Světový den životního prostředí – jak ho letos oslavit?

Zveřejněno 4. 6. 2021

Světový den životního prostředí spadá každoročně na 5. června. Přestože je to mezinárodní svátek, nemluví se o něm tolik, jak by asi mělo. Když jsem doma zmínila, že vůbec něco takového existuje, dostalo se mi ze strany rodiny většího překvapení, než bych si přála. Den životního prostředí je přitom tak skvělá věc – ochranu naší planety bychom totiž neměli zanedbávat a je fajn, že se to dostává do popředí právě skrze takové akce. Co tedy přesně tento den znamená, proč vůbec vznikl a proč je pro nás nesmírně důležitý? Pojďme se na to podívat zblízka.

Světový den životního prostředí

Co je to den životního prostředí

Den životního prostředí založilo roku 1972 Valné shromáždění Organizace spojených národů. Právě v tom roce se ve Stockholmu konala konference svolaná za účelem nápravy a odvrácení hrozící ekologické krize. Smyslem tohoto svátku je hlavně šířit povědomí o ekologických otázkách a problémech, kterým čelíme bohužel stále víc. Den životního prostředí má každý rok jiné téma (v roce 2021 to je obnovení ekosystémů), a také se každý rok stane jedna země oficiálním pořadatelem (letos je to Pákistán).

Každé 3 vteřiny se ve světě pokácí zalesněná plocha o velikosti fotbalového hřiště. Během posledního století jsme přišli o více než polovinu mokřad a bažin. Polovina korálových útesů je už nenávratně zničená a počítá se, že do roku 2050 to bude až 90 %. A to jsou jen některé z katastrof, které způsobila naše bezohlednost vůči planetě.

Jak můžete sami přispět

Ke světovému dni životního prostředí si můžete dát několik předsevzetí, jak zlepšíte stav planety a zmírníte další ekologické katastrofy. Neomezujte se ale jen na ten jeden den. Aby to mělo smysl, musíme tyhle věci začlenit i do našich každodenních životů.

  1. Máte doma nepotřebné věci? Nemusí všechny skončit v popelnici – zkuste se zamyslet, jestli je nemůžete darovat. Pomůže vám s tím třeba aplikace Kam s ním?
  2. Všichni milujeme nakupování, i to ale zanechává obrovskou uhlíkovou stopu. Dobrým způsobem, jak si užít nákupy a netrápit životní prostředí, jsou secondhandy. V naší rubrice Dýchánky u madame sekáč jich najdete spoustu.
  3. Recyklujte – tohle téma už je poslední dobou trochu ohrané, ale je to vážně potřeba. Třiďte doma odpad, snažte se eliminovat to, co vyhazujete do směsného, už v obchodě záměrně vybírejte obaly, které se dají třeba znovu použít (sklo, znovu naplnitelné nádoby).
  4. Šetře vodu – když si čistíte zuby, holíte se, sprchujete – nenechte vodu téct naprázdno.
  5. Zhasínejte světla, když nejste v místnosti, nabíječky odpojte ze zásuvky, protože i když nejsou používány, tak spotřebovávají energii.
  6. Na nákupy používejte plátěnou tašku nebo síťovku, ať nemusíte kupovat igelitky na jedno použití.
  7. Nejezděte autem, když to není nutné – auta zanechávají obrovskou uhlíkovou stopu. Použijte místo něj třeba hromadnou dopravu, kolo, nebo jděte pěšky. A když už jedete autem, používejte tempomat, když můžete – ušetříte tím palivo.
  8. Noste si s sebou vlastní láhev na vodu, kelímky a hrnky na kafe.

To a plno dalších věcí můžete začlenit do vašich životů, aby se nám i budoucím generacím žilo lépe!

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...