Banana bread, česky banánový chlebíček. Hit posledních pár měsíců, o kterém jste už určitě museli slyšet. Prostě museli. Pokud jste ho už samozřejmě nepekli a nepropadli tak jeho kouzlu jako téměř všichni na sociálních sítích. Já jsem si pro vás, kromě klasiky připravila i dvě variace na klasický recept. Připravte si je na odpolední piknik v parku, nedělní snídani v posteli nebo zkrátka jen tak. Jsou skvělé!
KLASICKÝ BANANA BREAD
Receptů na banana bread je nespočet. Já jsem si oblíbila ten od Kačí z blogu Smooth & cooking. Pekla jsem ho několikrát a vždy se povedl.
Budete potřebovat:
• 90g másla (pokojové teploty)
• 150g cukru (já jsem použila pouze 100g)
• 1 vejce
• 3 malé / 2 velké banány
• 1/4 lžička soli
• 1 lžička kypřícího prášku (já používám ten bez fosfátů bez fosfátů)
• 190ml mléka
• 1 čajová lžička vanilkového extraktu
• 220g hladké mouky
Postup:
V první řadě si předehřejeme troubu na 180°C. Máslem vymažeme a kokosem (hrubou moukou) vysypeme formu na banana bread (použít můžete klidně i formu na biskupský chlebíček nebo prostě tu, co máte doma). Ve větší míse utřeme změklé máslo společně s cukrem do pěny. Postupně přidáme celá vejce, sůl, mléko a vanilkový extrakt, a pořádně vyšleháme. Nakonec přidáme mouku a kypřící prášek a zpracujeme hladké těsto. Pečeme cca 30 minut. Poté do těsta píchneme špejlí – pokud se těsto nelepí, je hotovo, pokud ano, necháme ještě chvíli dopéct a postup zopakujeme.
JABLEČNÝ S TVAROHEM
Při přípravě tohoto sladkého chlebíku jsem vycházela z receptu Kačí na banana bread. V tomto sice nejsou žádné banány, ale za to hodně jablek, tvarohu, špaldová mouka a spousta oříšků. Ještě než přejdeme k samotnému receptu, já většinu receptů dělám hodně od oka a ani tento nebyl výjimkou, proto se při jeho přípravě řiďte i svým vlastním pocitem. Co vám ale určitě můžu slíbit je, že se vám stopro povede. Nemůžete na něm totiž nic zkazit.
Budete potřebovat:
• 90g másla (pokojové teploty)
• 1 vejce
• 100g cukru (můžete použít klidně cukr třtinový/kokosový,..)
• 50g vanilkového cukru
• 220g hladké špaldové mouky
• 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžička jablečného octa (reaguje s kypřícím práškem a těsto vám díky němu krásně vyběhne) – lze vynechat
• špetka soli
• 2 lžičky skořice
• 250g měkkého (vaničkového) tvarohu
• 120ml mléka
• 1 větší jablko
• hrst vlašských oříšků
Postup:
Postup je téměř stejný, jako postup na banana bread výše. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme celé vejce, tvaroh, mléko, mouku, špetku soli a skořici. Až máme těsto krásně vyšlehané, přidáme kypřící prášek společně s lžičkou jablečného octa a opět pořádně promícháme. Těsto by mělo mít hustší, lívancovou konzistenci. Pokud je těsto příliš řídké, přijdete mouku. Na úplný závěr do těsta zamícháme nastrouhané jablko a nasekané oříšky. Pečeme na 180°C cca hodinu a půl – ale znáte to, každá trouba peče jinak, tak to hlídejte a před vytažením z trouby do něj píchněte špejlí, těsto by nemělo lepit.
BORŮVKOVÝ S MANDLEMI
Při přípravě tohoto receptu jsem opět vycházela z receptu na banana bread od Kačí a je skvělý, víc asi není třeba dodávat.
Budete potřebovat:
• 90g másla (pokojové teploty)
• 1 vejce
• 100g cukru (můžete použít klidně cukr třtinový/kokosový,..)
• 50g vanilkového cukru
• 220g hladké špaldové mouky
• 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžička jablečného octa (reaguje s kypřícím práškem a těsto vám díky němu krásně vyběhne) – lze vynechat
• hrst nasekaných mandlí
• 2 lžičky skořice
• 200g zakysané smetany
• 120ml mléka
• hrnek (500ml) borůvek – já použila mražené
Postup:
Postup je opěr téměř stejný, jako postup na banana bread výše. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme celé vejce, zakysanou smetanu, mléko, mouku a skořici. Až máme těsto krásně vyšlehané, přidáme kypřící prášek společně s lžičkou jablečného octa a opět pořádně promícháme. Těsto by mělo mít hustší, lívancovou konzistenci. Pokud je příliš řídké, přijdete mouku nebo kokos. Na úplný závěr do těsta zamícháme borůvky. Pečeme na 180°C cca hodinu a půl – ale znáte to, každá trouba peče jinak, tak to hlídejte a před vytažením z trouby do něj píchněte špejlí, těsto by nemělo lepit.