Lactic acid

Zveřejněno 20. 7. 2024

Kdyby vám někdo řekl, že nanesením zkaženého mléka na pleť se zbavíte pigmentových skvrn a zmenšíte jemné vrásky, věřili byste mu? I když to zní jako příliš dobrý, než aby to byla pravda, vědecké poznatky jsou toho důkazem. Kyselina mléčná – exfoliační kyselina obsažená ve zkyslém mléce – vám pomůže dosáhnout jemnější a hladší pleti.

Používání kyseliny mléčné se datuje již do starověkého Egypta a v dnešní době se toho kosmetické značky chytly a začaly kyselinu mléčnou izolovat a začleňovat ji do sér a čisticích přípravků. 

Co je kyselina mléčná?

Švédský chemik Carl Wilhelm Scheele jako první izoloval tuto sloučeninu z kyselého mléka. Koncem 19. století německý lékárník Boehringer Ingelheim zjistil, jak kyselinu mléčnou masově vyrábět, když si uvědomil, že je vedlejším produktem fermentace cukru a škrobu v zakysaném mléce prostřednictvím bakterií. Kyselinu mléčnou najdete na mnoha stejných místech jako ostatní alfa-hydroxykyseliny (AHA), včetně výrobků, které inzerují, že obsahují AHA, ale neuvádějí, které.1

Stručně: Lactic acid

TYP SLOŽKY: Kyselina/exfoliátor

HLAVNÍ VÝHODY: Pevnější a silnější pleť, což vede ke snížení počtu jemných linek, vrásek a akné.

KDO BY MĚL POUŽÍVAT: Obecně každý, kdo má pleť se sklonem k akné nebo kdo často trpí akné.

JAK ČASTO JI MŮŽETE POUŽÍVAT: Doporučuje se používat maximálně jednou denně, ale pravděpodobně by se měla používat jednou za několik dní.

DOBŘE FUNGUJE S: Hydratačními složkami, jako je kyselina hyaluronová.

NEPOUŽÍVEJTE S: Jinými kyselinami a exfolianty, jako jsou AHA nebo benzoylperoxid. Vyhnout byste se měli také retinolu.

Výhody kyseliny mléčné

Zabíjí bakterie: V roce 1985 studie zjistila, že kyselina mléčná pomáhá zabíjet kožní infekce u novorozenců. 2Předpokládá se, že totéž by mohla dělat i u dospělých, včetně těch dráždivých, způsobujících akné.

Zmenšuje vrásky: Později, v roce 1996, při testování různých koncentrací (5 % a 12 %) vědci zjistili,3 že vyšší koncentrace proniká do dermis i epidermis (5 % se dostalo pouze do epidermis), čímž je pokožka pevnější a silnější, což má za následek méně jemných linek a vrásek.

Snižuje výskyt akné: Prokázalo se také, že vede ke snížení výskytu akné.4 Takže ano, dalo by se říci, že je to tak trochu hrdinská složka.

Zvyšuje buněčný obrat: Kyselina mléčná působí tak, že zvyšuje rychlost výměny pokožky, což způsobuje růst nové a mladší pokožky.

Pomáhá pleti udržet vlhkost:  Tato nová pokožka může mít také lepší schopnost zadržovat vlhkost“.

Kyselina mléčná vs. jiné kyseliny

Pokud vás zajímá, jak se liší od jiných kyselin, jako je například kyselina glykolová, molekula kyseliny mléčné je ve skutečnosti větší, takže nemůže proniknout tak hluboko – místo toho se vám dostane více povrchového ošetření (leštění, zpevnění, exfoliace). To je však dobrá zpráva pro ty, kteří mají citlivou pleť a pravděpodobně budou její účinky lépe snášet. Není to však dobrá zpráva jen pro lidi s citlivou pletí, protože to znamená, že kyselina mléčná také méně pravděpodobně než kyselina glykolová nebo salicylová způsobuje podráždění a narušuje pH kožní bariéry.5 Takže ji může používat v podstatě každý. Pokud jste někdo, kdo má pleť náchylnou k akné a potřebuje hodně exfoliace, můžete střídat používání kyseliny mléčné s používáním něčeho hlubšího, jako je salicylová, která odstraní odumřelou kůži a hloubkově vyčistí póry.

Nežádoucí účinky kyseliny mléčné

Jako u každé kyseliny je důležité používat ji s rozumem. Nepoužívejte ji na podrážděnou nebo zarudlou pokožku. Příliš časté používání jedné kyseliny může vést k zánětům, které urychlují proces stárnutí. Používání příliš velkého množství najednou může také vést k zánětům nebo – což je ještě horší – k vyrážkám a chemickým popáleninám. Stojí za zmínku, že kyselina mléčná dráždí pokožku méně než mnoho jiných kyselin, a proto ji lze používat častěji než něco takového, jako je (velmi intenzivní) kyselina salicylová.

