Jak chodit v barefoot botách a je to opravdu tak zdravé?

Zveřejněno 11. 6. 2021

Jistě jste již zaregistrovali trend barefoot bot nebolik takzavných „bosých nohou“. V poslední době takovou obuv volí čím dál tím více lidí, převážně mužů, ale ani ženy nezůstávají pozadu. Ačkoliv dříve tyto boty většinou nosila jen úzká skupina lidí, dnes je nosí velké množství mladých lidí, nejen těch, jejichž životy jsou spjaté s udržitelným životním stylem. Proč jsou tak oblíbené, jak správně vybrat a jak v barefoot botách chodit?

Co je barefoot?

Každá správná barefoot bota nesmí omezovat chodidla v jejich přirozeném pohybu. Mají velmi tenkou a pružnou podrážku, a díky tomu umožňují nohám pohybovat se co nejpřirozeněji, tedy jako by byly naboso. 

Správná barefootová bota by měla splňovat 5 základních kritérií. Patří mezi ně tenká podrážka, zero drop (žádný podpatek, stejná výška pod špičkou a pod patou), flexibilita (dá se smotat do klubíčka), lehkost a široká špička.

Specifikum u barefootů jsou jejich podrážky, které jsou sice tenké, ale velice odolné a často vyrobené z pevnějšího materiálu než podrážky u běžných bot. Je tomu tak zejména z toho důvodu, aby se barefoot bota neprošlapala za jednu sezónu. 

Zajímavou funkci má i „podivná“ špička, která při pohledu na boty upoutává nejčastěji svou pozornost. Špička barefoot bot je vždy širší než u běžného obutí, kvůli tomu, aby dovolila noze rozvinout se do plného potenciálu a vykonávat tak všechny její funkce. Ovšem ne každá bota musí nutně upoutat pozornost svou širokou špičkou, když je dobře udělaná. Což barefooty od Bohempia nesporně jsou.

Další důležitou vlastností barefootové boty je stejná výška podrážky pod špičkou i patou. Nazývá se zero drop. Rovná podrážka umožňuje velmi dobré vnímání terénu a nevychyluje těžiště těla. 

Poslední skvělou vlastností barefootových bot je lehkost, která často až překvapí. Díky tomu bota poskytuje pocit jako by noha kráčela (téměř) bosá. 

Tip na barefootové boty české výroby:

Právě boty v duchu této filozofie vyrábí česká značka Bohempia, v jejím portfoliu najdete mimo jiné i tenisky a oblečení z konopné látky. Všechny produkty tak disponují řadou funkčních vlastností jako je vysoká pevnost, savost, prodyšnost a antimikrobialita. Výrobní procesy produktů od Bohempia probíhají s minimálním dopadem na životní prostředí, eticky a ekologicky s vysokým podílem ruční práce v EU, rovněž s důrazem na funkčnost, komfort a kvalitu. Díky tomu všechny produkty nesou certifikát „PETA Approved Vegan“.

Jaké výhody má chození „naboso“ a pro koho to je?

Značka Bohempia věří, že barefoot boty může nosit téměř každý. Spojila proto síly s fyzioterapeutkou Mgr. Lucií Kropáčkovou a společně vytvořili sérii naučných článků a videí Bohempia Barefoot Academy, kde se každý zájemce dozví, jak pohodlně začít s prvními barefooty a jaké výhody chození „naboso“ má. 

„Podobně jako v chůzi naboso, kdy noha dostává prostor pro uplatnění všech svých funkcí, je tomu tak i v případě barefootové obuvi. Vhodná obuv totiž nebrání noze pracovat, ani nezastává její funkce. Téměř vše, co noha ke své práci potřebuje, má již v základní výbavě,“ vysvětluje Mgr. Lucie Kropáčková. 

Jak správně chodit v barefoot botách?

I přesto, že se to nezdá, správná barefoot chůze je dlouhodobý proces, který je potřeba se naučit, aby mělo nošení bot kýžený efekt. 

Bohempia proto vytvořila brožurku „ZAČÍNÁME S BAREFOOTY“, kde popisuje čtyři základní principy pro správnou chůzi a provede začínající barefootisty prvními dvěma měsíci chození ve zdravých botách. Brožurka je dostupná i online zde.

Zároveň na svém YouTube kanálu sdílí naučný seriál, který popisuje základy barefootového chození, a navíc vyvrací všechny rozšířené mýty o botách. 

Videa Barefoot Academy najdete zde.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...