Velký přehled pleťových olejů

Zveřejněno 9. 3. 2021

Pojďme si na začátek říci pár faktů o pleťových olejíčcích, které je dobré vědět. Pleťový olej je tím nejčistším, co své pleti můžete dopřát. Obsahují velké množství vitamínu, minerálů a antioxidačních látek. Pleťové oleje je vždy nutné nanášet na navlhčenou pleť – ideální je květinová voda (více v článku Jak pečovat o citlivou pleť (nejenom) v zimě.). No v neposlední řadě pak vybrat správný olejíček, který bude prospívat vašemu typu pleti. A od toho je tu dnešní článek.


Arganový olej

Král mezi pleťovými olejíčky. Doslova. Vhodný zejména pro velmi suchou a citlivou pleť. Dále je vhodný pro pleť aknózní a problematickou. Je totiž skvělým pomocníkem právě při léčbě různých kožních onemocnění. Arganový olej obsahuje vitamín E, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů v lidském těle, pleť posiluje, vyživuje, urychluje její regeneraci (za to vděčí obsahu skvalanu) a pomáhá předcházet tvorbě vrásek díky obsahu polyfenolů.

Šípkový olej

Vhodný pro zralou, náročnou a problematickou pleť. Díky vysokému obsahu karotenoidů a vitamínu C pleti poskytuje jedinečnou péči, hydratuje ji, podporuje její vitalitu a chrání ji před nepříznivými vnějšími vlivy. Je také skvělým pomocníkem v boji s vrásky a použít ho můžete i na drobné popáleniny či zahojené jizvy po různých chirurgických zákrocích. Díky vysokému obsahu již zmíněných karotenoidů má sytě oranžovou barvu a pleť tak jemně sjednotí a dodá ji pomyslnou barvu.


Levandulový olej

Zklidňující a pečující olejíček vhodný zejména pro jemnou a citlivou pleť. Pleť zklidňuje, zmírňuje její začervenání, hydratuje a zanechává ji sametově jemnou. Levandule je známá pro své zklidňující účinky a díky tomu je ideálním pomocníkem při problémech se spánkem nebo když si zkrátka chcete udělat příjemný relaxační večer.


Jojobový olej

Jojobový olej pochází ze stálozelené rostlinky Simondsie čínská. Ta je vzácná především pro své pečující oleje. Jojobový olej je vhodný pro všechny typy pleti (samozřejmě je to, jako všechno v kosmetice, velmi individuální). Pleť hydratuje, vyživuje, sjednocuje, zvyšuje její elasticitu a chrání ji před nepříznivými vnějšími vlivy.
Jojobový olej můžete také použít v péči o pokožku hlavy či jako vlasový zábal při slabých a lámavých vlasech.


Hroznový olej

Hroznová jádra mají vysoký obsah vitamínů E a B, dále pak obsahují minerály jako fosfor, draslík, magnézium a vápník. Hroznový olej je také bohatý na antioxidanty, které zpomalují stárnutí pleti a pomáhají pleti regenerovat. Díky své lehkosti a velmi rychlé vstřebatelnosti je vhodný především pro mastnou a smíšenou pleť, kterou hydratuje a vyživuje, ale zároveň ji nezatěžuje a nezanechává pocit mastnoty.


zdroj fotografií: pinterest.com
Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...