Elektrizující #MBPFW: Co čekat od zářijového Prague Fashion Weeku?

Zveřejněno 2. 9. 2023

„To je kompletní program?“ ptala se nechápavě Diana, když jsme plánovali, která z nás půjde na které přehlídky. Buďme upřímní, program letošního fashionweeku se na první pohled zdá jako zklamání. Předchozí roky jsme byli rozmazlováni obrovským počtem přehlídek a návrhářů. Každý den byl od rána do večera ve znamení fashion weeku. Naši partneři, přátelé a rodina věděli, že první zářijový víkend nás neuvidí. A najednou máme téměř celou fashion weekovou sobotu volnou? Co se stalo?

Než se pustíme do úvah, co se děje s českou módní scénou, pojďme se podívat na to, co víme. Jaký tedy bude zářijový Mercedes Prague Fashion Week?

co: Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku SS24
kde: historická Holešovická elektrárna
kdy: od 1. do 7. září 2023 

Holešovická elektrárna: Zajiskří to?

Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week, Petr Vágner
Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week, Petr Vágner

Třikrát hurá, fashion week se vrací blíže do centra Prahy. Nic proti Chuchli, ale z jedné strany skála, z druhé řeka a nikde žádná pěkná instagram kavárna v docházkové vzdálenosti. „Holky, jestli to bude zase v Chuchli, jste v tom samy.“ oznamovala jsem v redakci. Naštěstí organizátoři dostali rozum. (Nebo lepší nabídku.) Hlavním centrem se tak poprvé stává historická Holešovická elektrárna. Ano, to je ona, ta elektrárna, která kdysi rozzářila Prahu. Elektrárnu vybudovaly Elektrické podniky hlavního města Prahy v letech 1898 až 1900, primárně jako zdroj elektřiny pro provoz svých tramvajových tratí. Následně nedodávala elektřinu jen pro pohon tramvají, ale i pro veřejné osvětlení a soukromníkům. Holešovická elektrárna byla v době svého vzniku moderní městskou velkoelektrárnou, která byla přirozeně postupem času přestavěna tak, aby vyhovovala modernizaci. Zachovalé budovy původní elektrárny jsou od roku 2002 chráněny jako kulturní památka České republiky. Teď se z Holešovické elektrárny stává módní Mekka. „Historická Holešovická elektrárna stála u zrodu elektrizace Prahy a je připomínkou doby, kdy i stavby sloužící funkci měly svou nedílnou estetickou složku. Je to místo, jehož genius loci nadále energii vyzařuje. Návštěvníkům dáme nahlédnout do prostor, které byly dlouho vytrženy z města a které postupně vrátíme v polyfunkční podobě zpět do městského života,“ sděluje Mgr. Ing. Jiří Nováček, místopředseda představenstva EP Real Estate, a.s.

3…2…1… Polanka

První den Prague Fashion Weeku nás čeká přehlídka od Jakuba Polanky. Fashion Weeková stálice nás zanese opět do svého království plného kontrastů. „V rámci dalších přehlídkových dní na hlavní lokaci se vedle samostatných autorských přehlídek návrhářů Tobiase Schuberta, Vandy Jandy a Tomáše Němce mohou návštěvníci těšit také na společný blok přehlídek návrhářek Denisy Dovaly a Lucie Kürthi, která se MBPFW účastní poprvé. Na prezentaci nové kolekce návrháře Michaela Kováčika se mohou návštěvníci těšit v neděli 3. září od 21:00 v hotelu Andaz Prague s následující afterparty. 

V rámci podpory mladých talentů uvede na podzimním MBPFW svou novou kolekci letošní vítěz soutěže VAN GRAAF Junior Talent Jan Smejkal ve společném bloku s návrhářkou Dominikou Kozákovou. Své kolekce také představí studenti z Ateliéru módní tvorby – UMPRUM a Technické univerzity v Liberci,“ uvádí Lukáš Loskot, CEO Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week, Petr Vágner

Doprovodný program, který si nenechat ujít

Krom samotných přehlídek a pár večírků s sebou MBPFW tradičně přináší i zajímavý doprovodný program. Ačkoliv tento ročník je bezesporu chudší jsou dvě akce, kterých se můžete zúčastnit i bez pozvánky.

SmetanaQ talks by Olo – Móda v umění vs. umění v módě

První jsou již tradiční SmetanaQ talks. Je móda umění? A je umění móda? Na tyto otázky se během moderované diskuze pokusí odpovědět významní zástupci z módní a umělecké sféry, kteří budou hovořit o svých zkušenostech s propojením těchto dvou světů na lokální i mezinárodní úrovni.
kdy: 6. září od 18:00 – 19:00
kde: SmetanaQ

Výstava fashion paradox – Móda vs. umění

Jedinečná výstava dámských šatů primárně z 60. let, které rozpoutaly módní revoluci. Bezmála sto ikonických kousků od návrhářů jako Christian Dior, Coco Chanel, Paco Rabanne, Yves Saint-Laurent, Nina Ricci, Pierre Cardin, Zandra Rhodes, Valentino Garavani a mnoho dalších doplňují a konfrontují umělecká díla ze sbírky Musea Kampa.
kdy: 1. – 7. září, otevřeno od 10:00 – 18:00
kde: Muzeum Kampa

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...