A přece se něco děje!

Zveřejněno 8. 10. 2020

Nutno podotknout, že nejen my, potenciální účastníci všech chystaných akcí, ale hlavně organizátoři (a klobouk před všemi těmi odvážlivci dolů) žili poslední dny opět pod rouškou nevědomosti. Šaškárna ve stylu činohra ano, ale muzikál nebo opera ne, protože ta zhoubná nákaza doskáče po notičkách na zvukoproudu až k vám do zadních řad…

Na několik událostí se díky bohu (nebo snad, díky vládo?) usmálo štěstíčko a dostalo zelenou, nebo spíš oranžovou, protože se neobejdou bez zkrouhnutého, pozměněného nebo totálně překopaného programu. A abych vám opět přinesla různorodé tipy, najdete zde dnes něco málo módy a designu, autorského čtení a tipů na dobrou knížku a nebo trochu vlastenectví a fotbalu.

Designblok

Obzvláště nad touto událostí si myslím, že visel velký otazník. Organizátoři včele s ředitelkou Janou Zielinski ji lišácky hodili hned na začátek října (dříve býval koncem měsíce), aby se vyhnuli omezením, jenže…Naštěstí však ve středu 7.10. opravdu odstartovali a Gabriel Loci se po měsíci znovu otevřel všem fanouškům módy, designu a originality. Počítejte však s časově omezenými vstupenkami a rozdělenými sektory, z nichž část je zdarma. Jinak vstup na jeden časový slot (2 hodiny) a jeden sektor vychází na 150 Kč pro dospěláka (100 Kč pro studenta).

Pokud jste v karanténě, nebo nemáte cestu do Prahy, tak nevěšte hlavu. Workshopy a doprovodný program je letos online, můžete tak sledovat například rozhovory na Reflex Stage. Krom toho bude možnost až do konce října prozkoumat instalace všech 227 designerů a vystavujících firem na stránkách události, to vše díky speciálním 3D skenům. Tématem letošního ročníku je Vášeň a tematickou hlavní výstavu, stejně tak i Designerii, konceptuálně zpracované srdce Designbloku, navrhl šikovný a charismatický designér Jan Plecháč. Do Rajské zahrady nainstaloval konstrukci z 222 kusů štaflí, která má sloužit jako odpočinková zóna a dodat nadhled.

Podzimní blešák v MeetFactory

Pořídit si věci z druhé ruky budete moci již tuto neděli 11.10. od 12.00 na již tradičním Podzimním blešáku v MeetFactory a i zde počítejte s frontami a omezeními (ale tak snad se tam nepohrne tolik lidí jako obvykle, takže by to mohlo i odsejpat…). Ideálka, pokud potřebujete nachystat šatník na podzim a zimu, obohatit jej o nějaké hřejivé kousky, ale máte do výplaty ještě daleko. No a pokud si nic neulovíte, což se holt někdy na blešácích stává, tak nebrečte a skočte do galerie MeetFactory na výstavu Kde jsou lvi? (Ubi sunt leones?) nebo Tma představ. V obou případech jde o novinky, které pro vás budou otevřeny zdarma, ostatně stejně jako vstup na blešák. No tak prosím!

Od světa módy a designu se přesuneme k vážnějším tématům. 

Tak za prvé, abych udělala radost asi především mužské části, ne však výhradně té, tak si dovolím pozvat na sledování zápasu české fotbalové repre proti Izreali. Do Izraele se asi jen tak nekoukneme (upřímně se divím, že tam v jejich situaci pustí naše kopálisty, neslyšeli o Techtli? Sorry, kluci! :)), tak můžete vyrazit na Strahov do Autokina a zažít krom sledování filmů i atmosféru sportovního utkání. Vysílání začíná v 19.00 a plánovaný konec je v 23.00. Krom toho máte možnost vyhrát dres reprezentace, dostanete welcome drink a dárek. A pokud nemáte auto, tak máte smůlu. Ne, kecám, nemáte, můžete si to pustit v televizi nebo najít hospodu, kde vám to pustí. 

Festival spisovatelů Praha

Tipy na víkend zakončíme důstojně Festivalem spisovatelů Praha. Tento již 30.ročník bude pro širokou veřejnost probíhat od pátku 9.10. do neděle 11.10. Trochu hříčkou osudu je heslo „Nezbývá než doufat“, které si pro jubilejní ročník organizátoři již loni zvolili, jakoby cosi předvídali. Fyzicky lze událost navštívit v prostorách Klášteru sv. Anežky a poslechnout si autorská čtení zástupce z Rumunska, Řecka, Maroka či Itálie, diskutovat na téma Nemohu dýchat nebo probrat rok 1989 potažmo demokracii obecně či v Rock Café shlédnout film Stop Making Sense. Vstupné na akci je dobrovolné přes GoOut. A opět dobrá zpráva pro všechny, kdo nemohou osobně dorazit; celý program si můžete pustit v přímém internetovém přenosu na iVysílání ČT24. A pokud máte jazykovou bariéru, tak vězte, že všechny jsou simultánně tlumočeny.

A jedna zrušená s online záchranou

I Nadace Forum 2000 se musela přizpůsobit a plánovala spojit jak NGO Market, tak Festival demokracie do jednoho dne a jedné události, nesoucí se v duchu hesla “Mluvme spolu!”. Co se mělo odehrát na Střeleckém ostrově v Praze tuto sobotu bylo minulý víkend bohužel zrušeno. Nicméně hlavní akce Nadace, tedy Konference Forum 2000 (kde jsem mimochodem 4 ročníky dělala asistentku delegátovi a moc ráda na to vzpomínám) jede a zůstává online. Letošní ročník si za téma zvolil strategicky Nový svět na obzoru? Jak obnovit odpovědnost a solidaritu. Probíhat bude od pondělí 12.10. do středy 14.10. Program v anglickém jazyce si můžete prohlédnout na odkazu zde, ale pro více informací o online účasti je nutno sledovat FB stránky, Twitter a YouTube kanál.

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...