Nejikoničtější kabelky všech dob

Zveřejněno 18. 7. 2024

Nové kabelky budou v souladu s neustále se měnícím cyklem trendů vždy nevyhnutelnou součástí módního života. A i když budou vždy přicházet a odcházet, existují siluety, které jsou bezpochyby navždy. Sentiment věčného tvaru znamená víc než jen opírání se o klasiku, ale takový, na který se můžeme spolehnout, že nás přenese přes vlny ducha doby a zanechá v nás pocit, že jsme nikdy neodbočili špatně. Nerizikový doplněk, chcete-li, do šatníku mnoha lidí, natož pak rozumná investice pro každého, kdo chce uskutečnit svůj první luxusní nákup. Je známo: některé klasické siluety nikdy nevyjdou z módy. Níže vzdáváme hold ikonickým značkovým kabelkám všech dob, ke kterým se budeme vždy vracet, a to prostřednictvím našich oblíbených modelů schválených StyleBrunch.

Hermés Birkin

Birkin je bezesporu jednou z nejikoničtějších a nejdražších tašek, které kdy spatřily světlo světa. Vznikla během letu z Paříže do Londýna v roce 1984, kdy slavná milovnice košíků Jane Birkinová seděla vedle Jeana-Louise Dumase, tehdejšího výkonného předsedy společnosti Hermès, a stěžovala si, že jako mladá matka nemůže najít kabelku vhodnou pro své potřeby. Tak se zrodila kabelka Birkin, která dodnes patří k nejžádanějším a nejexkluzivnějším módním kouskům v historii.

Chanel Classic

Jednou z nejznámějších moderních siluet spojených se značkou Chanel je klasická kabelka. Máslově prošívaná jehněčí kůže je povýšena zlatým kováním a tkaným zlatým řetízkovým popruhem, zakončeným CC sponou a dvojitou klopou. Kabelka 11.12, kterou vytvořil Karl Lagerfeld při svém příchodu v roce 1983, reinterpretuje ikonickou kabelku 2.55 a nyní představuje univerzální a nadčasovou volbu pro všechny.

Gucci Jackie 1961

Jak název napovídá, Jackie se zrodila v roce 1961 a byla pojmenována po bývalé první dámě USA Jackie Kennedyové, která ji začala nosit tak často, že byla silueta přejmenována po ní. Model Jackie, známý svým zakřiveným půlměsícovým tvarem a určujícím pístovým kováním, se vyrábí v mnoha barvách a velikostech, ale my si docela potrpíme na klasickou kombinaci monogramu a proužku Gucci, která nám připomíná jeho původ.

Lady Dior

Dior Lady je označována za jednu z nejikoničtějších kabelek, které se kdy zapsaly do historie, a to již několik desetiletí od doby, kdy se k ní po jejím uvedení na trh v roce 1995 upnula princezna Diana. Na její počest ji první dáma Francie při zahájení výstavy Cézanna rychle překřtila na kabelku Lady Dior. Kabelka Lady Dior, která ji důsledně nosí při veřejných vystoupeních, má čtvercovou siluetu s ikonickým motivem Cannage, zaoblená horní ucha a přívěsky D.i.o.r. V roce 2012 se kabelka Lady Dior dočkala i svého nového vzhledu. K dostání je v mnoha velikostech a je jasné, proč si ji Diana a všichni, které ovlivnila, tolik oblíbili.

Balenciaga Motorcycle

Silueta motocyklu Balenciaga, jeden z nejcharakterističtějších doplňků celého období aughts, se jen zřídkakdy neobjevila na ruce ikonické společenské smetánky. Tuto šlachovitou tašku, kterou navrhl tehdejší kreativní ředitel Nicolas Ghesquire, definují detaily s cvočky a zipy a visící střapce, které dodávají velkou motorkářskou energii. Nyní ji Demna Gvasalia přetvořil na Neo Classic a taška stále nese stejné motivy, které jsme si zamilovali jako první.

Fendi Baguette

„To není taška – to je bageta!“ Carrie Bradshawová kdysi v jedné epizodě seriálu Sex ve městě vyjekla na svého lupiče, a tak popularita bagety Fendi Baguette prudce vzrostla a kromě krátkého období na začátku roku 2010, kdy byly miniaturní kabelky v podstatě out, přečkala bageta všechno. Bageta Fendi Baguette, kterou v roce 1997 zrodila Silvia Venturini Fendi, je často uváděna jako první kabelka svého druhu, což je jistě diskutabilní, ale jakmile ji pohodlně zavěsíte pod paži za její horní ucho, je jasné proč.

