Proč ženy ničí všechno dobrý?

Zveřejněno 22. 3. 2019

Proč jsme všichni tak najednou znuděný z jídel nebo pití, které si spojujeme s ženami? 

Jestli jste to nezaslechli, tak rosé je mrtvý. Nikdo už ho nechce pít. To, co bylo jedno ze skvělých vín, které si člověk s láskou vychutnával především v letních měsících je najednou něco, co buď můžete milovat nebo nenávidět. A není to tak docela poprvé, kdy bylo něco podobně zašlapané do země. Vzpomínáte na aperol? Tak na něj zase zapomeňte  s klidem. Je to jen další pití pro holky. Ble, fuj. 

Tak nějak totiž funguje kapitalismus. Lidi si něco oblíbí, značky a velký korporáty si toho všimnou a z produktu udělají životní styl a konzumenti se podle toho svědomitě zařídí. Takže takové rosé nebo aperol je najednou holčičí drink, který by žádnej chlap prostě nedal. Není to vůbec sofistikovaný a prostě to skončilo. Když nad tím tak přemýšlím, jsem ráda, že jsme si zachránili prosecco. A nebo zachránili jsme si prosecco? Už si nejsem jistá. 

Jídlo a pití je ve svý podstatě genderově neutrální. Byl by nesmysl představovat si, že tofu je ženský výmysl a hořký pití mužský. Ale je to způsob jakým funguje market a jak je většina lidí naučena přemýšlet. “Ženský” jídla jsou většinou sladký nebo zdravý, popřípadě takový ty jednorožčí dorty, dýňový latté atp.  Na druhou stranu “mužský” jsou hořký jako whiskey, kafe, dále pak pikantní a masový. 
Což mi připomíná takovou tu reklamu na ty vroubkovaný brambůrky. “Pořádný vroubky pro pořádný chlapy, nic pro ženský” nebo tak nějak. 
Kdepak marketingový guru všech potravinářských firem si to chtěj ulehčit jak můžou a tak dělaj genderově rozdílný jídla. No a co, že nemusíme jít daleko pro příklad, že to takhle nefunguje. Třeba já a můj přítel. Já mám ráda suchý víno a on sladký. Já měla ráda černý kafe a on se sojovou smetanou. Ale to nikoho nezajímá. 

Ovšem důvod, že se nějaký nápoj nebo jídlo žačne spojovat s holkama, nemusí nutně znamenat, že to končí. To teprva totiž přichází na řadu druhá smutná pravda:

Když si muži něco oblíbí, přidají tomu na hodnotě. Kdežto když si něco oblíbí ženy, úplně to zničí. 

Může to znít trochu kontroverzně a možná že to tak vážně zní. Ale je to nepopiratelný fakt. Jak jinak mi vysvělíte zkázu aperolu?
A co třeba takový jogurt. Celkem neutrální pojem. Jak dopadne takovej dietní jogurt pro ženy nebo jogurt nabitej proteiny pro muže? I kdyby to byl jeden a ten samej jogurt. Chápete kam tim mířím? Muži totiž nedrží diety, muži rýsují postavy. 

Z nějakého mě nevysvětlitelného důvodu společnost neumí přijímat ženské věci. 

Vedla jsem nedávno debatu na podobné téma s kamarádkou. Nešlo přímo o jídlo a pití, ale o filmy. Řešili jsme filmy. Konrétně to jak Ms Marvel ještě ani nepřišla do kin a na internetu už všichni tvrdili, že je to špatný, protože je to o ženský. Podobně dopadla i Wonder Woman. Ženy se klidně podívají na film, kde je hlavním hrdinou akční muž, který teda náhodou i řeší trable s láskou. Ale už jste zkoušeli muže přesvědčit, aby se podívali na Bridget Jonesovou? Co vás to stálo? Výměnou za co? Kamarádka mi překvapivě oponovala a snažila se mi můj názor vyvrátit s tím, že generalizuju. Ale jasně, že generalizuju, mluvím o průměrnosti, o většinový společnosti, nesuďte mě. 

“Zlato?” volám od počítače na přítele.
Hm?” 
“Kdyby jsi si měl vybrat nějaký chlapský hořký pití nebo ženský sladký růžový, který si vybereš?”
“Já nevim, ty hrozně generalizuješ…”
  A jsme zase doma, takže vlastně je celej problém v mojí hlavě. “…to záleží na hrozně moc faktorech.”
“Dobře, tak kdyby jsme byli s klukama a s holkama někde v baru a měli tam jen dva nápoje, whiskey s ledem a cosmopolitan. Co by sis dal.”
“Hm.. asi cosmopolitan, ale je jasný, že by se mi kluci smáli…”
Aha! To jsem chtěla slyšet. 

Ať je to pití, jídlo, film, knížka nebo cokoliv platít toto: Když je to určeno pro muže, je to určený jak pro ně, tak pro ženy. Když je něco určený pro ženy je to jen pro ženy. 

Ale proč?  Bojí se muži, že tím ztratí svou mužnost? Že přestanou být muži? Je to tím, že jsme všichni byli vychováváni s tím, že “tohle ne, to je pro holčičky” a “tohle je pro pořádnýho chlapáka”  Je to tím, že se naši tatínkové tak hrozně báli, že jejich budoucí dědic bude zženštilej a tak mu takový věci vyvraceli?
Mám samé otázky.  A mám je z toho, že generalizuju. 

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Věci, které můžete dělat místo snahy vymyslet, co se životem

Život je život a pokud nemáte v úmyslu studovat filosofii, dát se na dráhu slavného filosofa či neplánujete si svojit jako nový koníček diskutování po barech nad životem, nic moc jiného vám nezbývá, než to přijmout. Najednou jste na světě a po chvíli máte zodpovědnost...