Architektura, fotografie aneb zvedni zadek a pojď

Zveřejněno 24. 6. 2020

Poslední červnový víkend se ponese v kulturním duchu. Jelikož to venku na koupačku u rybníka zrovna moc nevypadá, připravila jsem si pro vás akce, u nichž špatné počasí vůbec nemusíte řešit. Ať už jste fanouškem prozkoumávání krás pražské architektury, příznivcem moderního umění nebo milujete fotografii, jistě si vyberete.

S dnešní politickou situací se asi každý chce alespoň na chvíli oprostit od těchto problémů a užít si klid. Fotografické výstavy přírody a zvířat nebo květeny na Kypru budou ideálními pro relax a odpočinek. Každopádně, kdo má politiku rád i ve svém volném čase, ani ten nebude ochuzen o zábavu na víkend.

World Press Photo 2020

Třiašedesátý ročník fotografické soutěže přináší do Prahy kolekci vítězných snímků. Do World Press Photo se letos přihlásilo 4 283 fotografů ze 125 zemí planety. Fotografií roku letos není ani výbuch, ani prezidentský projev či jiná politická událost, ani oheň, střelba či jiné utrpení. Není však asi náhodou, že právě letošním vítězem se stala fotografie pořízená v Chartúmu, na níž černošský demonstrant recituje báseň. World Press Photo sice je především o politickém dění a současných problémech, ale i něžnější duše si zde přijdou na své v kategoriích, jako je Životní prostředí, Příroda či Portrét.

Utajené prostory Tančícího domu

Jedná se o jednu z nejdiskutovanějších staveb v Praze. Turisté si tento skvost vytvořený podle tančícího baletního páru jezdí fotografovat i z opačných koutů země. A nyní se částečně otevírá veřejnosti. K prohlédnutí tak bude jak technické zázemí budovy, jako třeba strojovna vzduchotechniky nebo kotelna, tak i vyhlídka do vnitrobloku či ukázkový pokoj hotelu Dancing House Hotel. Tančící dům vyrostl na místě, kde americké bombardéry zničily budovu s tím, že mysleli, že míří na Drážďany. Architekt Vlado Milunić bydlel tehdy ve vedlejším domě (mimochodem v tom stejném, jako i Václav Havel) a začal se prázdným místem zabývat. Na konečném výsledku pracoval s Milunićem i Frank Gehry. V roce 1996 bylo hotovo. Prostory se nyní otevírají díky výstavě Bořka Šípka, která se odehrává v Galerii Tančící dům. V rámci výstavy jsou k prohlédnutí i doposud světem nespatřené kousky, které byly nalezeny v pozůstalosti umělce. Tančící dům nabízí jak hotel, restauraci či bar, ale nyní například i vyhlídku ze sedmého patra, ze které je možné spatřit i vnitroblok s bytem Václava Havla. Výstava potrvá celé léto až do posledního srpna.

Kupole Národního muzea

Nově zrekonstruovaná budova na samém vrcholku Václavského náměstí se po několika letech otevřela veřejnosti. Poprvé v historii je však nyní zpřístupněná i kupole, z níž je možné se rozhlédnou na celou Prahu. Před rekonstrukcí nebyla kupole nikdy zpřístupněna, protože jí chyběla podlaha. Budova čekala na svou opravu přes sto dvacet let. Byla poškozena dvěma bombovými útoky a až nyní se dočkala své zasloužené krásy.

Antonín Kratochvíl

Jeden z nejvýznamnějších a také nejvýraznějších českých fotografů. Světové celebrity, válečné snímky, dokumentární fotografie o nouzi a utrpení. Expresivní fotografická tvorba. To je Antonín Kratochvíl. Tento český fotožurnalista si za svůj život vyzkoušel stisknout spoušť téměř před čímkoli a kýmkoli. Válečné konflikty v Afghánistánu, na Haiti, v Iráku i Bosně. Celebrity těch nejzvučnějších jmen, jako je Priscilla Presley, Bill Gates, David Bowie, Jean Reno či Bob Dylan. Tyto fotografie však nejsou pouze portréty. Jedná se o výpověď dotyčné osoby zachycenou na snímku. Antonín Kratochvíl totiž vždy usiloval o to, aby jeho fotografie měly větší výpovědní hodnotu než pouze tu vizuální. Chtěl, aby z jeho fotografií divák cítil, jaké utrpení válečné konflikty jsou, jaké přednosti má David Bowie a jaké je jeho životní naplnění. Fotografie tohoto umělce působí na emoce, často mohou zneklidňovat, často se nad nimi může divák pousmát, nikdy však z výstavy neodejde bez zážitku, jejž jen tak nezapomene. Retrospektivní výstava je nyní ke zhlédnutí v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Tím to však nekončí, protože v současné době je Antonín Kratochvíl společně se svým synem Michaelem vystaven také v Leica Gallery Prague. Zde jde o snímky, které vznikly při natáčení dokumentárního filmu Můj otec Antonín Kratochvíl. Zobrazuje putování od USA po Ukrajinský Černobyl. 

Czech Nature Photo 2020

Fotografie Pumy „Ve stínu“. Ta se stala snímkem tohoto roku. Jedná se o jednu z nejzajímavějších kompozicí, jaké kdy porota této soutěže měla možnost hodnotit. Světelné podmínky zapříčinily zajímavou kompozici, jež diváka na první pohled zaujme. Soutěž, která je rozdělena do dvanácti kategorií, se letos účastnilo 229 umělců. Výstava vítězných snímků, nad kterými si někdy bude návštěvník lámat hlavu, jak vůbec mohla být pořízena, je nyní k vidění v Czech Photo Centre v Praze 7.

Kytičky z Kypru

Jen málokomu se asi letos poštěstí, aby v létě odjel k moři. Tato výstava je ideální pro toho, kdo se chce alespoň na chvíli odpoutat od života v Praze a ocitnout se uprostřed nádherné přírody Kypru. Euroasijský stát Kypr je známý pro svou bohatou flóru včetně množství endemitních druhů. V pražské Botanické zahradě nyní do 28. června probíhá fotovýstava Květena Kypru, jež představí množství rostlinných společenstev a řadu druhů těch nejzajímavějších kytiček, jež na Kypru rostou. Z výstavy navíc návštěvník odejde poučen, a to především o užitkových rostlinách, ale i tamní snaze o obnovení cedrových lesů.

Tento víkend zatím nevypadá, že by se někomu ráno chtěla opustit příjemná postel, ale když se to člověku povede, může to stát za to. Věřím, že trocha kultury někdy baví každého a když se navíc jedná o opravdu prvotřídní události, není se o čem bavit. Šplhat se do kupole Národního muzea možná nezní dvakrát skvěle, ale uvidíte, že toho nakonec nebudete litovat. A když už budete v tom centru, navštivte nějakou z výstav. Bude to stát za to.