Jak ji používat

Slavná kosmetička Renée Rouleau doporučuje zařadit přípravek s kyselinou mléčnou (například sérum nebo tonikum) podle rozvrhu tři-na-tři-od-od, tj. měli byste kyselinu aplikovat tři noci po sobě, pak si dát tři noci pauzu a ošetřit pleť hydratačními složkami, které vyživují odhalené nové buňky.

Jak ji nepoužívat

Při pravidelném používání kyseliny mléčné (nebo jakékoliv jiné kyseliny) byste měli zvážit přerušení používání silných exfoliačních přípravků, jako jsou retinoidy nebo peelingy. Protože díky ní roste nová kůže, která nemusí mít žádný pigment, může způsobit zvýšenou náchylnost ke spálení od slunce. Proto se její složení často doplňuje ochrannými přípravky proti slunečnímu záření. Vzhledem k tomu, že odlupování vrstev kůže také zvyšuje náchylnost k poškození sluncem, používejte denně ochranný faktor SPF alespoň 30 (což byste ostatně měli!).

Při častém používání může mít kyselina mléčná závažný dopad. Pomáhá ničit bakterie na pleti, zmenšuje vrásky, redukuje akné, zvyšuje výměnu kožních buněk a pomáhá pleti udržet vlhkost. 

Možné otázky

Kdo by měl používat kyselinu mléčnou?

Každý, kdo má pleť náchylnou k akné. Jen nezapomeňte nejprve provést náplasťový test, abyste zjistili případné vedlejší účinky nebo další podráždění pokožky.

Pro co je kyselina mléčná nejznámější?

Kyselina mléčná je nejznámější pro své exfoliační vlastnosti, nicméně se může pochlubit i dalšími výhodami.

Měl/a bych po aplikaci kyseliny mléčné hydratovat?

Ačkoli kyselina mléčná sama o sobě hydratuje, přesto platí, že po použití exfoliačních složek, jako je kyselina mléčná, je důležité pleť hydratovat.

Musím kyselinu mléčnou smýt?

Obvykle se volně prodejné přípravky s nižší koncentrací kyseliny mléčné nemusí z pokožky smývat, ale záleží na složení. Po uplynutí určené doby ošetření byste měli profesionální chemický peeling s kyselinou mléčnou a silnější volně prodejné peelingy vždy smýt.

Za jak dlouho se dostaví výsledky působení kyseliny mléčné?

Protože kyselina mléčná je chemický exfoliant, který rozpouští lepidlo, které drží odumřelé kožní buňky pohromadě, můžete pozorovat určité rozjasňující účinky relativně rychle. Skutečné změny na pleti však trvají déle. Jedna studie ukázala, že ošetření 12% kyselinou mléčnou zvýšilo tloušťku epidermu a dermy za tři měsíce. Stejná studie ukázala, 6že 5% koncentrace kyseliny mléčné aplikovaná lokálně po stejnou dobu vedla ke změnám pouze v povrchové vrstvě pokožky.

Zdroje

  1. https://www.britannica.com/science/lactic-acid ↩︎
  2. Naval T., Aligui G., Rivera E. A study of bacterial skin colonization among newborn infants using lactic acid and hexachlorophene. 1985. ↩︎
  3. Smith WP. Epidermální a dermální účinky lokální kyseliny mléčné. J Am Acad Dermatol. 1996;35(3 Pt 1):388-391. doi:10.1016/s0190-9622(96)90602-7. ↩︎
  4. Rathi SK. Acne vulgaris treatment : the current scenario. Indian J Dermatol. 2011;56(1):7-13. doi:10.4103/0019-5154.77543 ↩︎
  5. Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A practical approach to chemical peels: a review of fundamentals and step-by-step algorithmic protocol for treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):21-28. ↩︎
  6. Walter P Smith, PhD.  Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. CLINICAL AND LABORATORY STUDY| VOLUME 35, ISSUE 3, P388-391, SEPTEMBER 1996 DOI:https://doi.org/10.1016/S0190-9622(96)90602-7  ↩︎
Menstruace – synchronizace se svým cyklem

Menstruace – synchronizace se svým cyklem

Menstruace pro mě nebylo nikdy nic na co bych se těšila. V pubertě strach z toho, že budu mít krvavé fleky na kalhotech. Později zase pocit z promarněného týdnu, kdy “nemůžu nic dělat”. Vnímala jsem to zkrátka a dobře jako nutné zlo, které musí přijít. Prvotní úleva z...

Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Může se retinol a vitamin C kombinovat?

Vitamin C a retinol jsou oblíbené produkty, když přijde na péči o pleť. Zejména pokud jde o redukci tmavých skvrn, jemných vrásek a akné. Pravděpodobně jste viděli spoustu videí na TikToku nebo Instagramu, kde se hovoří o výhodách každého z nich. Kromě pozitivních...