Nedávno mi mamka vyprávěla o (cituji) „těch tvarohových šátečcích, co vždycky pekla babička“. Bohužel moje paměť připomíná spíš děravý cedník, a tak jsem neměla tušení, o čem to mluví. Po chvíli jsme ale našly recept na tyhle nekynuté tvarohové šátečky a po několika zkušebních várkách a úpravách jsme tady. Ne nadarmo se říká, že babičky pečou nejlíp – a proto pro vás mám další z receptů z mého dětství, které jsem trávila u babičky v kuchyni.
Tyhle nekynuté tvarohové šátečky jsou super rychlé, nadýchané a věřte mi, když říkám, že se po nich jen zapráší. Je to zase taková česká klasika, kterou se vždy hodí mít po ruce.
Budete potřebovat:
Těsto
- 250 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů másla
- 250 gramů tvarohu (tvaroh musí být měkký, ale ne ve vaničce – nejlepší je ten balený v alobalu)
- špetka soli
Náplň
- 250 gramů tvarohu (tenhle už může být i z vaničky)
- 40 gramů cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
Postup:
Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Mouku, máslo, tvaroh (opravdu použijte ten měkký v alobalu) a sůl smíchejte v míse do hladkého těsta – nemělo by se lepit, pokud ano, přidejte trochu mouky. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte chladit v lednici.
V menší misce připravte náplň – tvaroh, žloutek, oba cukry a promíchejte. Tvaroh na náplň musí být měkký, ale už je jedno jestli ve vaničce nebo v alobalu.
Rozválejte těsto (mělo by být vysoké asi půl centimetru) a rozkrájejte ho na čtverečky.
Do každého čtverečku dejte lžíci tvarohové náplně, opačné rohy spojte uprostřed.
Pečte přibližně 20-25 minut, než budou šátečky zlaté.
Přestože v názvu článku vidíte, že šátečky jsou tvarohové, nakonec jsem se rozhodla přidat i pár s marmeládou. Je to jako s buchtami – někdo chce tvaroh, někdo povidla, někdo mák. I šátečky můžete naplnit (skoro) čímkoliv. Pokud se rozhodnete dělat s marmeládou, použijte takovou, která neteče. Čím pevnější bude, tím lépe bude během pečení držet uvnitř šátečků.