Filmy o vztazích, na které jste možná zapomněli

Zveřejněno 14. 5. 2020

Květen jako náš měsíc vztahů. Zdálo by se, že sepsat pár filmových tipů bude maličkost. Jenže, právě že jich je tolik a každý očividně chce být zmíněn v dnešním článku (haha, jasně Verčo :D), stává se z toho úkol nelehký.

Rovin vztahů je několik, ale pro dnešek se zaměříme na filmy o partnerských vztazích, mezi mužem a ženou. 

Aby to nebyla nuda a seznam nevypadal jako okopírovaný z každého druhého článku, který vám doporučuje neustále omílané vztahové filmy, svých top 10, rozhodla jsem trochu zapátrat v paměti a dát dohromady seznam originálních filmů, na které jsme za ty roky možná zapomněli.

Protože Stylebrunch je taky originální a nehodlám nám dělat ostudu.

A můj seznam nebude mít top 10, ani top 20.

Bude to totiž TOP 6!

500 dní se Summer – (500) Days of Summer

tipy na filmy o vztazích 500 dni se summer
zdroj: ČSFD

Tenhle film z roku 2009 v první řadě způsobí, že ať jste kluk nebo holka, budete milovat hlavní představitelku Summer Zooey Deschanel. Propadnete kouzlu její osobnosti, roztomilosti, bezprostřednosti a nadhledu stejně jako hlavní hrdina Tom (Joseph Gordon-Levitt). On, neustále pravou lásku hledající reklamní textař. Ona, jeho kolegyně, která na něco jako “pravá láska” nevěří. 500 dní je dlouhá doba, ale uteče jako voda. Plná smíchu, slz, nevšedních i ordinérních zážitků. Avšak stejně jako tento film stojí za to. Nejedná se o klasický vztahový film. Nazvala bych to spíš jako takovou road movie do hlubin duše každého z nás.

Věčný svit neposkvrněné mysli – Eternal Sunshine of the Spotless Mind

tipy na filmy o vztazích věčný svit neposkvrněné mysli
zdroj: ČSFD

Představte si, že vás jednoho dne začne váš protějšek štvát do takové míry, že byste ho nejraději vymazali ze svého života. Protože jste tak trochu padlí na hlavu a děláte rádi blázniviny, najdete si kliniku, kde to je možné a podstoupíte vymazání paměti. Z kliniky odcházíte jako “tabula rasa” natěšení na nový život s neposkvrněnou myslí. Když se to dozví váš protějšek a ještě k tomu vidí, jaký elán do nového života máte, rozhodne se udělat to samé. No, jenže, vás protějšek nemá v životě takové štěstí a v jeho případě se, slušně řečeno, něco nepovede. A přesně to je případ Joela a Clementine a tohoto snímku z roku 2004. Joel si však uvědomí, že nechtěl přijít o všechny vzpomínky. Co třeba ty šťastné? Rozhodne se tedy o rekonstrukci svých vzpomínek. Stejně šíleně jako zní takhle tematická nitka, je i natočen celý film. Nejen že začíná koncem a probíhá v několika rovinách, ale ještě navíc jedna z rovin jede pozpátku. Režisérovi se však přesto podařilo docílit toho, že při koukání je vám vše jasné a hlavní myšlenka vám neuteče. 

Krom JIma Carreyho v roli Joela ve filmu exceluje i Kate Winslet s barevnými vlasy (jednou ohnivě oranžovými vlasy, podruhé zelenými nebo modrými),  Kirsten Dunst v roli Clementine, nebo třeba Elijah Wood. 

Osudový dotek – Butterfly effect

tipy na filmy o vztazích osudový dotek
zdroj: ČSFD

I zde jde o film z roku 2004. A i zde si hlavní hrdina hraje s časem a vrací se do minulosti. Pomáhají mu k tomu schopnosti, které získal po otci, a také jeho zápisníky. Chce totiž napravit, co zpackal ve svém životě. Jenže dojde k tomu, že začne cestovaní v čase používat až příliš a situace se mu vymkne z rukou. Ženu svého života se mu podaří ztratit a zase získat, chyby napravit a nebo udělat ještě horšími. Stane se režisérem svého života, avšak ne každý režisér natočí povedený film. 

Musím říct, že Ashton Kutcher nikdy nebyl mým oblíbencem, mám ho za namachrovaného týpka, co hraje největší paka. Avšak v tomto snímku předvedl opravdu skvělý herecký výkon a ukázal, že umí být i trochu psycho. A celkem bych mu to i věřila. Možná proto po něm Mila Kunis sáhla, když utekla od Macaulay Culkina…

Cílem filmu je ukázat, že máme brát život, jaký je, poučit se z dosavadních chyb a neopakovat je. Vždyť žiijeme jen jednou. A nebo ne?

