Není nad to, pořádně se v zimě prohřát, buď u krbu, nebo u moře (pokud jste ti šťastlivci), ale také třeba chutným a teplým jídlem. Nedávno jsem dostala chuť na cizrnu a hned jsem se vydala do pátrací akce po nějakém asijském či indickém receptu, který stojí za to. A mise byla úspěšná!
Z nákupu si nezapomeňte přinést (na 2-3 porce):
- lžíci slunečnicového oleje
- 1 a půl lžíce thajské žluté kari pasty
- 1 cibuli
- 3 tobolky kardamonu
- půl lžíce hořčičných semínek
- 500 g dýně
- 125 ml zeleninového vývaru (i z bujónu se počítá)
- 200 ml kokosového mléka v konzervě
- 200 g cizrny (den předem namočené ve vodě)
- 1 limetku
- pár mátových lístků
- Namočenou cizrnu scedíme, nalijeme do hrnce novou vodu a vaříme přibližně 50 minut (cizrna se bohužel dlouho vaří, to je její ne moc dobrý úděl). Mezitím můžeme pracovat na dalších krocích.
2. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a opečeme na něm kari pastu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kardamon, hořčičná semínka a restujeme cca 3 minuty.
3. Oloupanou a nakrájenou dýni na kostky přidáme ke směsi a necháme ji obalit. Po chvilce přilijeme zeleninový vývar a celou plechovku kokosového mléka. Za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme uvařenou cizrnu a vaříme tak dlouho, dokud dýně nezměkne a celé kari pořádně nezhoustne.
4. Stačí už pouze dochutit šťávou z půlky limetky a podávat s nasekanými lístky máty, plátkem svěží limetky a také popřípadě nějakou přílohou (rýže, bulgur, kuskus…). Já to mám nejradši jen takto čisté a s čerstvou zeleninou. A ještě jedna poznámka. Je to výborné jídlo, které stojí za to vyzkoušet, pokud dáváte přednost rostlinné stravě, milujete asijskou a indickou kuchyni, nebo jednoduše chcete vyzkoušet něco nového.
Dobrou chuť!