Ženský cyklus

Zveřejněno 5. 11. 2018

K menstruačnímu cyklu se toho váže mnohem víc než nás učili na hodinách biologie nebo v takových těch knížkách “je ti 12 zjisti si, co se děje s tvým tělem”. Stejně tak toho je víc i co se týče v sexu nebo porodu. Nejde jen o mechanické činnosti odehrávající se v našem těle. 

Navážu trochu na říjnový článek díky kterému už doufám jse pochopili, že nemá smysl stydět se z něco jako je menstruace. Byl to první krok, který byl zapotřebí abychom mohli přejít k tomuto tématu. Protože menstruace je něco, co ovlivňuje celý náš život a jestli máte svůj krvavý týden označený jako přežívací a černě zabarvený v kalendáři, děláte něco špatně.

První menstruace je něco o čem mluví kamarádky a vy tak trochu doufáte, že už to taky budete mít. Pak to máte, dobrý cítíte se drsně. Ale pak se to opakuje měsíc co měsíc a vy si říkáte, to s tím jako mám žít celej život? Nebo dobře, možná jsem to mohla psát v první osobě, protože tak nějak to probíhalo u mě. S tím že jsem se pak maminky ptala, jako jestli to fakt musí bejt každej měsíc, nejde to nějak obejít. Maminka mi tehdy přiznala jen těhotenství nebo přechod. Samozřejmě, že jsem pak později přišla na to, že se to dá obejít práškama. Dokonce jsem i četla články, že třeba vitamín C to oddálí nebo že se dá předávkovat (teď si nejsem jistá) ibalginem? Blbost, prosím, neopakujte moje chyby. Žádná dovolená ani žádnej chlap za to nestojí. 

Menstruace není tak spajta s životem ženy, jako život s menstrucí. Ať s tím souhlasíte nebo ne, ať si toho všímate nebo ne. A i každej, kdo s váma žije pod jednou střechou je tím ovlivněn. Takže proč tohle pořád ignorovat? Čtěte dál, zjistíte, že vám to bude dávat větší a větší smysl. 

Každá fáze ženského cyklu dává ženě určité poselství o jejím těle, o tom, co potřebuje a zároveň ji dává šanci vyrovnaně zacházet s energií ke správnému osobnímu i profesnímu růstu. Je zapotřebí se jen naučit jak je využívat. Naopak ty negativa, která s sebou cyklus přináší je akorát zpráva, že žena ignoruje všechno to, co se jí tělo snaží říci. Ignoruje celý svůj cyklus a tak pomalu vzniká emoční nebo i psychická nerovnováha a je tu PMS s plnou poarádou.

Zajímavost 1: Kdysi dávno jsem četla, že ženský cyklus a měsíční cyklus je to samé. Dříve, když nebyla elektřin, ženy ovulovali při úplňku a krváceli, když byl nov. Spousta žen i tvrdí, že to mají s měsícem skutečně sesynchronizované. Ale po delším pátráním jsem nikde nenašla že by to skutečně bylo vědecky potvrzené. A to my mileniálové potřebujeme žejo, mít všechno vědecky potvrzené. Faktem ale je že průměrný ženský cyklus je 28 dní, tedy stejně jako lunární cyklus. Možná jsme tak trochu vlkodlaci? 

Zajímavost 2: Nejen, že teda je možné se propojit s lunárním cyklem, ale taky s ostatními ženami se kerými tráví hodně času. Tak schválně, ještě řekněte, že jste si někdy nevšimly, že máte menstruaci ve stejné dny jako vaše maminka nebo kamarádka?

Dobře a teď už k samotným fázím. Teda k tomu nejzajímavějšímu.

První týden (od prvního dne menstruace až k 7. dni) Zima

Čas na to se zastavit. Ideálně na to se uzavřít do sebe. Týden jen a jen pro ženu. Nezačínat nic nového, jen se podívat zpět na minulé a vybrat si případně novou cestu. Pít hodně vody, případně si zacvičit jogu, ale nenamáhat se. Rozmazlovat se. Bylinková koupel nebo masáž s příjemnými olejíčky – růže poslouží výborně. Skvělý čas na to malovat nebo číst zajímavou poezii či knížku.  V jídle zvolit spíše proteiny, tuky, ovoce, zeleninu plus ideální čas na mořská jídla.  Jakmile ustane krvácení, v těle se nahromadí spoustu energie. 

Druhý týden (8. – 14. den) Jaro

Tělo se probouzí k životu. A teď je čas se vrhnout plnou paru na nové plány a do nových věcí. Kromě sexuální energie během ovulace ucítí každá žena i příval kreativní energie, proto je potřeba tomu vše přizpůsobit na využít to naplno. Takže jakékoliv začátky nových projektů nebo schůzky jsou v tomto týdnu to pravé. 
Jídlo to chce nějaké lehké, které neubere energii, takže ideálně lehké saláty, zeleninu, rostliné bílkoviny (semínka, fazolky)
Tenhle týden zvládnete cokoliv.

Třetí týden (15.-21. den) Léto

Jelikož minuý týden byl čistě produktivní, teď je čas na socializaci, ideální na práci v týmu. Zkontrolovat úkoly, co bylo třeba udělat, zda-li je vše uděláno a popřípadě vše dotáhnout. 
Jídlo: ovoce, zelenina, quinoa, kukuřice

Čtvrtý týden (22.-28. den) Podzim

Zhodnotit uplynulé a nechat jít. Co bylo to bylo, nechceme si to táhnout do dalšího cyklu. Zameřit se na to, aby skutečně všechno bylo zvládnuté. 
Jídlo: hodně vitamínu B

Tady to máte. Menstruace je vlastně něco jako taková superschopnost spojená s tím, že jsme ženy.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...