Prague Pride 2022: Co si nenechat ujít

Zveřejněno 4. 8. 2022

Jeden z největších multižánrových lidskoprávních festivalů ve Střední a Východní Evropě je tu! Již příští týden Praha vyvěsí barevné vlajky a otevře náruče lásce. Podívejte se, co byste si neměli nechat ujít, pokud na festival plánujete zajít. Ať už je vaše sexuální orientace jakákoliv.

Letošní festival Prague Pride z pohledu programové nabídky daleko předčí předchozí ročníky. Od pondělí 8. srpna až do neděle 14. srpna nabídne v programu více jak 150 akcí na různých místech Prahy. Hlavním festivalovým místem v průběhu celého týdne zůstává Střelecký ostrov. Po tříleté pauze se navíc vrací sobotní průvod. Ten zamíří na Letenskou pláň, kde vyvrcholí hudebním a doprovodným programem.

Symbol srdce

Motiv srdce, spolu s heslem #heartmatters se staly letošním tématem festivalu, který má za cíl připomenout si symbolicky osm miliard srdcí, která bijí po celém světě. “Zároveň chceme upozornit na situaci ve světě, zejména na Středním východě, v Africe, ale také v jiných koutech světa, kde stále dochází k potlačení základních lidských práv a svobod jednotlivce, a to zejména LGBT+ osob. I v západních státech navíc stále dochází k útokům z nenávisti, smutným příkladem může být i nedávný útok na LGBT+ komunitu v norském Oslu, který měl za následek dva mrtvé a desítky raněných. Srdce je pro nás symbolem lidskosti, vzájemné lásky a života. I proto jsme se rozhodli pro tento jednotící motiv,” vysvětluje ředitel festivalu Tom Bílý.

Jaké akce rozhodně nevynechat

Letošní festival nabídne mnoho akcí, které návštěvníci a návštěvnice znají již z minulých ročníků, třeba talk show Pride Voices, kde bude několik výrazných queer osobností sdílet s publikem své inspirativní životní příběhy, pikniky v Pride Village, komponovaný večer v režii HateFree Culture a další. Organizátoři si připravili i několik novinek. Mezi nimi například akce Andaz Lounge: Branky, body, kokoti LIVE at Prague Pride zaměřená primárně na straight allies, jak se také přezdívá podporovatelům a spojencům LGBT+ lidí. Další novinkou je dvoudenní lidskoprávní konference pro odbornou veřejnost Pride Conference, která bude zaměřena hlavně na životy LGBT+ lidí v regionu Střední a Východní Evropy.

Není lehké si z více jak sta akcí vybrat ty nejzajímavější, ředitel festivalu tak přidává pár tipů:

Zahájení festivalu Prague Pride

pondělí 8. 8. 2022 od 18:00 na Střelecké ostrově
Tradiční zahajovací koncert a ta nejlepší party v Pride Village na Střeleckém ostrově.

Promítání filmu Utéct

úterý 9. 8. od 16:30 v Edison Filmhub
Dánský film Utéct vyprávímimořádný skutečný příběh muže, Amina, kterého blížící se manželství přinutí poprvé odhalit svou skrytou minulost.

Scénické čtení – Římské jaro paní Stoneové

úterý 9. 8. 2022 od 19:00 v Pride House
Úprava slavné novely amerického dramatika Tennesseeho Williamse pro tři hlasy, v hlavní
roli Valérie Zawadská.

Komponovaný program Queer Tea Party

ve středu 10. 8. od 15:00 v kavárně Dorado Coffee
Chill out latinskoamerická taneční hudba, letní koktejly, odpočinek v houpací síti a večerní drag queen show.

KULT: Debata o body image v gay komunitě

10. 8. ve středu od 17:30 v Pride House
Debata k pětidílné podcastové sérii KULT, která se věnuje body image v gay komunitě.

Co dalšího si nenechat ujít během duhového týdne?

Pride Voices, inspirativní talk show s mezinárodními hosty,
sérii hlavních debat s názvem Pride Talk – od úterý do pátku každý večer,
představení Hedwig a její Angry Inch dvakrát reprízované v Malostranské besedě
či dvě oficiální festivalové parties: páteční queer party Bobr a sobotní afterparty Dirty Dirty Dancing.

Průvod

Po třech letech se vrací také Duhový průvod. Nejen kvůli trase průvodu historickým jádrem Prahy, ale také kvůli větší bezpečnosti a ekologické udržitelnosti festivalu bude nově bez motorových vozidel. Hudební doprovod zajistí přenosné reproduktory na nákladních kolech a pochodové kapely. Účastníci a účastnice průvodu se budou scházet již od 11:30 hodin na Václavském náměstí. Čelo průvodu bude vycházet z Můstku ve 13 hodin a projde ulicemi Starého Města, včetně Staroměstského náměstí, dále pak Pařížskou ulicí a přes Čechův most až na Letnou. Novinkou pro účastníky s omezenou schopností pohybu, ale také pro fotografy, je letos zpřístupněná terasa Právnické fakulty, kde bude možné od 13:00 do 14:30 pozorovat přicházející průvod.

Kompletní program naleznete zde.

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...