinkách a kávě, neměli byste minout kavárnu Chocco Café. Každoročně se ve městě koná několik akcí a festivalů – Smetanova Litomyšl, gastronomické slavnosti M. D. Rettigové, ArchiMyšl a další.

Jindřichův Hradec

Malebné městečko ležící v jižních Čechách asi hodinku jízdy od Českého Krumlova. Dominantami tohoto města jsou bezesporu jindřichohradecký hrad a zámek, patřící k nejrozsáhlejším památkovým komplexům v České republice. Prohlédnout si tam, kromě původních interiérů, můžete také krásná nádvoří, a když vystoupáte 149 schodů vedoucích do Černé věže, odměnou vám bude výhled na celý Jindřichův Hradec. A pokud máte rádi legendy a pověsti, vypravte se na zámek večer a využijte jednu ze strašidelných večerních prohlídek. Kromě zámku byste rozhodně neměli minout krásné historické centrum a muzeum, kde najdete největší lidový mechanický betlém na světě. Pokud máte rádi historii a železnici, můžete se projet parním vlakem po úzkokolejce, což je, zvláště v létě, krásná a romantická projížďka, která rozhodně zaujme jak děti, tak i dospělé. No a v neposlední řadě nesmíme opomenout ani slavný rybník Vajgar.

Kunětická hora

„Hrad, kde se zabydlel Rumburak“, hrad, který určitě znají všichni vetší i menší milovníci pohádek, natáčela se tu totiž, jak už přezdívka napovídá, pohádka Rumbrak. Kousek od Pardubic zasazen do malebné přírody a (doslova) kouzelného lesa. Historii hradu vám zde popisovat nebudeme, co vám ale říct a slíbit s jistotou můžeme je, že si to tu zamilujete. Je to ideální místo na romantické rande, celodenní výlet s dětmi nebo si sem můžete zajít na odpolední procházku spojenou s příjemným posezením v areálu hradu, kde si můžete dát i něco dobrého na zub či k pití. V létě se tu pak koná festival Hrady.

Zdroj fotografií: stezkaharduazamku.eu, kudyznudy.cz