Cinnamon rolls, neboli hezky česky skořicoví šneci, jsou ideální zimní recept a takzvané comfort food, čili jídlo, které jíte na zlepšení nálady. Měkké kynuté těsto, voňavá skořice a sladký karamel. Kdo by to nechtěl.
Kdykoliv něco peču a vidím, že to obsahuje karamel, zděsím se. Karamel je záludný na přípravu, často se stane, že se přepálí a zhořkne nebo cukr zpátky zkrystalizuje a už ho nikdy nedostanete z hrnce. Nemusíte se ale bát, tenhle karamel je naprosto jednoduchý. Nemusíte nic dlouho vařit, měřit teplotu a dobrý výsledek je zaručený.
Budete potřebovat
Těsto:
- 60 ml teplé vody
- 1 balení sušeného droždí
- 300 ml horkého mléka
- 50 g cukru
- 1 větší vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 550 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Náplň:
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 40 g třtinového cukru
- 40 g cukru krupice
- 3 lžíce mleté skořice
Karamelová omáčka:
- 100 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 150 ml javorového sirupu
- 2 lžíce smetany
Postup
V menší misce nechte rozpustit droždí ve vodě.
Ve velké míse smíchejte mokré ingredience (mléko, cukr, máslo, vejce).
Přidejte sůl, mouku a droždí s vodou.
Vypracujte hladké těsto – je potřeba 5-10 minut těsto hníst, aby dobře vykynulo. Přidávejte mouku podle potřeby, aby se těsto nelepilo.
Vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte vykynout (přibližně 1-2 hodiny, až zdvojnásobí v objemu).
Na karamel rozpusťte v pánvy/hrnci máslo, cukr a javorový sirup na středním ohni, až se začnou tvořit malé bubliny. Nechte minutu povařit, odstavte a vmíchejte smetanu. Je důležité, aby byl cukr opravdu rozpuštěný.
Formu na pečení vymažte máslem nebo olejem a nalijte do ní připravený karamel.
Připravte si náplň: v menší misce smíchejte oba cukry a skořici. Máslo rozpusťte.
Vykynuté těsto rozválejte co nejvíc do obdélníku, posypte náplní a polijte máslem. U delší strany zarolujte a rozkrájejte na 10-12 kusů.
Jednotlivé šneky položte na karamel do formy a nechte ješte 30-45 minut vykynout.
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Šneky pečte 30-40 minut, až budou nahoře zlaté. Poté vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, než je překlopíte karamelem nahoru.
Skořicoví šneci s karamelem jsou dobré jak teplé tak studené. A pokud byste si je chtěli upéct k snídani, den předem si je připravte podle receptu až do momentu, kdy je nakrájíte a dáte do formy s karamel. Takhle připravené je dejte do lednice přes noc. Ráno je vložte do studené trouby a nastavte čas na 40-45 minut. Než se trouba dostane na správnou pečící teplotu, šneci budou tak akorát vykynuté.
Dobrou chuť!