Makeup a beauty trendy '10

Zveřejněno 4. 1. 2020

Kdo má pořád svou první konturovací paletku?

Člověk si tak nějak žije, pomalu se vyvíjí, pomalu se mu líbí různé věci aniž by si uvědomil, je tu rok 2020 a všechno je úplně jiný než v roce 2010. Pro představu, obrovské empire Kylie Cosmetics neexistovalo, Rihanny Fenty Beauty neexistovala a takové termíny jako microblading nebo K-beauty nikdo neznal. Jen během pár výletů kolem slunce nám byly představeny nedílné součásti naší každodenní kosmetické péče- věci které jsou dnes a denně vidět při scrollování instagramem pořád a pořád dokola. (A pořád dokola.)

Opět se podíváme zpět, tentokrát na největší kosmetické trendy poslední dekády.  Některé z nich jsou oživením minulých trendům a některé nás ještě ani neopustí v nové dekádě. Už se možná dají předvídat trendy následující sezóny jako magnetické falešné řasy nebo návrat francouzské manikúry – a můžete si být jistí, že v roce 2030 se tady (možná jako 3D hologram uprostřed vašeho obýváku) budeme opět dívat na právě ty, které nás nejvíc ovlivní. Ale teď si otevřete svou nejoblíbenější paletku, srovnejte si několika krokovou řadu korejské kosmetiky a vydejte se s námi na cestu vzpomínkami.

Silná kouřová linka (2009)

Možná rok 2009 není úplně technicky začátek této dekády, ale zanechal nepopiratelný otisk ve způsobu jakým se v následujících letech líčili oči. Tmavé linky byly vidět jak na přehlídkách tak celebritách (vzpomínáte na Ke$hu), což znamenalo, že se značky mohly jen přetrhnout o to, kdo nabídne nejlepší rozmazatelnou linku, která v lidech bude vzbuzovat otázku: „Možná je emo, možná má makeup od včerejška.“

Manikúra na milion způsobů (2011)

Jednobarevná, lesklá a upravená manikúra je nestárnoucí, proti tomu žádná. Ale někdy to může být nuda. Naštěstí, rok 2011 nám představil možnosti jednoduše použitelných alternativních laků jako Matte top coat nebo lak, který vykouzlil popraskaný dojem. Dokonce se začali objevovat šikovní nail artisti, kteří vytvářeli na nehtech miniaturní obrázky a krásné designy.

Vyfoukaný účes (2011)

Jemné lehké vlny, které jsme všichni záviděli modelkám Victoria’s Secret modelkám.

Kouřové líčení (2012)

Tehdy se zrodila úplně Urban Decay Naked paletka a všichni ji následovali, proto vznikalo více a více paletek velkých i malých, které vám vyčarovaly ty pravé kouřovky.

Tmavé rtěnky (2013/14)

Ono to přišlo trochu dříve. Vzpomínám si, že už ve 2013 jsem všude na zahraničních začínajících influencerkách. (Tehdy si říkaly blogerky a fotily outfity na lookbook.nu, existuje ještě lookbook?) Ovšem, když jsem v Praze hledala při povodních 2013 černou rtěnku, vysněnou, tak nikde nebyla. Nejblíže jsem tehdy sehnala tmavě rudo-fialovou MAC rtěnku. Ovšem rok 2014 byl už pouze o černých a temně fialových rtěnkách, které najednou nebyly jen na Halloween ale i na brunch.

Konturování (2014)

Zatímco většina lidí teprve zjišťovala, co konturování je, Kim Kardashiantoto umění ovládala již zcela bravurně a stala se tak téměř synonymem pro tuto techniku. Někomu to trvalo déle a téměř všichni jsme dělali stejné chyby. Vzpomínám si, když mě během jedné mé blogerkovské spolupráce fotili a najednou se zjevila makeup artistka, která se u mě pokusila o mé první konturování obličeje. Použila absolutně nehodící se odstíny vůči mé pleti, ale podařilo se jí dokreslit mi absolutně jiné rysy. Poprvé jsem se podívala do zrcadla a opravdu se nepoznala. Ačkoliv mě to vyděsilo natolik, že jsem od té doby sama použila skutečně pouze bronzer a výjmečně si vklepala trochu highliteru na lícní kosti, ale pro mnohé z nás je tato technika nedílnou součástí našich životů dodnes.

Instagram makeup (2015)

Pokud Kim je tváří pro konturování, její sestra Kylie se stala synonymem pro tzv. instagram makeup. Její selfies s matnou rtěnkou, vyplněným obočím a highliterem se stalyinspirací pro selfíčka mnoha dalších a není pak divu, že se Kylie podařilo vybudovat tak veliké kosmetické impérium.

Jednorožčí všechno (2016)

Rok 2016 byl pro mnohé z nás velmi náročným rokem (nechci sem cpát příliš osobní věci, ale pro mne snad jedním z nejhorších). Umřelo hrozně moc dobrých herců, zpěváků, Bowie,.. a tak jsme začali hledat útěchu v nadpřirozenu a našli ji v jednorožcích a mořských pannách. A tak pastelové barvy vlasů nebylo vůbec nic neobvyklého a díky tomu i mnoho značek začalo vyrábět i různé vymývatelné nebo jednoduše použitelné pastelové barvy na vlasy.

Korejská kosmetika (2017)

Do Sephory přišla značka, která měla séra schovaná v roztomilých postavičkách a nebo plátýnkové masky v obalu tvarovaného třeba do tvaru rajčete. Nejen že jsme si osvojili základy složité korejské péče o pleť ale dokonce jsme se stali i experty v této oblasti.

Obočí 2.0 (2018)

Ačkoliv jsme se (někteří) díky instagramu naučili používat tužku na obočí, gely na obočí,… ale někteří ne. Někteří si dělali někdy kolem 2014 takové nevkusné červíky místo obočí, někdo zase podivné uzoučké linky, někdo si obočí úplně vyholil a maloval si ho a někdo si kreslil obří, špičatý udivený vzhled. No a paka 2018 přinesl trochu profesionálnější a hlavně dlouhotrvající řešení. Microblading se stal pro mnohé prvním tetování. Případně barvení obočí henou pro ty méně odvážné. Vzniklo také mnoho brow barů. Holt obočí ovládlo 2018!

Péče o pleť na prvním místě (2019)

Možná bych zásluhy alespoň z části přisoudila značce Glossier, kterou tady sice zatím nemáme, ale která pobláznila spojené státy a později i spojené království. Jejich přístup k péči o pleť totiž změnil kosmetický průmysl, který začal zdravou pleť považovat za základ každého makeupu (i nemakeupu). Samozřejmě, že s tím začala už výše zmíněná několika kroková korejská péče o pleť. Zkrátka to šlo ruku v ruce a najednou se přidali i návrháři jako třeba Stella McCartney, která na Pařížském Fashion Weeku poslala modelky bez makeupu, ale pouze s různými krémy a séry.

Za jaký kosmetický trend jste nejvíce rádi a co doufáte, že už se nevrátí?

zdroj fotografií: vogue.com, glossier, vogue.co.uk

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Je opravdu jedna lepší než ta druhá? Zatímco hnutí za "čistou" krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým...