MBPFW DEN 1

Zveřejněno 1. 9. 2019

Karlínské ulice kolem Invalidovny jsou zaplněny lidmi v zářivých i minimalistických róbách. Moře Dior Saddle kabelek obklopuje vchod do zrekonstruovaného objektu, kde se tyčí obrovský nápis Mercedez-Benz Prague Fashion Week. Ten je teď totiž v plném proudu a nic není nemožné, protože fantazii se meze nekladou. Melounová slupka na hlavě místo kloboučku? Ano. Muž v podpatcích, co na nich chodí líp než vy? Jako každý rok. Makeup sluší mužům i ženám, streetstyle stojí za to. Andrea Běhounková už dorazila, všichni ostatní se také nahrnuli do chodby. Přehlídky mohou začít. Pojďme se na ně podívat.

Zuzana Kubíčková nás na jaře nás zavedla do prezidentského apartmá ve Four Seasonu a na SS20 pro změnu pozvala do své krejčovské dílny. Její show byla součástí Opening party, kdde návštěvníci mohly procházet kolem modelek zavřených ve výstavních prosklených skříních, kde staticky ukazovaly jednotlivé prvky krejčovského díla. Pro někoho klaustrofobie, pro někoho nezvyk ve spojitosti s Haute Cuture praxí Zuzany. Ve skutečnosti to bylo jako kdyby nám Zuzana otevřela svůj skicák se studií saka, které jak Zuzana říká je zlatý hřeb krejčovského umu, protože za jeho tvorbou se skrývá vysoká technická náročnost a krejčovská zručnost. 

Zuzana kubíčková – archiv MBPFW, Evelin Kask

Přehlídkový DEN 1

Letošní ročník se pyšní nejvyšším počtem návrhářů a proto všechny čeká nabitý rozvrh od  2 hodin až do půlnoci. První přehlídkový den otevřela tradiční přehlídka UMPRUM, kde studenti ukázali, že recyklovat je možné úplně všechno ať už šaty z hromady starých šál nebo jiné z hromady košil přešitých na polštáře- jak říkám, bez polštářů by to nebyl fashion week, a BFGU, kde je vždy záruka pestrých barev. 

UMPRUM – archiv MBPFW, Juan Calderon
BFGU – archiv MBPFW, Juan Calderon

Imreczeova ukázala to, po čem ženy touží. Jednoduché volné šaty a pruhy, které prodlužují postavu. Příjemné materiály a čisté střihy. Jednoduché, pohodlné a nositelné. 

Imreczceova – archiv MBPFW, Tomáš Fiala

Lukáš Krnáč po poklidné Imreczeové přišel s ďáblem v těle. Totiž na modelkách. Po zaznění “666 the number of the beast” přišel model s jasným a zářivým nápisem “Let’s talk business” hesla jako “Devils ex-girlfriend”, “sold” a „Devil wears @Krnac“ kam se podíváte. Co myslíte, podařilo se Lukášovi nastínit ducha naší konzumní doby? 

Lukáš Krnáč – archiv MBPFW, Tomáš Fiala
Lukáš Krnáč – archiv MBPFW, Tomáš Fiala

Michael Kovacik oblékl ženy do elegantních sáček, šatů, sáténů a slaměných klobouků. Elegance střídala rafinovanost a čím dál víc si prohlížím fotografie z jeho kolekce, tím více si je přeji ve svém šatníku. Slyšíš Michale? Smutně koukám. 

Michael Kovacik – archiv MBPFW, Tomáš Fiala
Michael Kovacik – archiv MBPFW, Tomáš Fiala

Tereza Vu zůstala jako její předchůdce u lesklého saténu. Její kolekce spodního prádla lákala návštěvníky alespoň si sáhnout na to jemné hedvábí, co se volně a zlehka dotýkalo kůže modelek. Lehce průsvitné materiály, co mnohdy zakrývaly pouze bradavky. Co vy na to? 

Tereza Vu – archiv MBPFW, Tomáš Fiala
Tereza Vu – archiv MBPFW, Tomáš Fiala

Jan Černý je návrhář, o kterém zda-li jste ještě neslyšeli, měli by jste okamžitě naplatit. Tato naše talentovaná osobnost a stálice Pražského Fashion weeku je v současné době na stáži ve francii přímo v dílně Virgila Abloha – kreativního ředitele pánské kolekce módního Louis Vuitton a mimo jiné zakladatele značky Off-White. Jeho kolaboraci se značkou Prestige si dokonce samotný Virgil Ablog oblíbil. Z důvodu této stáže udělal Jan nejlepší rozhodnutí jaké mohl – místo přehlídky uspořádal velkou Jan Souvenir Shop Party v klubu Swim, kde hrál nehrál nikdo jiný než Nobody. Myslím, že nemusím říkat víc. 

Souvenir shop party – archiv MBPFW, Tomáš Fiala
Souvenir shop party – archiv MBPFW, Evelin Kask

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...