Sorelle Castelli – od baletu k vlastním modelům

Autor Victoria
Zveřejněno 19. 11. 2019

Dnes bych Vám ráda představila vzkvétající fashion značku Sorelle Castelli. Její návrhářkou a zároveň zakladatelkou je srbská návrhářka žijící v Polsku – Neda Kalember-Castelli.

Neda je původně profesionální baletka, která po studiích stala členkou baletního souboru v Polsku. Po několika protančených letech otěhotněla a odešla na mateřskou. Právě v tu chvíli nastal zlom. Neda měla k módě vždy velmi blízko a byla neustále v obraze co je zrovna v kurzu, jaká módní značka předvedla svou novou kolekci apod.

Nyní má Neda svoji vlastní značku, navrhuje krásné šaty, originální modely, do kterých obléká klientky, které chtějí něčím obzvláštnit svůj šatník, tak i různé celebrity, které rády vynesou na večírek model, který je zaručeně jediný originál.

Jak to tedy vše začalo? To už Vám poví ona sama…

Nedo, začněme úplně od začátku. Svou kariéru jsi začínala jako baletka. Jak jsi se k baletu dostala a kde jsi studovala? A proč jsi se rozhodla po studiu zakotvit právě v Polsku?

Narodila jsem se v Srbsku. V pěti letech jsem začala navštěvovat baletní školu, u nás v malém městečku na severu Srbska. Po nějaké době mi ve škole řekli, že jsem opravdu talentovaná a měla bych studovat na profesionální baletní škole. Ovšem baletní akademie byla od nás celkem daleko, tudíž se rodiče rozhodli, že se celá rodina přestěhujeme. Že já budu moci studovat, bratr bude mít také více možností ve větším městě a pro všechny to bude lepší. Vystudovala jsem tedy Státní baletní akademii v Novem Sadu. Po skončení školy jsem ale chtěla ještě sbírat nějaké zkušenosti a odjela jsem na čtyři roky studovat do Vídně, do prestižní baletní akademie. Zde jsem se naučila také německy, rusky a našla si mnoho přátel. Moc ráda na toto období vzpomínám. Poté jsem začala hledat místo v nějakém baletním souboru, slyšela jsem že se koná konkurz v polské Wroclavi, takže jsem to zkusila a získala angažmá.

 Jak se Ti práce v divadle líbila? Inklinovala jsi již v té době k módě, tušila jsi, že za pár let budeš mít svou vlastní značku?

 Ano, v divadle jsem si začala plnit svůj sen jako profesionální tanečnice. Mé přijetí souborem bylo velmi vřelé a já se tam cítila jako doma. Brzy jsem se naučila jazyk, takže jsem mohla mluvit se všemi. Byla to velmi hezká životní etapa. Ale již v té době byla móda neodmyslitelnou součástí mého života. Denně jsem sledovala různé fashion show, četla módní časopisy, inspirovala se…V divadle, kde jsme měli nejrůznější kostýmy, od klasických po extravagantní, tak už tam mne vždy fascinovalo navrhování těchto modelů a začala jsem v hlavě koketovat s představou, že jednou by mne skutečně lákalo tvořit něco svého. 

Kdy přišel tedy ten pravý impulz k tomu, začít navrhovat a aktivně se tomu věnovat? A jaké byly začátky? 

Již během práce v divadle, jsem ve volných chvílích kreslila na papír své představy, návrhy. Sledovala jsem velké módní značky, jak detailně vše tvoří, četla jsem mnoho knih o šití, navrhování. Ovšem skutečný počátek realizování mého snu přišel, když se mi narodila druhá dcera. Během probdělých nocí jsem sledovala online shopy s látkami, dopisovala si s dodavateli z Francie, Itálie…Chtěla jsem, aby má tvorba byla originální, nová…Uvědomovala jsem si, že za každými šaty budou hodiny, dny a možná i měsíce strávené práce, ale byla jsem si víc než jistá, že to chci a že nyní je ten správný čas, začít si plnit můj sen. Navíc, mám dvě úžasné dcery, pro které jsem chtěla také tvořit. Ony byly mým velkým impulzem, název mé značky v překladu znamená „sestry Castelli“, byla bych moc ráda, aby jednou v mé práci dál pod touto značkou pokračovaly. Je v ní má láska k nim i k módě.

Jaká je Tvoje inspirace při navrhování? Máš své oblíbené návrháře, kteří Tě nějakým způsobem inspirují?