Louis Vuitton Speedy

Model Speedy, který byl uveden na trh v roce 1930 jako reakce na vývoj dobové rychlé dopravy, se stal nepochybně populárnějším, když si jej oblíbila Audrey Hepburnová, jako ostatně všechny ikonické kabelky. Potěšena menší iterací legendárního modelu Keepall značky, poté, co byla vyfotografována, jak kabelku nosí, žádosti o kabelku ji vynesly do pozice ikony, a je logické proč: nadčasová ikona značky House, jejíž jedinečná silueta, kožené tělo s monogramem, rolovaná kožená ucha a vyrytý podpisový visací zámek z ní dělají jednu z nejpozoruhodnějších kabelek 21. století.

Hermès Kelly

Ve třicátých letech 20. století vytvořil Robert Dumas, zeť Émila Hermèse, kterého vystřídal v čele Hermès, dámskou kabelku s popruhy.Byla to kabelka, kterou dnes známe jako Kelly, lichoběžníkového tvaru se dvěma trojúhelníkovými klíny, vykrojenou klopou, uchem a dvěma bočními popruhy. Jak získala své dnes ikonické jméno? Říká se, že na konci 50. let 20. století byla Grace Kelly vyfotografována, jak drží kabelku přes břicho, aby zakryla počáteční známky svého těhotenství. Kabelka vystřelila k mezinárodní slávě, byla přejmenována na Kelly a dodnes je jednou z nejžádanějších a nejznámějších kabelek v historii.

Dior Saddle Bag

Sedlová brašna je multifunkční, jak je vidět výše, jak ji propaguje slečna Carrie Bradshow. Lze ji nosit v ruce, přes rameno nebo křížem. Maria Grazia Chiuri přináší svěží aktualizaci ikonické tašky Saddle bag vytvořené v modrém žakáru Dior Oblique a s nezaměnitelným zapínáním ve tvaru D třmenu. Dodává se v několika iteracích, přičemž každá vintage barevná varianta je ikoničtější než ostatní. Řetízkový potisk Carrie ve zlaté a růžové barvě se nejlépe nosí protřepaný, nemíchaný do rozverné závrati při návštěvách baru Aidan.

Paco Rabanne Chainmail Bag

Kovový řetěz 1969, který je celý vyroben z experimentálních kovů, je charakteristickým prvkem geniálních stříbrných kreací domu. I po padesáti letech je tato taška stále moderní a její inspirace pochází výhradně z řetízkových zástěr, které nosili řezníci ve Francii. Nechvalně si ji oblíbila i Brigitte Bardot. Když je dost dobrá pro francouzskou múzu, je dost dobrá i pro nás.

Jacquemus Le Chiquito

Instagramová hvězda – návrhář i kabelka. Le Chiquito, což znamená „malý“, splňuje to, co je uvedeno na obalu. Skromný návrhář ví, že tajemství dobrého života nespočívá v hmotných předmětech, které s sebou nosíme, ale spíše v jednoduchých radostech – proto jsou tyto drobné tašky dokonalým společníkem, v němž si můžete nosit své vzpomínky. Miniaturní, ale mocná taška Le Chiquito je jednou z nejrozpoznatelnějších tašek značky, což vysvětluje, proč se vyvinula do řady barevných provedení a stylů. Do této originální miniaturní tašky vtěsnáte rtěnku, klíče a motivaci opustit pohodlí obývacího pokoje.

MBPFW je tu! Pojďme se seznámit s letošními designéry!

MBPFW je tu! Pojďme se seznámit s letošními designéry!

S blížící se podzimní edicí MBPFW nám dovolte Vám představit jednotlivé designery, kteří jsou součástí programu nadcházející edice SS25. Avenir Avenir ve své definici představuje budoucnost. Současná tvorba vychází z minulosti, aby zajistila budoucnost. Tuto...

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Jsem zastáncem názoru, že každé oblečení a každý parfém může být unisex, jakmile přestaneme řešit škatulky. Jsem o tom přesvědčena natolik, že si kladu otázku, zda brzy nenastane doba, kdy bude vše unisex a zda ta doba není náhodou za rohem. Soustředím se na to příliš...

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...