Recept: Apple Crumble

Zveřejněno 8. 10. 2014

Apple crumble je mojí snad nejoblíbenější podzimní pochoutkou a navíc nestojí vůbec nic – ani peněženku ani nervy v kuchyni. Je to něco na styl klasické buchty s tím, že tam není těsto (které mi vždycky přišlo u všeho zbytečné) Je to lehké, relativně zdravé a navíc výborné. Jediným nešvarem se kterým se tento pokrm potýká je, že se na něm vytvoří strašně rychle závislost a i když ho uděláte plnou místu velikou tak, že se stěží vejde do trouby, nikdy ho není dost.
Pravý apple crumble by se měl podávat ještě teplý v zapékací míse a každý by měl ujídat po vidličkách kolik sám ráčí.

Na správný apple crumble stačí:

 6 jablek a pro oživení chuti přidávám i 1 hrušku
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce másla
300g hladké mouky
150g hnědého přírodního cukru
cca 100g másla (změklého)

Ovoce si omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a dáme do hrnce s vodou. Přiklopíme pokličkou a 10 minut necháme dusit.

Dáme si předehřát troubu na 180°C a vrhnem se na přípravu drobenky. Takže do misky si vysypeme mouku, 150g cukru, a 100g másla, přidáme skořici a špetku soli. To vše smícháme, ale tak aby nám vznikla drobenka. To znamená, že já se do toho vrhnu po rukou a hnětu to ručně. Ale každý má svůj vlastní styl a ne každý se tak rád rukama hrabe v jídle.

Vezmeme nějakou zapékací mísu a dáme do ní přeceděné, uvařené ovoce, které posypeme naší drobenkou. Pak pečeme asi tak 40 minut dokud drobenka nahoře nechytí zlatavý nádech.

Necháme chvíli vychladnut a podáváme na stůl. Pro hladové kamarády či rodinné příslušníky. A nebo před televizi pro nás samotné (když nad tím tak přemýšlím, vážně dost často jím sama). Apple crumble je, jak jsem již zmínila, nejlepší když je ještě teplý, ale můžu zaručit, že ani druhý den není špatný, když se přihřeje.

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...