 Inspiraci beru všude. Při cestování, při návštěvě tamních obchodů se zajímavými látkami…Vždy mám v hlavě přesnou vizi šatů, které chci vytvořit a na kom by byly ideální. Chci, aby mé modely byly opravdu originální, samozřejmě sleduji trendy, ale většinou se řídím svými nápady. Co se týče světových značek, miluji například Chanel, nádherné ručně dělané šaty tvoří Zuhair Murad…Je mnoho skvělých návrhářů. Já se snažím být svá. Už tím, že jsem původně baletka, jsem zvyklá nosit opravdu extravagantní kostýmy na jevišti, proto se nebojím a jsem otevřená opravdu originálním modelům. Život je příliš krátký na to, abychom se báli vybočovat s davu a řešili, co o nás budou ostatní říkat.

 S jakými materiály nejčastěji pracuješ a kde je nakupuješ?

 Jsem Srbka, manžel je Ital a žijeme v Polsku. Často tedy cestuji mezi těmito destinacemi a v každé z nich objevuji pokaždé nějaké nové materiály. Celkově ale cestuji často, takže jsou to látky z různých zemí. Mám ráda jak lehké materiály, tak krajku, vzorované látky apod. Chci, aby mé klientky měly vždy něco unikátního, co není lehké jen tak někde sehnat. Když má klientka speciální požadavky, tak látky kupuji kdekoliv. Například jsem kontaktovala své lidi, dovezli jsem látky z Dubaje či Paříže pro speciální klientku. Dokud není vše naprosto podle představ klientky, nemám limity.

Jaká je Tvá cílová skupina, co se týče klientely? Je stálá nebo se mění?

 Žijeme ve světě, kde je vše celkem dobře dostupné. Díky internetu, obchodům atd. To samé je v módě. Spoustu značek nabízí šaty za opravdu nízké ceny, které jsou dostupné téměř pro každého. Což je určitě dobře, ne každý si může dovolit si nechávat stále šít oblečení na míru. Ale myslím, že přibývá stále spoustu lidí, kteří rádi investují do nějakého originálního kousku oblečení. Pracuji s různorodou klientelou. Od mladých slečen, které chtějí zazářit na maturitních plesech, se zralými ženami, které přesně vědí, co chtějí, jakou kvalitu apod. Samozřejmě s kvalitou roste i cena, ale to vše na začátku společně s klientkou probereme a společně rozhodneme, co bude nejlepší.

Je tedy možné si od Tebe nechat navrhnout šaty na míru, takové, které budu mít jen já? A jak se domluvit?

 Určitě, stačí mi napsat na jakou událost šaty chcete, jaký styl, případně materiál byste si představovala. Dále samozřejmě míry, ke kterým pošlu přesné instrukce, jak se změřit. A pak začíná proces tvoření. Já Vám pošlu svůj návrh, Vy mě své představy. Miluji pracovat na modelu společně s klientkou. Vyslechnout si její přání a vytvořit tak její vysněné šaty.

 Nedo, moc Ti děkuji za rozhovor a přeji Ti jen to nejlepší, jak v soukromém, tak i profesním životě. Naše téma měsíce je plnění přání, položím Ti tedy závěrečnou otázku. Jaká přání si myslíš, že sis již splnila a která jsou naopak ještě na Tvém wish listu?

 Mnohokrát děkuji za rozhovor. Budu ráda, když Vaše čtenářky náš článek zase o něco obohatí. Co se týče snů. Řekla bych, že část se mi již splnila. Mám skvělého manžela, který mě velmi podporuje, dvě úžasné dcery, které jsou ovocem naší lásky. Co se týče práce, přeji si, aby se i nadále má značka rozvíjela, vzkvétala, abychom měli klientky ze všech koutů světa. Myslí, že ženy vládnou světem a měly by držet při sobě. A za to, co vše dokáží, by se měly umět i odměnit. Můj sen je tedy mít i nadále zdravou rodinu a úspěšnou firmu, na kterou mohu být hrdá.

Pro inspiraci navštivte instagramový účet Sorelle Castelli, na kterém se můžete domluvit přímo s Nedou na realizaci Vašich vysněných šatů. 

S AI o vztazích

S AI o vztazích

Pozvala jsem umělou inteligenci na brunch - což se vyplatí jelikož toho moc nesní ani nevypije, takže z toho vyjdu poměrně dobře. (A ona mé pozvání přijala, pozor.) Žijeme budoucnost, jdu do kavárny sama a řeším vztahové otázky s umělou inteligencí. A proč by taky ne?...

Sára Struhařová: Má modeling smysl, když nemáte vlasy?

Sára Struhařová: Má modeling smysl, když nemáte vlasy?

K modelingu si našla cestu již ve čtrnácti letech díky modelingové soutěži. Procestovala pracovně Japonsko, Milán, Paříž, zažila pražské fashion weeky, stala se make-up artistkou a múzou fotografa Filipa Kartouse či módní návrhářky Beáty Rajské. Kvůli...