Receptů na všechny možné pochutiny, kde nahradíte 90 procent původního receptu něčím „lepším“, je na webu i v kuchařkách nespočet. Co ale bylo na receptech našich předků špatné? Neměli takové suroviny, jaké máme k dispozici my v dnešní době. O avokádu, mučence, goji nebo třeba mangu ani nevěděli, že existuje a o pšeničném pečivu si mysleli, že je zdravé. Doba se změnila, ale ne vždy to musí být k lepšímu. Mám tu pro vás dva recepty: jeden je tradiční po mé prababičce a jeden je „vylepšený“ – bez mouky, cukru, másla a vlastně asi úplně všeho. Který bude váš favorit?
Nahraďte úplně vše
Když jsem doma pekla poprvé čokoládové brownies (nebo jak bylo v kuchařce napsané „hodně čokoládová buchta“) podle receptu mé prababičky, doma se po něm mohli všichni utlouct a na tácku zbyly jen drobečky. Nedávno jsem zkusila zdravou variantu této sladkosti, ve které je avokádo, vlašské ořechy a med místo klasických ingrediencí, a má sestra po prvním kousnutí přišla s hodnocením, že „je to zajímavé“. Zajímavé. No, její výraz byl také zajímavý. Ne vždy asi platí, že to zdravé a zdokonalené je nezbytně také lepší. Každopádně přítel, jenž počítá každou kalorii, avokádové brownies ocenil a dokonce i řekl, že mu chutná. Mně chutnají obě varianty, s jednou trochu hřeším, s druhou zas naberu zdraví prospěšné látky z avokáda a ořechů. Jde pouze o to, na co zrovna budete mít náladu.
Začněme tedy s receptem z minulého století:

Budete potřebovat:
180 g másla + na vymazání pekáčku
180 g hořké čokolády + 100 g další čokolády (třeba 50 g bílé a 50 g mléčné nebo 50 g čokolády nahradit ořechy, třeba lískovými či vlašskými)
80 g hladké mouky
40 g kakaa
3 vejce (ale dříve byla vejce obecně větší, takže pokud máte malá vajíčka, dejte 4)
270 g krupicového cukru
Postup:
1. Na vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu s máslem. Nechte vychladnout. Smíchejte mouku s kakaem. Ostatní čokoládu nasekejte na malé kousky.
2. Vejce dejte do misky a přidejte cukr. Šlehejte, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Na vejce přesuňte vychladlou čokoládu s máslem, opatrně promíchejte. Následně na vzniklou směs nasypte mouku s kakaem. Opět šetrně promíchejte. Nakonec nasypte nakrájené kousky čokolády.
3. Pekáček vyložte pečicím papírem, zbytek vytřete máslem. Těsto nalijte do formy. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 30 minut, ale průběžně kontrolujte. Hotová „hodně čokoládová buchta“ nemá být uvnitř úplně suchá, ale spíše lehce matlavá. Povrch je rozpraskaný.
Nyní přejdeme k modernímu receptu:

Budete potřebovat:
100 g hořké čokolády
2 zralá avokáda
2 vejce
40 ml oleje (já dala extra virgin olivový a bylo to dobré)
2 lžíce medu
90 g mletých vlašských ořechů
50 g kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
Špetka soli
Postup:
1. Na vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu s olejem. Avokádo oloupejte a zbavte pecky. Rozehřátou čokoládu s olejem spolu se všemi dalšími ingrediencemi dejte do mixéru a mixujte dohladka.
2. Pekáček vyložte pečicím papírem, nalijte do něho těsto a dejte péct do předehřáté trouby na 160 °C asi na 35 minut.
Toto je ten základní, odlehčený, málo kalorický recept, ale samozřejmě se dá ještě dokrášlit například kousky nakrájené čokolády či podávat se zmrzlinou.
Jaký recept se líbí nejvíc vám? Jste zastánkyní spíše tradice, nebo ráda zkoušíte nové věci?