Bábovka jako naprosto univerzální moučník vždycky byla a bude oblíbená. Neznám nikoho, kdo by pohrdnul nabízenou bábovkou. Zároveň je (většinou) tak jednoduchá a rychlá, že je to perfektní moučník jak na mlsání o víkendu, tak třeba na různé oslavy. Můj recept na bábovku (a podle mojí babičky by každý měl mít svůj osvědčený go-to recept) používám už několik let. Potřebujete k němu jen základní ingredience a všechno v podstatě smícháte dohromady v jedné míse, žádné složité postupy a měření. Co si budem povídat, občas prostě není čas na super fancy a složité moučníky. Takže pokud ještě svůj recept nemáte, klidně si přivlastněte tenhle.
Bábovka a nespočet variací
Tenhle recept je naprosto univerzální. Upečete z něj obyčejnou základní bábovku, do které potom můžete přidávat, co se vám zlíbí. Když do půlky těsta dáte kakao, budete mít mramorovou bábovku, když do celého tak bude čistě čokoládová. Můžete do ní přidat i ořechy, citrón, rum, jablka nebo různé kompotované ovoce, mrkev, mák, kokos a tak dále.
Pokud se rozhodnete přidávat další ingredience, promyslete si nejdřív, jestli nějak nenaruší poměr surovin v receptu. Když přidáváte suché ingredience (kakao), je potřeba ubrat stejné množství mouky, a když přidáváte mokré ingredience (ovoce, rum), uberte mléko. Kdybyste rozhodili poměr v receptu, mohlo by se stát, že bude bábovka příliš suchá nebo naopak příliš „mokrá“ (těsto pak bude mazlavé a ani s kypřícím práškem nikdy nenabude).
A teď už k tomu receptu:
Budete potřebovat
- 200 g cukru krupice
- 2 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 150 ml oleje
- 330 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Cukr a vajíčka utřete do světlé pěny.
- Přidejte mouku, olej, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a sůl.
- Vše smíchejte do hladkého těsta.
- Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou. Těsto do ní nalijte.
- Pečte 40-45 minut (otestujte špejlí, jestli je bábovka upečená – když se na špejli nelepí žádné těsto, je hotová). Potom vyndejte z trouby a nechte 15 minut vychladnout, než bábovku vyklopíte.
Tip: Když se vám nedaří dostat bábovku z formy, namočte utěrku studenou vodou a položte na překlopenou formu. Chvíli počkejte, utěrka formu zchladí a bábovka by měla sama vypadnout.