Školička vlastnovýroby s Veronikou

Zveřejněno 14. 12. 2019

Původně jsem tomuto článku chtěla dát podtitul “Žiju v podnájmu a taky se těším na Vánoce” a i když to do titulku nedávám, bude se tento inspirativně-kutilsko-originální článek nést pěkně v tomto duchu.

Asi spousta z vás to řeší, nebydlíte si ve vlastním a nechce se vám investovat horentní sumy do drahých vánočních dekorací v podobě světýlek, svítících dekorací, ozdob (schválně, kolik z vás mám ve svém dočasném příbytku vánoční stromeček, respektive místo na regulérní vánoční stromeček, tedy, nemyslím ten 30 cm vysoký v květináči, na který dáte leda tak jednu ozdobu, a i tak se vám převažuje a padá z pro něj vyhrazeného místa na stole či parapetu ??) a dalších vánočně vyladěných serepetiček. Já jsem za celou dobu investovala do jedněch červených závěsů z Ikey (na každém začátku a konci období svátků se modlím, abych při jejich nandávání a sundávání nespadla z na posteli nestabilně ukotvené židle), vánočních světýlek z Jysku, (budiž jim země lehká, vydržely jedny necelé svátky a pak se odebraly do doplňkového nebe, když spadly z okna, kam jsem je velmi efektivně, ale velmi nedůmyslně naaranžovala) a vánočního povlečení se soby z Lidlu. Jedny svítící větvičky darované od mámy (na, tady máš stromeček) nepočítám. Vše ostatní jsou home-made věci a na ty jsem nejvíc pyšná.
I když bych chtěla světýlky orámovaný dům (ještě nemám dům), na zahradě před domem (který ještě nemám) vystajlovaného sněhuláka a ledové sochy, a kolem krbu (hádejte co, nemám :D) bohatě zdobenou větev, naučila jsem se být spokojená s tím, co mám a co mi predispozice podnájmu dovolí. A věřte mi, i na malém prostoru se dá rozjet velká divočina.

1)Must-have každých Vánoc – adventní věnec

Upřímně, tu větvičkovou konstrukci už taky nějaký rok kupuji a jen dozdobím. Jeden rok jsem udělala výjimku a vydala se do pražských parků naškubat větvičky a za 30 Kč ve večerce (protože mají všechno, a co nemají, do večera dodají) koupila ten polystyrenový kruh. Za a) mívám i lepší nápady, než škubat větve v minus nevím bez rukavic, za b) není běžné pobíhat po parku a rvát větve, aniž by nad vámi lidé kroutili hlavou, za c) obíhat několik párků kvůli pár větvičkám, no, kde to jsme?

A vlastně, o tom finišování věnce to vlastně je. Nakoupím si nějaký ty šišky, nabarvím je lakem se třpytkami, to stejné s plastovými jablíčky a větvičkami. Usuším si nějaké ty plátky pomerančů a dalších citrusů, protože krásně voní, pokud máte sušená jablka, hrušky, lze rovněž použít, vypadá to fajn, obzvlášť pokud věnec ladíte do „natural“ stylu. Všechny vůně ještě podtrhnete tyčinkou skořice, kterou můžete hodit přes celý věnec. Již několik let rovněž při dekorování pracuji s jutovou stuhou, kterou stáčím do různých mašliček a „zmuchlanin“ a různě s nimi na věnci vyplňuji prázdná místa.

Už asi 3 roky různě recykluji nakoupené dekorace a jediné, co měním, jsou samozřejmě barvy svíček.

zdroj: archiv autora

2)pro všechny pivaře (nebo kamarády pivařů) – Dokonalé ozdoby z víček od piva

Tohle jsem objevila letos někde v tipech na dekorace a je to prostě bomba. Jako, pokud nemáte nic, kam to zavěsit, tak si stačí dáš k sobě špejle, vytvořit si takovou konstrukci (představte si ty dráty do kruhu u kola) a tu zavěsit na lustr, nebo na strop. Na každou z těch špejlí pak zavěsit tyto ozdoby. V době psaní článku bohužel nejsem doma a nestihla jsem to nafotit, zde tedy alespoň ilustrační foto. Na ilustračním obrázku to mají tak, že to mají připevněné na prkně, aby nebyl vidět ten zadek, kde nechali odkrytou značku piva/nebo limonády ve skle, já jsem ale chtěla, aby se to mihotalo ve vzduchu, proto jsem použila oboustrannou lepící pásku a zabila 2 mouchy jednou ranou. Vystřihla jsem si z ní kolečka, která skryla značku nápoje, a na vrchní stranu přilepila provázek, díky kterému jsem ozdobu mohla zavěsit kamkoliv. Na přední stranu jsem nakreslila ksichtíky a knoflíky. Místo zátek jdou použít i víčka ze sklenic (například menší od lahví s úzkým hrdlem), či místo sněhuláků nasprejovat třpytky. Víčka jsou malinko těžší a páska by nemusela provázek unést, proto doporučuji udělat do víček dírky a jimi provázek provléct.

