V den Gebauerových narozenin vstup do Národní galerie zdarma

Zveřejněno 17. 8. 2020

Přední český výtvarník Kurt Gebauer, který dlouhodobě ovlivňuje veřejný prostor a svým dílem se rád politicky vyjadřuje mezi řádky, oslaví 18. srpna své 79. narozeniny. U této příležitosti zpřístupňuje Národní galerie Praha, právě v den umělcových narozenin, jeho výstavu ve Veletržním paláci zdarma.

Retrospektivní výstava s prostým názvem Kurt Gebauer představuje jeho dílo zatím nejucelenějším souborem prací. Autor již šest desítek let kultivuje a obhospodařuje veřejný prostor, často to bylo i na úkor svého vlastního postavení. Jeho těžko zařaditelné pojetí živé figurace mátlo nejen politické cenzory předlistopadového režimu, ale i uměleckou scénu. Pečlivé studie prožívané skutečnosti lidského těla, jednou oslavy radostného života a přírody, jindy bryskní obžaloby společenské absurdity, groteskní, ironické i poeticky smutné, jej řadí mezi velké postavy českého 20. století. Díla Kurta Gebauera vždy vyvolávají úsměv, avšak s typicky českým vědomím vlastní konečnosti, nicoty, která zůstává vždy na dosah.

„Gebauerova osobnost nemění dějiny silou, ale vyprávěním, jemným humorem a hlubokou lidskostí. Oslavit jeho narozeniny volným vstupem do výstavy zcela odpovídá umělcovu charakteru a založení. Vím, že z návrhu galerie měl velkou radost, “ říká Michal Novotný, kurátor a ředitel Sbírky moderního a současného umění.

Gebauer se celý život soustředěně rozvíjí, střídá a opakovaně se vrací k překrývajícím se technikám a tématům. Ať je to vznášející se tělo i mysl plavkyň a létavců, těkavé pulzování života dívek na prahu mezi dětstvím a dospělostí, strnulost a nabubřelost gest a těl pomníkových konvencí, nebo do jednoduchosti a lehkosti vybroušená hloubka jeho satirických alegorií.

Výstavu doplňují vzdělávací programy pro veřejnost – diskuze, komentované prohlídky nebo promítání filmového pásma, které se uskuteční 20. srpna v letním kině na střeše Veletržního paláce ve spolupráci s Biograf16. Více na ngprague.cz.

Národní galerie Praha přiblíží výstavu i umělce prostřednictvím krátkého videa, které bude zveřejněno na sociálních sítích, taktéž v den jeho narozenin a na podzim vydává reprezentativní publikaci k výstavě.

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...