My Chemical Romance jsou zpět i s novým singlem

Zveřejněno 14. 5. 2022

Teenagerské emo v každém z naší generace pomalu ožívá. Nejen, že v roce 2019 ohlásila skupina My Chemical Romance návrat na pódia, ale právě vydali i nový singl!

My Chemical Romance je skupina, která byla (a je) ve starter packu každého maniodepresivního teenagera. Black parade hrála svého času na „empétrojkách“ každého z nás a Teenagers byla jedna hymna naší generace.

Málokterý fanoušek by po všech událostech, které se od roku 2014 odehrály vůbec očekával, že se dočkáme „znovuzrození“ kapely, natož koncertů a nových songů. Proto se není čemu divit, když na podzim roku 2019 ohlásila kapela návrat na světová pódia, strhla se obrovská lavina reakcí a emocí. Ovšem z důvodu pandemie jsme si museli počkat další dva roky. Pražského koncertu se tak dočkáme 11. 6. 2022 v O2 Aréně.

Nový singl: The Foundations of Decay

Byl tam v den, kdy spadly věže,“ zpívá frontman Gerard Way v narážce na útoky z 11. září. „Ten den se svět změnil a my jsme se následující den pustili do pokusu změnit svět, napsala kapela v prohlášení z roku 2021.

Už skladba „Skylines and Turnstiles“ z prvního studiového alba kapely I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love, ukazuje, jak se Way snaží pochopit hrůzu, které byl svědkem, a také najít cestu vpřed. Frontman kapely Gerard Way byl totiž přímým svědkem útoku.

Všichni bychom si postavili vlastní věže,“ zpívá Way v „The Foundations of Decay“. Po rozpadu My Chemical Romance v roce 2013 vydal Way sólové album Hesitant Alien a také množství komiksů, singlů a různých uměleckých děl. Rytmický kytarista Frank Iero vdechl život předchozím hudebním projektům a také oživil svou roli frontmana ve skupinách frnkiero andthe cellabration, Frank Iero and the Patience a Frank Iero and the Future Violents. Baskytarista Mikey Way poslal svět do zvukového šoku se svou kapelou Electric Century a ponořil se do světa komiksu a Ray Toro vydal svou ohromující debutovou sólovou desku Remember The Laughter, která upozornila na nedostižný talent hlavního kytaristy. Všichni čtyři členové si během své nepřítomnosti vybudovali vlastní rodiny a tvůrčí světy a všichni se vrátili, aby se starali o věčný plamen, kterým je My Chemical Romance.

Hudebně „The Foundations of Decay“ lehce připomíná dřívější tvorbu kapely, ale obsahuje prvky, které až dosud nebyly plně zpřístupněny. Je těžká, ale povznášející, temná, ale pravdivá. Je v něm všechno, co je na kapele intenzivně skvělé, s jiskrou něčeho zcela nového.

Ačkoli kapela fyzicky existuje již 21 let, My Chemical Romance je myšlenka, která existuje a bude i nadále brázdit vesmír navždy. Je to naděje, neutuchající oddanost, smrt a znovuzrození. Je to špinění, očišťování a opětovné špinění duše. Je to lidská schopnost zraňovat a být zraňován, milovat a být milován. Je to milost zabalená do nemilosti, nedokonalost zahalená do zlata. My Chemical Romance je nesmrtelnost běžící plnou rychlostí vstříc obnovenému životu.

Rozhodně se můžeme těšit, že „The Foundations of Decay“ uslyšíme naživo za necelý měsíc v O2 aréně! Vstupenky do sektorů na sezení jsou stále k dispozici, dlouho však s nákupem neotálejte, kdo by přece nechtěl vidět ikony a zakladatele emo žánru naživo, ještě k tomu v ČR?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...

Patti Smith se vrací do Prahy

Patti Smith se vrací do Prahy

Zpěvačka, autorka a aktivistka Patti Smith vystoupí se svým Bandem 19. července 2022 ve Foru Karlín. Vstupenky jsou v předprodeji v sítích GoOut a Ticketmaster. Jako mnoho významných hudebníků začínala i Patti Smith v polovině sedmdesátých let v tehdy ještě ne úplně...