Nenechte si ujít částečné zatmění slunce

Zveřejněno 8. 6. 2021

Dobré pití, přátelé a zatmění slunce – jediné, které od nás můžeme letos pozorovat. Na čtvrtek 10. června tak máte program jistý.

Ve čtvrtek 10. června 2021 se v dopoledních hodinách můžeme těšit na další z řady překrásných nebeských divadel, kdy Měsíc vstoupí do cesty slunečním paprskům – nastane prstencové zatmění Slunce, které v našich zeměpisných šířkách bude viditelné jako částečné.

K zatmění Slunce dochází tehdy, když Měsíc, který je ve fázi novu, prochází mezi Sluncem a Zemí, přičemž Měsíc úplně nebo částečně zakryje pozemskému pozorovateli výhled na sluneční kotouč. V případě úplného zatmění je Slunce Měsícem zakryto zcela, v případě prstencového a částečného zatmění Měsíc zakrývá pouze část slunečního disku. Poněkud neobvyklé prstencové zatmění je pak možno pozorovat tehdy, když je Měsíc na své výstředné dráze dál od Země a pozorovateli se tedy jeví úhlově menší než Slunce.

Jako prstencové je toto zatmění viditelné z pozorovatelsky nepříliš přívětivých oblastí táhnoucích se od severní Kanady, přes Grónsko a polární oblasti až k nejsevernějším částem Sibiře. Jako částečné je pozorovatelné z velké části Evropy, severní poloviny Asie a z oblastí ležících v severozápadní části Atlantiku. 

První kontakt měsíčního kotouče se slunečním diskem bude pozorovatelný přibližně v 11 hodin a 44 minut. S přibývajícím časem bude zatmění výraznější, přičemž maximum úkazu, kdy bude Měsíc zakrývat asi 17 % Slunce, nastane zhruba ve 12 hodin a 39 minut. Se slunečním kotoučem se pak Měsíc rozloučí přibližně ve 13 hodin a 36 minut. Uvedené časy jsou ve středoevropském letním čase a platí pro 50° severní šířky a 15° východní délky. Časy pro ostatní místa České republiky se budou o několik minut lišit, konkrétní průběh pro velká města lze najít v tabulce na konci článku. 

Kde a jak zatmění pozorovat?

Nezbytnou podmínkou k pozorování nadcházejícího úkazu je příznivé počasí. Štefánikova hvězdárna i hvězdárna Ďáblice budou 10. června pro veřejnost mimořádně otevřeny již od 11:00. Vzhledem k pravděpodobně přetrvávajícím vládním opatřením je třeba počítat s možnou omezenou kapacitou a tedy i délkou doby, kterou bude možno v kopuli strávit.

Úkaz však bude pozorovatelný i pouhýma očima, ale pouze se speciálními brýlemi, neboť bez použití vhodných ochranných pomůcek se pozorovatel vystavuje nebezpečí vážného a trvalého poškození zraku. Tyto brýle, určené přímo k pozorování zatmění, jsou k dostání ve všech střediscích Planetum, případně je možno je objednat zde.

Odkud a v kolik budete moci částečné zatmění slunce pozorovat v roce 2021?

MístoZačátek zatměníMaximální fázeKonec zatmění
Brno11:5412:4213:34
České Budějovice11:4412:4713:30
Hradec Králové11:4612:4113:38
Ostrava11:5412:4613:40
Plzeň11:4012:3513:32
Praha11:4212:3813:35
Ústí nad Labem11:4012:3813:37

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...