Útěk ze zimy do tepla: Thajské kokosovo-cizrnové kari, které zaručeně prohřeje

Zveřejněno 23. 1. 2021

Není nad to, pořádně se v zimě prohřát, buď u krbu, nebo u moře (pokud jste ti šťastlivci), ale také třeba chutným a teplým jídlem. Nedávno jsem dostala chuť na cizrnu a hned jsem se vydala do pátrací akce po nějakém asijském či indickém receptu, který stojí za to. A mise byla úspěšná!

Z nákupu si nezapomeňte přinést (na 2-3 porce):

  • lžíci slunečnicového oleje
  • 1 a půl lžíce thajské žluté kari pasty
  • 1 cibuli
  • 3 tobolky kardamonu
  • půl lžíce hořčičných semínek
  • 500 g dýně
  • 125 ml zeleninového vývaru (i z bujónu se počítá)
  • 200 ml kokosového mléka v konzervě
  • 200 g cizrny (den předem namočené ve vodě)
  • 1 limetku
  • pár mátových lístků
  1. Namočenou cizrnu scedíme, nalijeme do hrnce novou vodu a vaříme přibližně 50 minut (cizrna se bohužel dlouho vaří, to je její ne moc dobrý úděl). Mezitím můžeme pracovat na dalších krocích.

2. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a opečeme na něm kari pastu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kardamon, hořčičná semínka a restujeme cca 3 minuty.

3. Oloupanou a nakrájenou dýni na kostky přidáme ke směsi a necháme ji obalit. Po chvilce přilijeme zeleninový vývar a celou plechovku kokosového mléka. Za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme uvařenou cizrnu a vaříme tak dlouho, dokud dýně nezměkne a celé kari pořádně nezhoustne.

4. Stačí už pouze dochutit šťávou z půlky limetky a podávat s nasekanými lístky máty, plátkem svěží limetky a také popřípadě nějakou přílohou (rýže, bulgur, kuskus…). Já to mám nejradši jen takto čisté a s čerstvou zeleninou. A ještě jedna poznámka. Je to výborné jídlo, které stojí za to vyzkoušet, pokud dáváte přednost rostlinné stravě, milujete asijskou a indickou kuchyni, nebo jednoduše chcete vyzkoušet něco nového.

Dobrou chuť!

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni. Veganské proteinové těstoviny...