Klub anonymních kafeholiků: Čím nahradit kávu?

Zveřejněno 5. 9. 2023

Káva – elixír života a pro někoho jediná pravá motivace, proč ráno (nebo odpoledne, nesoudím) vstát z postele. Je to nápoj, který sbližuje, pomáhá dostudovat či dokončit práci do termínu a který z baristů udělal hrdiny naší generace. Ale co kdybych vám, milí kávholici, řekla, že je čas dát si od milovaného nápoje pauzu? Ano, slyšíte správně. Je čas prozkoumat široký svět alternativ.

Ahoj, jmenuji se Petra a byla jsem kafeholička. Ráno jsem vstala, udělala si čenrnou kávu se kterou jsem zapila kofeinové tablety. Pak jsem vyrazila na metro, kde na mě čekala kamarádka s další kávou (a když bylo třeba říznutou s vodkou, ale to nedoporučuju, nechutnalo to vůbec dobře). Přes den následovalo několik hrníčků kávy obzvláště, když jsem měla hodně schůzek a všude se mě zeptali, zda-li si nedám kafe – přeci neodmítnu, žejo. Pyšnila jsem se tím, že mi kafe nic nedělá, že si ho můžu dát před spaním a budu spát jak nemluvně – no až to pak nebyla pravda. Přišlo vyhoření, stres, úzkost a najednou jsem si dala jedno cafe latté a půl hodiny jsem se klepala na židli a čekala až stav odezní. Bylo rozhodnuto, káva na mě začala působit a vybrala si daň za všechny poslední roky. Jenže co dál?

Přiznejme si, že rozchod s kávou není zrovna nic k smíchu. Jaké jsou tedy možnosti?

Matcha šílenství a moje jediná záchrana.

Matcha, zelený elixír zenových mistrů a instagramových influencerů. Je to něco jako módní příbuzný kávy. Matcha obsahuje kofein, ale je jemnější a zenovější. Zkrátka a dobře je to moje záchrana a za pár let se budu zpovídat jako matchaholik, ale nemůžu si pomoct. Jednou se mě zeptali v kavárně Starbuck, kterou mám hned u bytu, zda-li „piju něco jinýho než matcha latté se sojovým mlíkem a jestli to nechci aspoň na ledu“. Nechci, studenou matchu si kupuju Seicha limonádu. Popravdě, bych asi měly uklidit ze stolu už všechny ty vypité skleněné lahve….

Matcha latté

Zelený čaj: Protože antioxidanty jsou novým kofeinem

Matcha je zelený čaj, ale kdyby vám přeci jen nechutnala (neuvěřitelné!), zkuste jakýkoliv jiný zelený čaj. Je plný antioxidantů, zrychluje metabolismus a nezanechává kávový dech, který by mohl loupat malbu ze zdí. Má dokonce uklidňující účinky, což je ideální pro chvíle, kdy vám život připadá jako nekonečný sitcom plný chaosu.

Bylinný čaj: Je jako hřejivé objetí pro vaše nitro.

Pamatujete si, jak jste se posmívali všem těm nudným lidem, co popíjeli heřmánkové a levandulové směsi? No, je na čase, abyste se za svá slova styděli. Bylinný čaj je jako příjemná přikrývka pro vaši duši a na rozdíl od kávy vám tak nerozbuší srdce. Navíc se nemusíte bát obarvených zubů; bylinný čaj nemá za cíl sabotovat vaše snahy o perleťově bílé zuby.

Latté na milion způsobů: Při výrobě těchto nápoje nebyla poškozena žádná kávová zrna.

Objevte celý svět nekávových latté. Co třeba kurkumové latte pro protizánětlivé účinky nebo růžové latté z řepy, které je díky filmu Barbie teď ještě víc žádoucí. A to nejlepší? Při výrobě těchto latté nebyla poškozena žádná kávová zrna.

Horká čokoláda: Protože i dospělost může chutnat dobře

Kdo říká, že horká čokoláda je jen pro děti? Je čas přijmout své vnitřní dítě a popíjet krémovou horkou čokoládu. Nebudete z ní mít kofeinovou nervozitu, ale zato vás sladce čokoládově obejme a bude se hodit na útulný večer nebo jako guilty pleasure během cesty do práce, případně na podzimní procházky městem. (A vy, kdo se pohybujete po centru Prahy, nejlepší horkou čokoládu mají v Bakeshopu, poděkujte mi později.)

Kombucha: volba hipsterů

Lehce perlivý nápoj bohatý na probiotika, který hipsteři popíjejí už dlouho. Možná nenahradí kofein, ale dodá vašim střevům trochu lásky a dodá vám pocit, že jste součástí exkluzivního klubu zdravě smýšlejících jedinců. Navíc vás pikantní chuť udrží vzhůru během nekonečné schůzky.

Voda: Ano, opravdu

Dobře, poslouchejte. Voda je skvělá věc na zahnání žízně a nápoj šampionů. Nenahradí sice chuť ranní kávy, ale udrží vás hydratované a vaše pleť bude zářit. Navíc neobsahuje kofein a nestojí téměř nic, takže si můžete ušetřit peníze na ty luxusní nekávové latté.

Mimo váš věrný šálek kávy na vás čeká celý svět. Kdo ví, třeba právě ve světě nápojů bez kofeinu najdete novou lásku.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...