Lívance na dva způsoby

Zveřejněno 7. 4. 2021

Lívance na dva způsoby – kynuté a s kypřícím práškem. Každý z těchto receptů má něco do sebe, klady i zápory. Vyzkoušejte oba dva a uvidíte, který si zamilujete.

Lívance s kypřícím práškem jsou rychlejší, jednodušší. Můžete si je udělat za čtvrt hodiny, nejsou vůbec časově náročné, a tak máte z nich třeba rychlou snídani. Kynuté lívance s droždím jsou pořád docela jednoduché, musíte ale vždycky čekat, zatímco kynou. To se ne vždy hodí, zvlášť když třeba pospícháte a hledáte jenom něco rychlého k snědku. Zato jsou ale mnohem víc lehké a nadýchané.

Lívance s kypřícím práškem

  • 280 g hladké mouky
  • 3 a půl lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • olej na smažení

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a cukr. K tomu přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše smíchejte do hladkého těsta.

Lívance těsto

Na pánvi rozehřejte olej (musí být opravdu horký). Smažte z obou stran do zlatavé barvy.

Smažení lívanců

Lívance jsou nejlepší hned z pánve ještě teplé, ale můžete si je dát i později zastudena. Nemusíte se bát, že by ztratily na chuti.

Lívance s kypřícím práškem

Kynuté lívance

  • 500 ml mléka
  • 15 g droždí
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 400 g hladké mouky

Postup:

Do mléka (musí být vlažné, doporučuji tedy napřed ho trochu ohřát) rozdrobte droždí. Přidejte sůl, cukr a vejce. Vše smíchejte. Potom přidávejte po malých kusech mouku.

Lívance před vykynutím
Vykynuté těsto

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (až těsto zdvojnásobí v objemu). Na pánvi rozehřejte olej a smažte z obou stran do zlatavé barvy.

Kynuté lívance

Tipy na servírování

Lívance můžete podávat na nespočet způsobů, nejobvyklejší je nasladko, ale dají se připravit i naslano (v takovém případě je potřeba ubrat cukr, do těsta se potom dá přidat třeba špenát, sýr, slanina, v podstatě co chcete).

Sladké lívance, ty běžnější, můžete udělat s marmeládou, jogurtem, ovocem, skořicovým cukrem, javorovým sirupem (po americku), nebo třeba s karamelem.

Tak si běžte udělat lívance, uvařte si k nim kafe (třeba podle našeho receptu) a užívejte si hezké jarní dny.

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni. Veganské proteinové těstoviny...