Malé red flags, na které si dát pozor na začátku vztahu

Zveřejněno 18. 5. 2022

Není skvělé, když si s někým okamžitě padnete do oka? Ten nával zamilovanosti a zájmu může přijít tak rychle, že je často těžké rozpoznat ty malé (ale důležité) red flags, které mohou později vést ke katastrofě. V prvních fázích vztahu – v období té romantické závrati – máme přirozenou tendenci zaměřovat se na to dobré. Máme tendenci obdivovat všechny věci, které máme společné, a stejně tak máme tendenci ignorovat rozdíly.

Aby bylo jasno, zdravé vztahy jsou často kombinací společných věcí a vzájemného respektování odlišností. Je důležité si uvědomit, že ne každý „červený praporek“ svědčí o vážném problému. Jedna red flag tady nebo podivná poznámka  nebo chování sem je něco úplně jiného než vidět (a ignorovat) neustále se opakující varování.

Pokud však vidíte stále stejné drobné varovné signály, ukazuje vám druhá osoba spíše to, jaká je jako člověk, než něco, čím právě prochází a co může pominout. Klíčové je v tomto případě všímat si vzorce. Měla jsem například kamarádku, která byla nadšená z nového muže, se kterým chodila, ale obávala se, že mají nějaké politické rozdíly. Prý jí její potenciální partner poslal novinový článek, který v podstatě propagoval myšlenky a přesvědčení, které se značně lišily od jejích vlastních. Následující týden začal posílat memy a další, kontroverznější politické zprávy. Diskutovali jsme o tom, že jedna nebo dvě zprávy by nemusely znamenat velký problém, ale vytrvalost a zesílení zpráv by mohly ukazovat na něco důležitějšího a mohly by být varovným signálem.

Jak tedy zjistíte, zda je malý red flag ve skutečnosti indikátorem většího problému?

Příliš mnoho, příliš brzy

I když možná chcete, aby vám osoba, se kterou chodíte, věnovala pozornost, tak příliš mnoho pozornosti – zejména příliš brzy – může být špatným znamením. Ve filmech od Disneyho ano, fajn – ale v reálném životě, když se teprve poznáváte, ne. Život není romantická komedie. Nemusíte vše zabalit do hodiny a 50 minut. Tzv. „Milostné bombardování‘ [neustálé psaní komplimentů a romantických vyznání velmi brzy] není vždy zřejmé. Veškerá pozornost však nemusí být nutně dobrá, protože může naznačovat, že je někdo nejistý, chybí mu sebedůvěra nebo se vás snaží upoutat dříve, než máte možnost ho skutečně poznat. V krajním případě to může znamenat, že někdo není citově stabilní. Pokud se vám někdo zdá ‚příliš dobrý na to, aby to byla pravda‘, je to pravděpodobně proto, že za tou fasádou hodně skrývá.
Nezapomínejte, že láska dospělých už není láska dospívajících – je založena na vzájemné úctě a práci, nikoli na návalu zamilovanosti. Je příjemné, když nás někdo staví na piedestal, ale musíme se uzemnit a připomenout si, že toho druhého ve skutečnosti tak dobře neznáme. Snažte se nezaměňovat intenzitu pozornosti za shodu mezi vámi a druhým člověkem.

Jsou spíše negativní než pozitivní

Jistě, všichni máme své špatné dny a špatné chvíle, ale pokud negativita prosakuje více než pozitivita, něco smrdí. Stěžování si a/nebo negativní vyjadřování je něco, na co je třeba dávat pozor. Pokud si něčeho všimnete hned na začátku vztahu, například vzorce, kdy dotyčný neustále poukazuje na to, co se mu na někom nebo na něčem nelíbí – nebo se mu mnoho věcí vždycky zdá jako problém, potíž nebo záležitost – je velká šance, že toho později uvidíte mnohem více. Také se dívejte na jejich chování, nejen na jejich slova. Hledejte známky netrpělivosti a kontroly impulzů, například to, jak zvládají drobné každodenní stresy, jako je čekání ve frontě v obchodě, řízení auta nebo jednoduché neshody.

Hrubé chování k ostatním

Hodně se o někom dozvíte, když sledujete, jak se chová k jiným lidem než k vám. V mnoha těchto náhodných okamžicích se o nich dozvíte mnoho nového. A hlavně, dámy/pánové, pamatujte, že nikdy nikoho nezměníte a nestane se kvůli vám lepším člověkem. Nezačne vidět věci z jiné perspektivy a nebudete jeho kryptonit. Už na začátku jsme si řekli, že nejde o žádnou romantickou komedii.

Problém byly vždycky ti ostatní

Také je třeba dávat pozor na to, jak osoba, se kterou chodíte, mluví o ostatních, zejména o bývalých. Všichni byli ‚blázniví‘, ‚vlezlí‘, ‚narcističtí‘,.. Nezapomeňte, že oni si je sami vybrali. Vytahují z lidí to nejhorší nebo se příliš brzy přeinvestují, takže mají o všech zkreslenou představu. Uvědomte si, že to, jak mluví o druhých, bude svědčit o tom, jak mluví o vás.

Skrývají klíčové informace

Řekněme, že jste se s někým seznámili v seznamovací aplikaci a on vám lhal o svém věku, ale hned vám řekl svůj skutečný věk. Pak ale řeknou i další „malou“ lež. A další… I když je můžete odmítnout jako neškodné lži, v budoucnosti to může poukazovat na větší problém. Jakékoli lhaní není dobré.

Nejsou plně přítomni nebo se nezapojují

Všichni známe lidi, kteří jsou závislí na svých telefonech a to je velké no-go. Vy investujete to nejcennější, co máte – svůj čas – a oni si toho neváží? Ovšem taková nepřítomnost se  může projevovat různými způsoby. Může být v jednu chvíli úplně zapojený v konverzaci, ale vzápětí se úplně emočně odpojí. Nebo se vás někdo ghostuje a pak se zase objeví. Ve všech případech od toho dejte ruce pryč.

Některé „červené vlajky“ se mohou změnit – s časem a úsilím

Obecně platí, že pokud má člověk nějaký osobnostní rys nebo chování, které si uvědomuje jako problém, a chce upřímně pracovat na jeho změně, je to krok správným směrem. Na tom, co bychom považovali za červenou vlajku, by se dalo časem pracovat nebo ji zlepšit. Příklady chování nebo osobnostních rysů, které lze zlepšit, jsou: dochvilnost, finanční odpovědnost, čistota a ohleduplnost k ostatním. Naopak ‚špatnou červenou vlajkou‘ je chování, které je konzistentní a chuť ke změně je v nedohlednu. Osoba si uvědomuje, jak její chování ovlivňuje partnera, ale není motivována ke změně. Takové chování může svědčit o narcistické poruše osobnosti, což je rozhodně červená vlajka.

Takové red flags nikdy neberte na lehkou váhu, zejména na začátku vztahu, protože tehdy jste nejvyrovnanější a můžete je vidět jako to, co jsou – varování. Červené vlajky odhalují známky toho, že někdo, s kým chodíte, může mít toxické chování, hodnoty nebo vzorce, které jsou v rozporu s vašimi potřebami, hodnotami a touhami po zdravém romantickém partnerovi. Jsou tu proto, aby vás ochránily před nebezpečím, opakováním toxických cyklů nebo prostě před tím, že skončíte jako někdo, kdo není ‚Ten pravý‘.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...