Lívance na dva způsoby – kynuté a s kypřícím práškem. Každý z těchto receptů má něco do sebe, klady i zápory. Vyzkoušejte oba dva a uvidíte, který si zamilujete.

Lívance s kypřícím práškem jsou rychlejší, jednodušší. Můžete si je udělat za čtvrt hodiny, nejsou vůbec časově náročné, a tak máte z nich třeba rychlou snídani. Kynuté lívance s droždím jsou pořád docela jednoduché, musíte ale vždycky čekat, zatímco kynou. To se ne vždy hodí, zvlášť když třeba pospícháte a hledáte jenom něco rychlého k snědku. Zato jsou ale mnohem víc lehké a nadýchané.

Lívance s kypřícím práškem

  • 280 g hladké mouky
  • 3 a půl lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • olej na smažení

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a cukr. K tomu přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše smíchejte do hladkého těsta.

Lívance těsto

Na pánvi rozehřejte olej (musí být opravdu horký). Smažte z obou stran do zlatavé barvy.

Smažení lívanců

Lívance jsou nejlepší hned z pánve ještě teplé, ale můžete si je dát i později zastudena. Nemusíte se bát, že by ztratily na chuti.

Lívance s kypřícím práškem

Kynuté lívance

  • 500 ml mléka
  • 15 g droždí
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 400 g hladké mouky

Postup:

Do mléka (musí být vlažné, doporučuji tedy napřed ho trochu ohřát) rozdrobte droždí. Přidejte sůl, cukr a vejce. Vše smíchejte. Potom přidávejte po malých kusech mouku.

Lívance před vykynutím
Vykynuté těsto

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (až těsto zdvojnásobí v objemu). Na pánvi rozehřejte olej a smažte z obou stran do zlatavé barvy.

Kynuté lívance

Tipy na servírování

Lívance můžete podávat na nespočet způsobů, nejobvyklejší je nasladko, ale dají se připravit i naslano (v takovém případě je potřeba ubrat cukr, do těsta se potom dá přidat třeba špenát, sýr, slanina, v podstatě co chcete).

Sladké lívance, ty běžnější, můžete udělat s marmeládou, jogurtem, ovocem, skořicovým cukrem, javorovým sirupem (po americku), nebo třeba s karamelem.

Tak si běžte udělat lívance, uvařte si k nim kafe (třeba podle našeho receptu) a užívejte si hezké jarní dny.