Není nad to, pořádně se v zimě prohřát, buď u krbu, nebo u moře (pokud jste ti šťastlivci), ale také třeba chutným a teplým jídlem. Nedávno jsem dostala chuť na cizrnu a hned jsem se vydala do pátrací akce po nějakém asijském či indickém receptu, který stojí za to. A mise byla úspěšná!
Z nákupu si nezapomeňte přinést (na 2-3 porce):
- lžíci slunečnicového oleje
- 1 a půl lžíce thajské žluté kari pasty
- 1 cibuli
- 3 tobolky kardamonu
- půl lžíce hořčičných semínek
- 500 g dýně
- 125 ml zeleninového vývaru (i z bujónu se počítá)
- 200 ml kokosového mléka v konzervě
- 200 g cizrny (den předem namočené ve vodě)
- 1 limetku
- pár mátových lístků
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2020/12/132875666_497267621242847_7322204758990985264_n-1920x1206.jpg)
- Namočenou cizrnu scedíme, nalijeme do hrnce novou vodu a vaříme přibližně 50 minut (cizrna se bohužel dlouho vaří, to je její ne moc dobrý úděl). Mezitím můžeme pracovat na dalších krocích.
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/134468393_1081986118880702_4691406522621209662_n-1440x1920.jpg)
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/134049763_208366213960139_7862976694784734229_n-1440x1920.jpg)
2. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a opečeme na něm kari pastu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kardamon, hořčičná semínka a restujeme cca 3 minuty.
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/134087371_1331275760549166_1334009231757652434_n-1440x1920.jpg)
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/133300792_157942222749489_1882509260373162388_n.jpg)
3. Oloupanou a nakrájenou dýni na kostky přidáme ke směsi a necháme ji obalit. Po chvilce přilijeme zeleninový vývar a celou plechovku kokosového mléka. Za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme uvařenou cizrnu a vaříme tak dlouho, dokud dýně nezměkne a celé kari pořádně nezhoustne.
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/133593260_1167494763668458_6674290758874279187_n-1440x1920.jpg)
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/133675694_272789544265127_1149291394998469092_n-1440x1920.jpg)
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/133801009_438605793838315_6250491869010295779_n-1440x1920.jpg)
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/133520598_733719407568376_9029650228265364804_n-1440x1920.jpg)
4. Stačí už pouze dochutit šťávou z půlky limetky a podávat s nasekanými lístky máty, plátkem svěží limetky a také popřípadě nějakou přílohou (rýže, bulgur, kuskus…). Já to mám nejradši jen takto čisté a s čerstvou zeleninou. A ještě jedna poznámka. Je to výborné jídlo, které stojí za to vyzkoušet, pokud dáváte přednost rostlinné stravě, milujete asijskou a indickou kuchyni, nebo jednoduše chcete vyzkoušet něco nového.
Dobrou chuť!
![](https://stylebrunch.cz/wp-content/uploads/2021/01/133524500_3784816698248598_4064793149847085037_n-1440x1920.jpg)