zdroj: femina.hu

3) Must-have pro všechny milovníky svíček

během posledních let jsem zkusila několik způsobů , jak oživit nádobky na svíčky. Základ tvoří sklenička nebo větší zavařovací sklenice. Mějte při volbě na paměti, že svíčka vydává jistou míru tepla a nikdo nechce, aby nádobka pod žárem a náporem horka explodovala. pouze jedinkrát jsem měla možnost si od kamarádky zapůjčit lepící pistoli a bylo to znatelně jednodušší a rychlejší, nicméně jde to i s lepidlem (vteřinovým), jen dávejte pozor, ať si místo ozdob nepřilepíte ruce.

První variantou byla sklenice olepená šupinkami šišek. To dolování šupin ze šišky je fakt opruz, ale výsledek stojí za to. Mně se na to nejvíce osvědčila pinzeta a lišácky zvolené šišky (takové ty naměklé). Jak skončíte tuto 1.fázi, máte vyhráno, protože pak už to jde rychle a vlastně jen lepíte (zase pinzetou) šupinky popatlané lepidlem na sklenici. Na finiš můžete vzít zlatý lak na nehty, nebo stříbrný, záleží, co preferujete, a šupinky jím potřít, nebo potřpytkovat. Nicméně, ani jedno z toho není nutné, protože výsledný efekt je i tak skvělý a “zářící šiška” se tomu neříká pro nic za nic.

Další mojí oblíbenou variantou je svícen ze sušeného ovoce. Opět vezmete sklenici (ideálně takovou tu od znojemských okurek) a lepíte.  Avšak tentokrát nikoliv šišky, ale sušené ovoce, ideálně citrusy, protože skrz ně krásně proudí světlo. Já používám mandarinky, pomeranče nebo citrony, protože mají akorátní velikost. dolů do sklenice nasypu kamínky a vhodím svíčku. Ani nemusí mít žádné zvláštní aroma, protože když ji zapálíte, ovoce vám pokoj krásně provoní.

zdroj: ireceptar.cz, prozeny.cz

4) Bonus nakonec – originálně potištěný vánoční papír

Každý rok přemýšlíte nad volbou vánočního papíru, stojíte 100 let v papírnictví a prostě ne a ne se rozhodnout. Tak takovýhle stresy hoďte za hlavu a vyrobte si vlastní papír. Tedy, stačí Vám úplně obyčejný recyklovaný papír v přírodní barvě. Rozložte si ho na karton (poprvé jsem to nepodložila a natištěné motivy mi prosákly na podlahu, super…) a můžete začít tiskat vaše oblíbené motivy. Tedy, nejprve si ta razítka musíte vyrobit. Takže vezmeme si bramboru, rozřízneme napůl a vyřízneme tam vše, co chceme mít obtisklé na papíru. Já tradičně vykrajuji hvězdičky. Tedy, aby bylo jasno, tento motiv z brambory vyčuhuje a vše kolem jde pryč (takže vám z brambory trčí třeba hvězda, chápeme se, jo? :D). Pak už jen namáčíme do zvolené barvy a tiskneme na papír, necháme zaschnout (alespoň přes noc, ideálně déle) a tadá, můžeme balit. Místo mašličky můžeme použít jutovou stuhu a na ozdobu větvičku, jeřabinu, nebo šištičky.

zdroj: unsplash.com

Tento rok jsem chtěla balící papír “vytunit” a  chtěla na dárky uplést takový váček. Ale, to bych potřebovala, aby měl den 48 hodin. No jo, tak snad příští rok.

Last minute dárky

Last minute dárky

Vánoce dokážou být stresujícím obdobím a sama občas nejvíc času strávím vymýšlením dárků. Navíc když člověk nemá ani čas je koupit nebo vyrobit, stává se, že to dohání až na poslední chvíli. Já jsem teda trochu opak, a dárky mám většinou připravené už od října. Každý...

Jak jednoduše vyfouknout vejce

Jak jednoduše vyfouknout vejce

Velikonoce se blíží. Beránci, vajíčka, kuřátka, osení, pomlázky a všechna ta znamení jara. Obzvláště tyto Velikonoce bychom měli všichni přijít na jiné myšlenky a zpříjemnit si je co nejvíce. A v tu chvíli, jakmile se do toho pustíte, zjistíte, že jste fakt dospělí....

Barevné scrunchies přivolávající jaro pod vašima rukama

Barevné scrunchies přivolávající jaro pod vašima rukama

Pochmurné počasí se chýlí ke konci. Začínáme společně vyhlížet jaro a s ním i spojené barvy, svěží vzduch a zpívající přírodu. S tímto obdobím přichází ale i teplo. Známe to všechny, ulepené vlasy všude a padající do všeho. Proto jsem si pro vás připravila návod, jak...