Mnoho z nás patří mezi nenapravitelné milovníky kávy, kteří si bez hřejivého šálku nedokáží představit jediný den. Pijeme ji hlavně ráno, když se chceme postavit na nohy a nastartovat na nový den. Bohužel při špatném skladování přijdete o nádhernou vůni, kvůli které si ji kupujete a pijete. Naučíme vás, jak to udělat správně.
Odkud máte svou kávu?
Většina lidí si kupuje kávu v klasickém obchodu s potravinami. Jestli chcete zažít nejlepší zážitek, měli byste zajít za odborníky. Slovenská pražírna kávy i vaše místní pražírny vám jistě doporučují nejlepší druhy zrnek a můžete si zde také nechat kávu namlít. Z obalů vždy volte neprůhledné obaly. Papírové sáčky nejsou pro uložení kávy nejlepší a budete ji muset doma přesypat.
Mletá nebo nemletá?
Tato otázka je pro mnoho lidí zásadní. Odpověď vám přitom nedokážeme dát. Záleží totiž na preferenci každého z nás. Skuteční milovníci tohoto nápoje si kupují jen celá zrna. Zrna totiž obsahují mnoho vonných olejů, které se uvolní ihned při mletí suroviny. A to si užijete jedině v případě, že si je namelete doma.
Nejlepší způsoby pro skladování
Teď se podíváme na nejdůležitější otázku. Jak skladovat kávu? Nejlepší je, když ji necháte v originálním obalu, pokud se jedná o vzduchotěsný a uzavíratelný sáček. Tuto možnost ale nebudete mít vždy, protože každá pražírna i prodejce k ukládání kávy přistupuje jinak. V každém případě musíte myslet na pár základních bodů:
- vzduchotěsnost je nejdůležitější,
- nádobu nebo sáček uložte do tmy a sucha,
- lednice a mrazák rozhodně ne.
Balení, která jsou pro skladování vhodná, musíte nahradit. Nejlepší jsou nádoby z tmavého skla nebo plechové dózy, do kterých se nedostane světlo ani vzduch. Nezapomeňte, že před použitím musí být nádoba dokonale čistá. Kávu ale můžete uložit i do klasické skleněné nádoby s těsněním, když ji budete skladovat ve tmavé spíži. Díky těmto trikům bude mít káva vždy nádhernou vůni.