Tvář vody – Shape of Water

tipy na filmy o vztazích tvář vody
zdroj: ČSFD

Možná se ptáte, proč jsem sem tenhle snímek zařadila. Kde je tam ta “vztahovost”? No, je to trochu creepy, uznávám, ale na mě tenhle snímek působí jako nejkrásnější film o vztazích, který jsem v poslední době viděla. A taky jsem mu moc fandila, aby vyhrál v roce 2018 Oscara za Best picture (a taky že vyhrál!). 

Elisa pracuje jako uklízečka v laboratoři, kde šílený vládní agent provádí výzkum neznámého tvora, který byl dovezen z Amazonie právě k těmto účelům. Veškeré prováděné pokusy probíhají bezcitně, tvor je považován za nebezpečného a tak s ním má být nakládáno. Veškerý výzkum probíhá v utajení. Nikdo nemá strach, že by uklízečka něco vyzradila. Elisa je totiž němá a osamělá. Stejně jako tvor sloužící k výzkumu. Voda v tomto filmu hraje velmi důležitou roli, její vlastnosti totiž způsobí to, že se mezi tvorem a Elisou vytvoří pevné pouto. Tak silné, že se rozhodnou jednat. Kam se hrabe Bonnie a Clyde. Těmhle dvěma fandíte. 

Zážitek z tohoto filmu dokresluje dokonalá výprava a hlavně mistrovská hudba, tak nadpřirozeně krásná, že se vám chvíli zdá, jakoby snad ona rozvlnila veškerý vodní element.  

Ona – Her

tipy na filmy o vztazích ona
zdroj: ČSFD

Co by to bylo za roli pro Joaquina Phoenixe, kdyby to nebyl někdo komplikovaný, schizofrenní, zvláštní. Představte si, že hraje někoho normálního, nuda. Podle mě by odvedl nejhorší výkon své kariéry. Proto i hrdina tohoto filmu Theodore je trochu jiný. Tak za prvé jeho obživa spočívá v tom, že píše srdceryvné dopisy pro druhé. Jasně že z toho zcvoknete, ještě navíc když sám nemáte takový dopis komu napsat. Užíráte se touhou po své spřízněné duši a vymýšlíte řešení. 

Snímek z roku 2013 se odehrává v “Městě andělů” v nedaleké budoucnosti. Naštěstí zrovna v této chvíli přichází jako na zavolanou výrobce operačních systému s naprostou bombou. Jeho nejnovější počin má být přelomový v tom, že věrohodně představuje živou bytost, právě takovou vaši soul mate, chybějící dílek skládačky, jin k jangu. A je tomu opravdu tak, Samantha mluví s Theodorem medovým a příjemným hlasem, je tu pro něj vždy, když potřebuje. Zprvu dokonalý kámoš, postupem času životní láska? Kdo ví? 

Mimochodem, Samanthu namluvila Scarlett Johannson. Pokud jste ji nikdy neslyšeli znít v originále, tak si ji poslechněte. Je to právě její hlas, co jí dodává takový sex appeal. I když pánové by se mnou asi nesouhlasili 🙂 

Humr – The Lobster

tipy na filmy o vztazích humr
zdroj: ČSFD

Tento snímek je jediným z výběru, který jsem stále neviděla, byť byl natočen v roce 2015. A právě náš měsíc vztahů mě k tomu určitě přiměje. 

Téma vztahů a partnerství je zde zpracováno netradičně. Děj se odehrává ve Městě, kde každý, kdo je single, je dle nařízení zákona zatčen a odveden nikoliv do vězení, ale do Hotelu. Právě v této nápravné instituci vám běží čas a vy máte 45 dní na to, abyste si našli partnera. A co když se vám nikdo nelíbí, nesplňuje 2 ze seznamu 10 vašich požadavků? No, řekněme, že na vybíravost není čas, ani prostor. Pokud chcete zůstat člověkem a nebýt odveden do Lesa, kde se z vás stane zvíře. 

A nedej bože když se rozhodnete zdrhnout a na útěku se zamilovat. 

Čeká vás totální nemilost.

Krom originálního zpracování tak běžného tématu mě zajímá, jak to ve filmu půjde dohromady dvojici Colin Farrell a Rachel Weisz. 

Doufám, že jsem vám opět nabídla trochu zajímavé filmové tipy, na které třeba v sekci romantických filmů tolikrát nenarazíte, a vy alespoň s jedním z této šestice strávíte o víkendu chvilku svého volného času.