Variace na banana bread

Zveřejněno 30. 4. 2021

Banana bread, česky banánový chlebíček. Hit posledních pár měsíců, o kterém jste už určitě museli slyšet. Prostě museli. Pokud jste ho už samozřejmě nepekli a nepropadli tak jeho kouzlu jako téměř všichni na sociálních sítích. Já jsem si pro vás, kromě klasiky připravila i dvě variace na klasický recept. Připravte si je na odpolední piknik v parku, nedělní snídani v posteli nebo zkrátka jen tak. Jsou skvělé!

KLASICKÝ BANANA BREAD

Receptů na banana bread je nespočet. Já jsem si oblíbila ten od Kačí z blogu Smooth & cooking. Pekla jsem ho několikrát a vždy se povedl.

Budete potřebovat:
• 90g másla (pokojové teploty)
• 150g cukru (já jsem použila pouze 100g)
• 1 vejce
• 3 malé / 2 velké banány
• 1/4 lžička soli
• 1 lžička kypřícího prášku (já používám ten bez fosfátů bez fosfátů)
• 190ml mléka
• 1 čajová lžička vanilkového extraktu
• 220g hladké mouky

Postup:
V první řadě si předehřejeme troubu na 180°C. Máslem vymažeme a kokosem (hrubou moukou) vysypeme formu na banana bread (použít můžete klidně i formu na biskupský chlebíček nebo prostě tu, co máte doma). Ve větší míse utřeme změklé máslo společně s cukrem do pěny. Postupně přidáme celá vejce, sůl, mléko a vanilkový extrakt, a pořádně vyšleháme. Nakonec přidáme mouku a kypřící prášek a zpracujeme hladké těsto. Pečeme cca 30 minut. Poté do těsta píchneme špejlí – pokud se těsto nelepí, je hotovo, pokud ano, necháme ještě chvíli dopéct a postup zopakujeme.

JABLEČNÝ S TVAROHEM

Při přípravě tohoto sladkého chlebíku jsem vycházela z receptu Kačí na banana bread. V tomto sice nejsou žádné banány, ale za to hodně jablek, tvarohu, špaldová mouka a spousta oříšků. Ještě než přejdeme k samotnému receptu, já většinu receptů dělám hodně od oka a ani tento nebyl výjimkou, proto se při jeho přípravě řiďte i svým vlastním pocitem. Co vám ale určitě můžu slíbit je, že se vám stopro povede. Nemůžete na něm totiž nic zkazit.

Budete potřebovat:
• 90g másla (pokojové teploty)
• 1 vejce
• 100g cukru (můžete použít klidně cukr třtinový/kokosový,..)
• 50g vanilkového cukru
• 220g hladké špaldové mouky
• 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžička jablečného octa (reaguje s kypřícím práškem a těsto vám díky němu krásně vyběhne) – lze vynechat
• špetka soli
• 2 lžičky skořice
• 250g měkkého (vaničkového) tvarohu
• 120ml mléka
• 1 větší jablko
• hrst vlašských oříšků

Postup:
Postup je téměř stejný, jako postup na banana bread výše. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme celé vejce, tvaroh, mléko, mouku, špetku soli a skořici. Až máme těsto krásně vyšlehané, přidáme kypřící prášek společně s lžičkou jablečného octa a opět pořádně promícháme. Těsto by mělo mít hustší, lívancovou konzistenci. Pokud je těsto příliš řídké, přijdete mouku. Na úplný závěr do těsta zamícháme nastrouhané jablko a nasekané oříšky. Pečeme na 180°C cca hodinu a půl – ale znáte to, každá trouba peče jinak, tak to hlídejte a před vytažením z trouby do něj píchněte špejlí, těsto by nemělo lepit.

BORŮVKOVÝ S MANDLEMI

Při přípravě tohoto receptu jsem opět vycházela z receptu na banana bread od Kačí a je skvělý, víc asi není třeba dodávat.

Budete potřebovat:
• 90g másla (pokojové teploty)
• 1 vejce
• 100g cukru (můžete použít klidně cukr třtinový/kokosový,..)
• 50g vanilkového cukru
• 220g hladké špaldové mouky
• 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžička jablečného octa (reaguje s kypřícím práškem a těsto vám díky němu krásně vyběhne) – lze vynechat
• hrst nasekaných mandlí
• 2 lžičky skořice
• 200g zakysané smetany
• 120ml mléka
• hrnek (500ml) borůvek – já použila mražené

Postup:
Postup je opěr téměř stejný, jako postup na banana bread výše. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme celé vejce, zakysanou smetanu, mléko, mouku a skořici. Až máme těsto krásně vyšlehané, přidáme kypřící prášek společně s lžičkou jablečného octa a opět pořádně promícháme. Těsto by mělo mít hustší, lívancovou konzistenci. Pokud je příliš řídké, přijdete mouku nebo kokos. Na úplný závěr do těsta zamícháme borůvky. Pečeme na 180°C cca hodinu a půl – ale znáte to, každá trouba peče jinak, tak to hlídejte a před vytažením z trouby do něj píchněte špejlí, těsto by nemělo lepit.

DOBROU CHUŤ!

Zdroj fotografií: pinterest.co.uk






7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...