Jak příběh Medúzy odráží příběh zneužitých žen

Zveřejněno 17. 7. 2024

Medúza je známá postava z řecké mytologie, ovšem její příběh je mnohem silnější a symbol, který se za ní skrývá mnohem hlubší. Nejde jen o ohavnou ženu s vlasy z hadů a očima, které proměňují muže v kámen. Snoubí se zde témata krásy, hříchu, pomsty, zhrzení, ale i ženské síly. Její příběh se odráží nejen v umění a literatuře, ale i v psychoanalytice. Co nám příběh medúzy vlastně říká? 

Mýtus o Medúze

Mýtus o Medúze, jedné ze tří sester Gorgon v řecké mytologii, po staletí okouzluje a znepokojuje představivost umělců, spisovatelů a filozofů. Původně byla zobrazována jako hrozné stvoření s vlasy z hadů a schopností proměnit pozorovatele v kámen, ale Medúza prodělala pozoruhodnou transformaci.

Nejstarší písemná zmínka o mýtu o Medúze se nachází v Hesiodově Theogonii (kolem 700 př. n. l.), kde je zobrazena jako jedna ze tří sester Gorgon, dcer Phorkya a Keto. Mezi svými sourozenci je Medúza jedinečná tím, že je smrtelná, přesto má zkamenělý pohled, který dokáže proměnit každého, kdo ji spatří, v kámen. V pozdějších převyprávěních, například v Ovidiových Proměnách (kolem 8 n. l.), je Medúzin hrůzný vzhled připisován kletbě bohyně Athény, která ji potrestala za znesvěcení chrámu s Poseidonem.1

Medúza byla původně krásná dívka s bohatými vlasy. Její krása byla tak podmanivá, že upoutala pozornost různých nápadníků a dokonce vzbudila zájem boha moře Poseidona. Tím však Medúzin osud nabral tragický směr. Podle mýtu Poseidon Medúzu v Athénině chrámu znásilnil a tím znesvětil posvátný prostor. V důsledku tohoto porušení Athéna potrestala spíše Medúzu než Poseidona. Rozzuřená Athéna Medúzu proklela a za trest proměnila její vzhled do groteskní podoby. Její kdysi nádherné kadeře se proměnily v hady a její pohled se stal smrtící zbraní, který každého, kdo se na ni podíval, proměnil v kámen. Medúza byla odsouzena k životu na pustém ostrově a stala se hrozbou pro všechny, kteří se s ní setkali.

Dál už to pak zná každý. Zabít ji dokázal jen „hrdina“ Perseus, který použil Athénin štít jako vodítko, aby našel její odraz, aniž by se jí podíval do tváře.

Příběh Medúzy může představovat příběh zneužívání nejen žen, ale i mužů.

Pojďme si to zjednodušit. Medúza je mladá nádherná žena, kterou zneužívá mocný muž. Poseidon představuje chlípného mocného muže, který znásilňuje ženu svého chtíče. Athéna představuje ženu, která Medúzu zahanbí a promění ji v netvora. Svůj hněv promítá do Medúzy, protože se cítí příliš omezená na to, aby se pomstila Poseidonovi, ale zároveň tajně žárlí na Medúzinu krásu. Medúzina nová groteskní podoba a okolnosti způsobují, že Medúza mění muže v kámen. Překypuje nenávistí k Poseidonovi. Nemůže mu odpustit, a tak svou nenávist promítá do všech lidí. Tento koloběh ji udržuje spoutanou, udržuje ji jako monstrum, které se nikdy nemůže skutečně osvobodit.

Co to znamená?

Příběh Medúzy popisuje koloběh zneužívání moci, žárlivosti, chamtivosti a chtíče.

Když nejsme schopni vidět širší souvislosti, jdeme za věcmi, o kterých si myslíme, že je chceme, a ničíme vše, co nám stojí v cestě. Jen abychom si uvědomili, že to není láska. Je to přinejlepším chtíč, ba dokonce závislost na lásce. Obvykle už je pozdě, už jsme zničili svůj život i lidi, které opravdu milujeme.

Hadi na vlasech Medúzy mohou představovat spleť negativních emocí a myšlenek vzniklých ze zneužívání. Medusiny vlasy mění muže v kámen. Možná je to zatvrzelost jejího srdce vůči mužům, která způsobuje, že jí nejsou schopni citově dosáhnout.

Medúza může představovat ženu, která není schopna odpustit. Pak se z ní stává násilník.

Může zneužívat jiné ženy, žárlit na jejich krásu. Může zneužívat muže a své duševní šrámy si přenášet do dalších vztahů. Může zneužívat sama sebe, neustále vstupovat do dalších toxických vztahů, nadměrně holdovat alkoholu, jídlu, kosmetickým trendům, nakupování, stěžování si (téměř v čemkoli, co dočasně zmírňuje bolest).2

Medúza útočí na muže, je plná nenávisti a nedokáže Poseidonovi odpustit.

U obětí zneužívání jsou časté nepřesné generalizace. Zobecnění spočívá v tom, že všichni muži jsou stejní. Všichni muži musí být potrestáni, konkrétně v tomto případě proto, že Poseidon je příliš mocný.

Mýtus medúzy a Jung

V jungiánské psychologii je Medúza symbolem ženské síly a destruktivní povahy. Její vlasy z hadů představují hluboké instinkty a temnou stránku ženskosti, která může být pro muže ohromující a děsivá. Kamenný pohled Medúzy symbolizuje moc ženské energie znehybnit a ochromit.

Medúza se stala silným symbolem mimo jiné i v rámci ženské psychologie. Reprezentuje ženy, které se potýkají s vlastní silou a mocí, ať už v pozitivním, či negativním smyslu. Může symbolizovat strach z vlastní síly, ale i potenciál k sebepoznání a osvobození.3

Příběh Medúzy tak slouží jako archetypální zrcadlo, které nám umožňuje zkoumat hlubiny lidské psychiky a dynamiku mezi mužskou a ženskou energií. Je to příběh o síle, strachu, pomstě a transformaci, který rezonuje s lidskou zkušeností i v dnešní době.

Zdroje a další informace

  1. Macquire, Kelly (2022). Medusa. Worlhistory.org (https://www.worldhistory.org/Medusa/) ↩︎
  2. Petric, Domina. (2019). Psychological archetypes: The Medusa. 10.13140/RG.2.2.31543.57765.  ↩︎
  3. Stevens A. The archetypes (edited by Papadopoulos R). The Handbook of Jungian Psychology 2006 ↩︎
Jsme společnost věčného mládí?

Jsme společnost věčného mládí?

Sociologové se v dnešní době neustále zamýšlejí nad otázkou, v jaké době to vlastně žijeme. Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, je jich totiž celá řada. Změny, které se v posledních letech odehrály v oblasti společnosti, kultury, politiky i ekonomiky, jsou...

Cesta k Evropské unii: Závěr

Cesta k Evropské unii: Závěr

Ačkoliv vize sjednocené Evropy není nic nového, bylo zapotřebí postupné integrace. Dvacáté století se svými válkami nastolilo ideální podmínky. Evropské státy byly zdevastované a potřeba spolupráce byla nevyhnutelná. Ačkoliv nacionalismus stále hrál poměrně silnou...