9 chyb, kterým se jako bloger raději vyhněte

Zveřejněno 8. 9. 2020

Obzvláště, když s blogováním začínáte, nevíte ještě nic moc. Jak to chodí, co funguje a mnohdy naděláte mnoho chyb. Byli jsme tam všichni. Ale teď máte skvělou možnost poučit se z našich chyb a vyvarovat se jim.

1. Nemáte svůj tón hlasu

Je tolik blogů na světě, jak od nich má chudák čtenář dokázat odlišit ten váš? Čím jste speciální? Jak komunikujete? Co můžete udělat jinak? Máte konkrétně užší téma? Nějaký způsob jakým píšete? Něco? Cokoliv?

2. Píšete příliš strojeně

Samozřejmě, čeština je krásný jazyk a každému se čte lépe něco jiného. Ale. Neříkáme, že máte okamžitě opustit od spisovné češtiny, začít psát vulgárně a ignorovat čárky, tečky a správný slovosled. Ovšem nikdo nechce číst ve svém volném čase příliš odborný text. Nepíšete bakalářku ani encyklopedii, pište pro lidi. Pište pro svojí cílovou skupinu. Pište tak, jak jim se to bude dobře číst.

3. Ani vy nevíte, proč vlastně píšete nebo co tím chcete říct

Máte blog, super! Ale co s ním? Chcete tam přidávat fotky toho, co jste kdy snědli? Ok. Přinese to někomu něco? Možná. Co to tomu člověku přinese? Naučí se nové recepty? Inspiruje se na své cestě k lepšímu a víc fit životnímu stylu? Ptejte se na všechno, zpochybňujte sami sebe. Jedině tak, v tom najdete smysl vy i vaši čtenáři.

4. Špatná čitelnost článků

Nepiště sáhodlouhá souvětí – nedá se to číst. Nepiště sáhodlouhé odstavce – nikdo to nevydrží číst. Oddělujte odstavce nadpisy – pomůžete nám všem, kteří se snažíme o rychločetbu. Nemějte miniaturní font – nemám brýle. Nezarovnávejte text na střed – bolí z toho oči.

5. Své odborné články nemáte ničím podložené

Pokud napíšete do článku, že je dokázané, že 90% žen nikdy nedosáhne orgasmu, přihoďte tam odkaz a nebo přeformulujte větu. Jsou to základy odbornějších textů, citace jsou důležité a když do článku přidáte odkaz dokonce si tím zlepšíte SEO. Což nás přivádí k dalšímu bodu….

tipy pro blogery chyby při blogování blogerka

6. Myslíte si, že SEO se vás netýká

Týká se vás, týká se nás. Týká se všech, kdo si uzurpují kus internetu a chtějí být vidět. Načtěte si o tom něco. Třeba v následujících dílech našeho Blog brunche!

7. Nemáte jednotný styl

Být jednotný ať už v grafice nebo ve stylu psaní je důležité. Stejně tak si dejte pozor na oslovování ve článcích. Pokud jednou budete oslovovat v množném čísle, nepřepínejte se do jednotného a vice versa. Což souvisí opět s dalším bodem

8. Copywriting necháváte copywriterům

Každý bloger je svým způsobem copywriter. Náplní práce nejednoho copywritera je tvorba blogu pro nějakou značku. Osvojte si alespoň základy copywritingu a vyvarujte se mnohým chybám.

9. Nevidíte věci v širším měřítku

Mnoho začínajících blogerů se upínají ke krátkodobým statistikám – článek má po zveřejnění malou návštěvnost – něco je špatně. Nebo máte malá čísla ve statistikách. Ale, článek si může oblíbit Google a umístit jej na první stránce při vyhledávání – čísla vám pak raketově vzrostou. A statistiky teď možná máte nízké, ale měsíc od měsíce rostou. Neklesejte na mysli, zkoumejte širší důsledky. Vracejte se ke starým článkům, upravujte je, aktualizujte je, zajímejte se o SEO a vytrvejte.

Jak si říci o spolupráci a jak je (ne)dělat

Jak si říci o spolupráci a jak je (ne)dělat

Drahé/zí blogerky/blogeři, influencerky/influenceři a další online bytosti. Povím vám tajemství o tom, co si my PR a markeťáci říkáme mezi sebou o spolupráci s vámi. Ano, čtete správně, my si to říkáme. A rádi. Protože někdy si ani nemáme co jinýho říct. Jen tak pro...

Blog nebo instagram?

Blog nebo instagram?

Jste online! Žijete online a myslíte si, že máte co říct a co předat dál. Zaobíráte se nějakým zajímavým tématem, děláte neobvyklé věci a nebo prostě chcete tvořit a kreativně se tak vybíjet na internetu. To vás přivádí před zásadní rozhodnutí - založit si blog nebo...

The Efflorescence Girl: O štěstí

The Efflorescence Girl: O štěstí

Šťastie je o nastavení našej mysle a toho, ako sa na veci budeme pozerať Lea (theefflorescencegirl.blogspot.sk) Témou mesiaca február, čiže únoru, je na StyleBrunch-i práve šťastie. Keď ma Petra oslovila s ponukou napísať pre Vás pár slov k tejto...