Recept na skvělé řepové rizoto

Zveřejněno 28. 3. 2021

Krémová, italská rizota jsou skvělým obědem i (slavnostnější) večeří. Stačí vám pár ingrediencí a jakmile se naučíte základ rizota, máte vyhráno. Fantazii se tady totiž meze nekladou, ale o tom třeba jindy. Receptů a postupů na to, jak připravit řepové rizoto je nespočet, mně zachutnalo nejvíce toto a doufám, že i vy ho vyzkoušíte a třeba se stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.

BUDETE POTŘEBOVAT

• 150g rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli)
• 400ml zeleninového vývarů (pokud nemáte vývar, můžete použít i vodu, ale výsledná chuť nebude tak výrazná)
• 80ml bílého suchého vína
• 50g másla
• 60 – 70g (podle vaší chuti) Parmigiano reggiano DOP (parmezán)
• menší bulva červené řepy (cca 150g)
• menší červená cibule
• citronová šťáva
• stroužek česneku
• bylinky (bazalka, rozmarýn)
• pinové oříšky / slunečnicová semínka

POSTUP

V první řadě si upečeme červenou řepu – oloupanou řepu zabalíme spolu se stroužkem česneku, bylinkami a kapkou olivového oleje do alobalu a pečeme zhruba hodinu na 200°C (každá trouba peče jinak, proto řepu hlídejte – že je upečená poznáte úplně jednoduše, stačí do ní píchnout vidličkou :)). Po upečení necháme řepu vychladnout a poté rozmixujeme i se šťávou, která nám vznikla, na pyré. Rozpálíme si pánev s olivovým olejem a do zlatova na ní opečeme najemno nakrájenou cibulku. K cibulovému základu přidáme rýži a opečeme. Jakmile se začne rýže přichytávat, podlijeme vínem a necháme vařit. Až se rýže začne opět přichytávat, podlijeme částí vývaru (vody) tak, aby byl lehce na hladinou rýže a tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechen vývar a rýže není al dente (měkká, ale na skus maličko křupavá). Do hotové rýže zamícháme máslo, nastrouhaný parmezán, řepové pyré, pár kapek citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem. Na pánvi už pak jenom na sucho opražíme pinové oříšky / slunečnicová semínka na dozdobení. Hotové rizoto pak můžete ještě na talíři, kromě opečených semínek, dozdobit lístky řeřichy, bazalky či tymiánu.

Tak dobrou chuť!

zdroj fotografií: pinterest.com
7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...