Krémová, italská rizota jsou skvělým obědem i (slavnostnější) večeří. Stačí vám pár ingrediencí a jakmile se naučíte základ rizota, máte vyhráno. Fantazii se tady totiž meze nekladou, ale o tom třeba jindy. Receptů a postupů na to, jak připravit řepové rizoto je nespočet, mně zachutnalo nejvíce toto a doufám, že i vy ho vyzkoušíte a třeba se stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.
BUDETE POTŘEBOVAT
• 150g rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli)
• 400ml zeleninového vývarů (pokud nemáte vývar, můžete použít i vodu, ale výsledná chuť nebude tak výrazná)
• 80ml bílého suchého vína
• 50g másla
• 60 – 70g (podle vaší chuti) Parmigiano reggiano DOP (parmezán)
• menší bulva červené řepy (cca 150g)
• menší červená cibule
• citronová šťáva
• stroužek česneku
• bylinky (bazalka, rozmarýn)
• pinové oříšky / slunečnicová semínka
POSTUP
V první řadě si upečeme červenou řepu – oloupanou řepu zabalíme spolu se stroužkem česneku, bylinkami a kapkou olivového oleje do alobalu a pečeme zhruba hodinu na 200°C (každá trouba peče jinak, proto řepu hlídejte – že je upečená poznáte úplně jednoduše, stačí do ní píchnout vidličkou :)). Po upečení necháme řepu vychladnout a poté rozmixujeme i se šťávou, která nám vznikla, na pyré. Rozpálíme si pánev s olivovým olejem a do zlatova na ní opečeme najemno nakrájenou cibulku. K cibulovému základu přidáme rýži a opečeme. Jakmile se začne rýže přichytávat, podlijeme vínem a necháme vařit. Až se rýže začne opět přichytávat, podlijeme částí vývaru (vody) tak, aby byl lehce na hladinou rýže a tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechen vývar a rýže není al dente (měkká, ale na skus maličko křupavá). Do hotové rýže zamícháme máslo, nastrouhaný parmezán, řepové pyré, pár kapek citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem. Na pánvi už pak jenom na sucho opražíme pinové oříšky / slunečnicová semínka na dozdobení. Hotové rizoto pak můžete ještě na talíři, kromě opečených semínek, dozdobit lístky řeřichy, bazalky či tymiánu.
Tak dobrou chuť!