Sezóna jahod už je skoro tady, a tak se přímo nabízí něco si z nich upéct. Tenhle osvědčený recept na jahodový koláč je taková klasika, není ani složitý nebo zdlouhavý, a tak nemusíte v kuchyni trávit celé odpoledne. Navíc chutná skvěle, takže co víc si přát.
Jak je obecně známo, jahody a láska jsou pevně svázané, v historii se označovaly právě jako královské ovoce nebo ovoce lásky. Tak se o přímo nabízí, že tenhle recept vám přinášíme v květnu, měsíci zamilování.
Budete potřebovat:
- 180 gramů cukru krupice
- 2 vejce
- 4 lžíce oleje
- 250 mililitrů mléka
- 300 gramů polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- jahody – podle vaší chuti, většinou používám přibližně 350 gramů
- drobenka: 80 gramů mouky, 50 gramů másla, 40 gramů cukru
Postup:
Troubu předehřejte na 160 stupňů.
V míse smíchejte cukr, vejce, olej a mléko. Potom přidejte mouku a kypřící prášek, rychle smíchejte do hladkého těsta – nemíchejte moc dlouho, koláč pak bude takový tužší.
Formu na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou nebo polohrubou moukou. Nalijte do ní rovnoměrně těsto. Posypte jahodami.
Když je zrovna sezóna jahod, určitě použijte raději čerstvé. Když ale zrovna nejsou, můžete vždycky použít mražené, chutnají stejně dobře.
V menší misce si připravte drobenku. Mouku, cukr a máslo smíchejte, buď rukou nebo vidličkou. Budou z toho takové žmolky/drobky – prostě drobenka. Nasypte rovnoměrně na koláč.
Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut (záleží na velikosti formy). Jestli je upečený poznáte tak, že doprostřed zapíchnete špejli nebo párátko. Když vyjde čisté, nenalepí se na něj těsto, můžete koláč vyndat.
Jahodový koláč nechte před podáváním chvíli vychladnout, něž ho rozkrojíte. A ještě jeden tip, kdyby zrovna jahody nebyly váš favorit, můžete použít i jiné ovoce – dobře funguje třeba rybíz, borůvky, meruňky nebo švestky. Těsto je v podstatě univerzální, a tak s ním můžete trochu experimentovat, když se vám bude chtít.