Oslavy a móda Designbloku

Zveřejněno 28. 10. 2018

Oslava 100 let republiky a 20 let Designbloku. Myslím si, že obě události jdou velmi úzce ruku v ruce.  Toto propojení dává říjnovým oslavám nový rozměr, designblok představil totiž spoustu nových, známých i eznámých českých designérů a projektů. A není ani překvapením, že tématem letošního ročníku byla oslava. Nebudu Vás dlouho napínat a pojďte se se mnou podívat trochu na tu atmosféru.

Začněme přehlídkami. 

Uděláme si kvíz, co jsem vám kladla na srdce v březnu 2017, aby jste si zapamatovali za jméno z fashion weeku?  Miro Sabo se pořád skloňuje a tím, že mu přehlídky otevírá i zavírá vždy Vanda Janda je to snad i jedna z nejpopulárnějších přehlídek.  Jeho kolekce připomínala dvacátá léta minulého století, kloboučky, dlouhé šaty tvořící štíhlé siluety. Stálo to zato. 

Monika Drápalová se nám představila na fashion weeku na jaře s FW18, kde své modely zahalila do panských nočních košil. Na Designloku vsadila na tmavě modrou barvu a extravagantní eleganci.

Pavel Brejcha další fashion weekové jméno. Opět portvdil své čisté střihy a ostré siluety. 

A už konečně Liběna Rochové designbloková stálice, má svůj styl, kdy modelky od hlavy k patě zabalí do těžkých látek, různě zformovaných, který se dá rozpoznat na sto honů. Tyto modely navíc vznikly ve spolupráci s výtvarníkem Musa a celé to byla charitativní přehlídka na podporu DEBRA, což je organizace na pomoc lidem s nemocí motýlích křídel.


A už se dostáváme k tomu hlavnímu na Designbloku a to je ocenění

Diploma Selection.

Přehlídky finalistů z Holandska, Polska, Bulharska, Německa, Belgie, Rakouska…  Nebudu Vás zatěžovat modely všech finalistů byly hodně extravagantní. Zase se mi vrátil můj pocit z fashionweeku, že  jsem na to asi moc upjatá a to nemám ráda. Haló právě jsem si udělala roztřepený zvonáče, to je moje extravagantnost. 

V porotě seděla například šéfredaktorka českého Vogue Andrea Běhounková, šéfredaktorka britského DASH magazínu Noémie Schwaller, Petr Matějček za ELLE. 
Vítězem se stala kolekce I am not te Grass in your Boots od Ramony Salo Myrseth
„Oděv, textil a vyprávění mi slouží jako výraz intimní a objevné cesty světem Laponců. Toto putování mytologiemi a tradicemi mé vlastní kultury souzní s širším hnutím mladých designérů, kteří se postupně vracejí k tématům vlastní identity, tlumočí autentické hodnoty a redefinují význam toho, co dnes znamená pocházet z tzv. domorodé kultury. Vycházím z myšlenky, že domorodí lidé nejsou izolovaní, ale naopak jsou lidmi celého světa,“ popsala autorka. 

Na druhém místě se umístil Hüseyin Özer z Německa a za třetí místo byl oceněn Michal Gruca z Belgie. 

Kdybych měla ještě ocenění za Style Brunch, kde bych byla porotou jen a jen pouze já, vítězem by byla Nienke Creemers z Holandska, protože prostě mě ta její kolekce dostala svou důvtipností. Celá kolekce vznikla tak, že se autorka rozhodla udělat pouze etickou kolekci. Tedy fairtrade, eko a bez “otroků” a najednou zjistila, že je to nemožné. Tedy tato kolekce je takový protest proti módnímu průmyslu “If I cannot make a fully ethical collection, can anyone?”

100 let republiky

Samozřejmě, že Designblok oslavoval i 100 let republiky. Ať už to bylo úžasnou sochou Masaryka v hlavním sále a prápory vlajícími nad hlavou nebo koutkem magazínu Reflex, kde byly i přednášky na toto téma a hlavně zeď, kam každý mohl napsat nebo nakreslit něco, k Čechám. A že se tam našly poklady.

Prosecca bylo dost, sváteční atmosféry také a velká klouzačka z druhého patra dolů byla tak hrozně lákavá. 

Designblok také přinesl spoustu zajímavých českých tvůrců, které už se nemůžu dočkat až vám všechny představím.

   „Jedna, dvě, Misery jde…“

   „Jedna, dvě, Misery jde…“

Nedošla jen mezi světové bestsellery Stephena Kinga, ale také do Studia DVA, kde se její divadelní verze hraje již od roku 2018. Sama jsem měla možnost tuto hru vidět již potřetí a to z toho důvodu, že tentokrát vím, že to bude naposledy, jelikož hra bude pomalu...

Judy ve Studiu DVA

Judy ve Studiu DVA

   Dorotka z Čaroděje ze země Oz. Tou bude už navždy ikona amerického filmu Judy Garland, jejíž tragický život i jeho konec je znám po celém světě. Poslední rok jejího žití teď do pražského divadla Studio DVA přináší režisér Petr Gazdík. Já měla...

Tajemní Sleep Token se vrací do České republiky

Tajemní Sleep Token se vrací do České republiky

Po velmi úspěšné loňské tuzemské koncertní premiéře na festivalu Rock for People a měsíc poté vyprodaném sólo koncertě v pražském prostoru ARCHA+ (dříve Divadlo Archa) se fenomén Sleep Token vrací do České republiky. Svůj doposud největší český koncert odehrají 15....