Lívance na dva způsoby – kynuté a s kypřícím práškem. Každý z těchto receptů má něco do sebe, klady i zápory. Vyzkoušejte oba dva a uvidíte, který si zamilujete.
Lívance s kypřícím práškem jsou rychlejší, jednodušší. Můžete si je udělat za čtvrt hodiny, nejsou vůbec časově náročné, a tak máte z nich třeba rychlou snídani. Kynuté lívance s droždím jsou pořád docela jednoduché, musíte ale vždycky čekat, zatímco kynou. To se ne vždy hodí, zvlášť když třeba pospícháte a hledáte jenom něco rychlého k snědku. Zato jsou ale mnohem víc lehké a nadýchané.
Lívance s kypřícím práškem
- 280 g hladké mouky
- 3 a půl lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru krupice
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- olej na smažení
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a cukr. K tomu přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše smíchejte do hladkého těsta.
Na pánvi rozehřejte olej (musí být opravdu horký). Smažte z obou stran do zlatavé barvy.
Lívance jsou nejlepší hned z pánve ještě teplé, ale můžete si je dát i později zastudena. Nemusíte se bát, že by ztratily na chuti.
Kynuté lívance
- 500 ml mléka
- 15 g droždí
- špetka soli
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vejce
- 400 g hladké mouky
Postup:
Do mléka (musí být vlažné, doporučuji tedy napřed ho trochu ohřát) rozdrobte droždí. Přidejte sůl, cukr a vejce. Vše smíchejte. Potom přidávejte po malých kusech mouku.
Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (až těsto zdvojnásobí v objemu). Na pánvi rozehřejte olej a smažte z obou stran do zlatavé barvy.
Tipy na servírování
Lívance můžete podávat na nespočet způsobů, nejobvyklejší je nasladko, ale dají se připravit i naslano (v takovém případě je potřeba ubrat cukr, do těsta se potom dá přidat třeba špenát, sýr, slanina, v podstatě co chcete).
Sladké lívance, ty běžnější, můžete udělat s marmeládou, jogurtem, ovocem, skořicovým cukrem, javorovým sirupem (po americku), nebo třeba s karamelem.
Tak si běžte udělat lívance, uvařte si k nim kafe (třeba podle našeho receptu) a užívejte si hezké jarní dny.