Základní recept na bábovku

Zveřejněno 20. 3. 2021

Bábovka jako naprosto univerzální moučník vždycky byla a bude oblíbená. Neznám nikoho, kdo by pohrdnul nabízenou bábovkou. Zároveň je (většinou) tak jednoduchá a rychlá, že je to perfektní moučník jak na mlsání o víkendu, tak třeba na různé oslavy. Můj recept na bábovku (a podle mojí babičky by každý měl mít svůj osvědčený go-to recept) používám už několik let. Potřebujete k němu jen základní ingredience a všechno v podstatě smícháte dohromady v jedné míse, žádné složité postupy a měření. Co si budem povídat, občas prostě není čas na super fancy a složité moučníky. Takže pokud ještě svůj recept nemáte, klidně si přivlastněte tenhle.

Bábovka

Bábovka a nespočet variací

Tenhle recept je naprosto univerzální. Upečete z něj obyčejnou základní bábovku, do které potom můžete přidávat, co se vám zlíbí. Když do půlky těsta dáte kakao, budete mít mramorovou bábovku, když do celého tak bude čistě čokoládová. Můžete do ní přidat i ořechy, citrón, rum, jablka nebo různé kompotované ovoce, mrkev, mák, kokos a tak dále.

Pokud se rozhodnete přidávat další ingredience, promyslete si nejdřív, jestli nějak nenaruší poměr surovin v receptu. Když přidáváte suché ingredience (kakao), je potřeba ubrat stejné množství mouky, a když přidáváte mokré ingredience (ovoce, rum), uberte mléko. Kdybyste rozhodili poměr v receptu, mohlo by se stát, že bude bábovka příliš suchá nebo naopak příliš „mokrá“ (těsto pak bude mazlavé a ani s kypřícím práškem nikdy nenabude).

A teď už k tomu receptu:

Budete potřebovat

  • 200 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 ml oleje
  • 330 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Cukr a vajíčka utřete do světlé pěny.
  3. Přidejte mouku, olej, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a sůl.
  4. Vše smíchejte do hladkého těsta.
  5. Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou. Těsto do ní nalijte.
  6. Pečte 40-45 minut (otestujte špejlí, jestli je bábovka upečená – když se na špejli nelepí žádné těsto, je hotová). Potom vyndejte z trouby a nechte 15 minut vychladnout, než bábovku vyklopíte.
Bábovka

Tip: Když se vám nedaří dostat bábovku z formy, namočte utěrku studenou vodou a položte na překlopenou formu. Chvíli počkejte, utěrka formu zchladí a bábovka by měla sama vypadnout.

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...