5 způsobů, jak mít celý den energii

Zveřejněno 20. 9. 2022

Je vůbec možné mít energii 16 hodin v kuse?

Také už odpoledne padáte pomalu na pusu? Nechápete lidi, co přijdou z práce, jdou cvičit, uklidí, dočtou Dostojevského a ještě se připraví na další den? Vítejte mezi námi obyčejnými smrtelníky. Naštěstí mám pro vás ale pár tipů, jak si udržet energii a krom toho Dostojevského (s tím vám fakt nepomůžu) zvádnou i ten nejdelší den. A pozor! Mezi tipy není obrovské množství kofeinu!

Energie během dne přirozeně kolísá, ale dodržování těchto tipů může znamenat, že nejenže budete mít energii, ale budete jí mít dostatek na celý den.

1 – Spěte optimální dobu

Pokud jste se dostatečně nevyspali, je mnohem méně pravděpodobné, že vám energie vydrží. Často, když nám spánek vypovídá službu, máme během dne potíže s rutinou. Pokud si každou noc dopřejete 7-9 hodin kvalitního spánku, měli byste se cítit svěží a únava přestane být příčinou nedostatku energie během dne. Pokud máte problém s kvalitním spánkem, nebojte se a čtěte dál.

2 – Dávejte si pozor na to, co jíte

Hladina vaší energie je mnohem více závislá na jídle, než si pravděpodobně uvědomujete. Konzumace vysoce energetických, sladkých jídel se může zdát jako nejlepší volba, ale pravděpodobně se dočkáte cukrového kolapsu a v důsledku toho se nebudete dlouho cítit plní energie. I tak jednoduchá věc, jako je výměna sendviče z bílého chleba za celozrnný, vám pomůže zvýšit příjem vlákniny a umožní vám být plní energie, která se bude uvolňovat pomaleji, takže vydrží déle. Používání jídelníčku On The Menu vám pomůže uspořádat týdenní jídla a nákupy.

3 – ✨ Hydratace ✨

Stejně jako když máme hlad, klesá naše energetická hladina, když se potřebujeme napít. Když jsme unavení, často sáhneme rovnou po kofeinu, ale nemusí to být vždy nutné. Když vašemu tělu chybí voda, cítíte únavu a tělo se vám snaží dodat energii.

4 – Zvyšte hladinu serotoninu

Možná si myslíte, že cvičení vám odčerpá veškerou energii, ale ve skutečnosti je tomu právě naopak. Pravidelné cvičení může pozitivně ovlivnit hladinu serotoninu ve vašem mozku. Zvýšení hladiny serotoninu zvyšuje vaši náladu a celkový pocit pohody. Může také pomoci zlepšit vaši chuť k jídlu a spánkové cykly! Denní plánovač je ideální pro plánování cvičení, sledování vašich pokroků a vlastně i pro sledování vašich jídel, abyste si zajistili co nejlepší start pro skvělý spánek!

5 – Vytvořte si „seznam vděčnosti“gratitude journal“

Vím, že tohle zní nechutně motivačně a na to tady nikdo nemá náladu. „Hej potřebuju energii ne ubíjet přeoptimistickejma kecama“ Ale čtěte dál, nekecám. Podle studie z roku 2011 publikované v časopise Applied Psychology: Health and Well-Being zlepšuje zapisování věcí za které jste vděčný spánek. Věnujte pouhých 15 minut ( nebo 10, klidně 5 minut) tomu, abyste si před spaním zapsali všechno, za co jste momentálně vděčný. No a co že se to bude opakovat. Je prej fajn si to připomenout každej den a hned budete spát jako nemluvňata.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...