Polívka je grunt, a čím jsem starší, tím víc tomu začínám věřit. Po vánočním cukroví a smažených štědrovečerních jídlech vždycky ráda v lednu sáhnu po něčem lehčím. Polévky jsou ideálním způsobem, jak využít sezónní zeleninu (nenechme se totiž zmást nabídkou v supermarketech, v zimě toho u nás moc neroste). Typickou lednovou potravinou jsou sladké brambory. Dají se připravit na nespočet způsobů, nejspíš jste už někde viděli třeba hranolky. Můžete z nich ale připravit i koláč, vegetariánský burger, pyré a dokonce krém do dortu. Já ale dnes zůstanu u polévek.

Sice už není Nový rok, abyste si čočkou přivolali bohatství v následujícím roce, ale nikdy jí nic nezkazíte. V této vegetariánské polévce slouží jako zdroj bílkovin, ale taky prostě chutná dobře. Použít můžete jakoukoliv, kterou zrovna máte doma, já nejraději dělám černou čočku Beluga. Stejně dobře ale funguje i červená nebo zelená.

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce oleje (nejlépe olivového)
  • šalotka
  • stroužek česneku
  • kajenský pepř (podle chuti, jak moc pálivé máte rádi, většinou dávám půl lžičky)
  • 500 g batátů
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • smetana (volitelné, záleží na vás, jestli chcete polévku jemnější)
  • čočka – černá, červená, zelená…

Postup:

V hrnci rozpalte olej, potom přidejte šalotku a osmažte (cca 3-4 minuty).

Přidejte česnek a kajenský pepř a restujte asi 2 minuty.

Batáty oškrábané a nakrájené na kostky nasypte do hrnce k orestovanému koření.

Zalijte vývarem a vařte pod pokličkou 15-20 minut (dokud batáty úplně nezměknou).

Vypněte plotnu a polévku odstavte. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem. Pokud se rozhodnete přidávat smetanu, teď je ten správný čas.

Čočka

Čočku před vařením propláchněte v sítku, potom dejte do hrnce s vodou a vařte – čas vaření záleží na typu čočky, doporučuji držet se instrukcí na obalu. Já jsem použila černou čočku, vařila jsem ji 20 minut.

Servírování

Polévku nalijte do misky, lžící přidejte čočku a zakápněte olivovým olejem.

Dobrou chuť!