Jak protestovat

Zveřejněno 17. 11. 2017

Chtěli jsme jít na Albertov, ale prezident to využil pro svou kampaň a nepustil nás tam. Tenkrát jsme prohráli. Posunuli jsme to o týden později a vybojovali si ho zpět. Se sladěnými outfity jsme tam mrzli na ulici a poslouchali. A zase potkali pána s cedulí, kterýmu český stát zabavil… Ten pán je všude. Na uctění Palachovy památky rok co rok, na Albertově, na Národní třídě, na oslavách svatého Václava, na Vítkově osmadvacátýho října. Vždykcky ho najdete. Stát mlčky s tou cedulí. Poprvý jsem ho potkala na Palachovi. Šestnáctiletá, ohromená celou to atmosférou, plná energie na to měnit svět. Přišo mi to jako hezká věc na fotku. Později už jsem k němu začala být skeptická a teď ho nemám ráda.

Rok od vybojování Albertova jsem tam již nešla. Už bylo vybojováno přeci. A tak v baru na Národní “Na to že můžem” ozvalo se drnčení skleniček a pak se rtů dotklo červené víno.
A teď je zas 17. listopad a všichni dělaj komedii a já sedim doma na zadku. Totiž jsem zrovna na cestě na venkov. Jak moc staromódně a romanticky to zní.Najednou je každej hrdej a já to chápu, jen už mě to moc nebere. Tak všichni vy s cedulí proti Zemanovi a proti Babišovi a proti komunistům a proti všem a za svobodu a demokracii a za Havla a za všechny a i vy bez cedule a všichni, co studujete humanitní obor a cejtíte povinnost jít někam a dát světu vědět, že jste a víte, co se děje, přeji Vám krásný 17. listopad. A pro vás ostatní, kdo sedíte doma na zadku a ste rádi že ste a nebo co jedete na venkov nebo ať děláte, co děláte mám pro vás seznam jak se dá taky protestovat každej den.

1. Poděkuj

Poděkuj prodavačce za to, že je milá a popřej jí hezkej den. Poděkuj trafikantce, poděkuj člověku na telefonu, poděkuj písemně nějaké firmě, jejíž jednání se ti líbilo, poděkuj krejčímu, poděkuj uklízečce, poděkuj nějaké političce, co udělala něco, co se ti líbilo. Poděkuj. Je to tichá revoluce. Saténová možná.

2. Nauč se zašívat

Tvoje oblečení není na jedno použití, tvé myšlenky nejsou na jedno použití a tvé tělo není na jedno použití.

3. Změň žánr

Jakmile vyjdeš ze svý ulity knih, co čteš, hudby, co posloucháš nebo filmů, na které se díváš, budeš se sakra divit, co za svět tam venku je. A je taky báječnej.

4. Dívej se lidem do očí

Přestaňte civět na zem nebo do telefonu a navaž ten oční kontakt.

5. Miluj se

Přes všechny ty produkty, co ti řikaj, že jsou dobrý a že tě vylepší si do vody přimíchej trochu lásky k svému tělu a potírej se tím každou noc než půjdeš spát a ráno, když vstaneš, tak si to vmasíruj na svou holou kůži. A pak budeš připravena na revoluci.

6. Ostatní ženy nejsou tvoje konkurence, ale tvůj partner-in-crime

Tak se taky tak chovej.

 

7. Kup si novou rtěnku

Protože, proč ne.

 

8. Zjisti si něco o tvých lokálních dobročiných činnostech

Kavárna, kde pracují sociálně znevýhodněné ženy. Kolekce metráž, kde šijí ženy bez domova a snaží se tak začlenit do společnosti. Nebo i ten člověk, co prodává Nový Prostor u metra. Proč raději přispěješ Babiěovi za mladou frontu a ne člověku, co ti ty noviny dává?

9. Nenech se koupit

Výsledky voleb potvrdily, že je možné si koupit celou zemi za koblihu. Za jednu blbou koblihu. Řiď se srdcem v každém případě, ne koblihama.

 

10. Každej den je malá revoluce

Každej den máme všichni šanci udělat něco jinak. Korzo národní a albertov a vítkov a všechno je strašně moc hezký. Ale jsou to ty maličkosti. Je to to správně našlehaný mlíko v kafi, jsou to perly u černejch šatů s jsou to ty správný gesta v tom celku.

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Setkali jste se někdy s člověkem, který byl na Měsíci? Zbývají už jen čtyři. Zhruba do deseti let bude poslední z nich mrtvý a tento úžasný výkon přejde z živé paměti do historie, která je vždy dříve či později zpochybněna a proměněna v báji. Příběh o přistání na...

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...

Jsou duchové skuteční?

Jsou duchové skuteční?

Dušičkové zamyšlení nad duchy. Kde jsou duchové moderní doby a proč svět vnímáme příliš staromódně?