Jak vypadá fashion-art rock kapely Palaye Royale?

Zveřejněno 29. 3. 2022

Před třemi lety odehráli Palaye Royale svůj první český koncert v pražském klubu Futurum. Do tohoto klubu se vejde pouze pár stovek fanoušků, není divu že šlo o beznadějně vyprodaný koncert. Na další nálož této poměrně nové art rockové smrště si museli fanoušci počkat.

Organizátoři doporučovali přijít dříve, ale pokud jste přišli půl hodiny předem už bylo pozdě. Fronta fanoušků v černém se táhla od Malé sportovní haly až do středu Matějské poutě, kde značně rozčilovala stánkaře. Na druhou stranu jste si mohli k čekání koupit cukrovou vatu. Když stojíte přes třičtvrtě hodiny v nekončící frontě ke dveřím na jednu mladou kapelu, říkáte si, že to asi bude teda zajímavý. A že ten milion a půl posluchačů na Spotify tvoří z poloviny češi. Nebo?

A nebo je to jen ta euforie z toho, že dlouho nebyl žádnej velkej koncert?

Nejprve Charming Liars

Málokdy se podaří, že předkapela rozhýbe fanoušky, že není poznat, že jde jen o předkapelu. Charming liars definitivně rozhýbali celý sál již od začátku. Tato alternativní kapela se od svého vzniku neustále rozvíjí. Kapelu podpořila i taková ikona, jako je Sir Elton John, který její písně zařadil do svého rozhlasového pořadu „Rocket Hour“ na Apple Music. S každým pohne The Hounting nebo Disco Elvis. V kapele uslyšíte inspiraci Police nebo U2, ale doplněné o něco, co dělá prostě Charming Liars. Kapela navíc po zbytek akce zůstala u merche a fotila se s fanoušky.

Charming Liars koncert 2022 Praha

Palaye Royale na scéně

Když bratrská kapela z Las Vegas spustí hřmotný, bzučivý otvírák Nightmares, téměř celý sál poskakuje. Křičí radostí, když Remington vyhazuje do vzduchu vodu, jako by se stala svatou jen díky tomu, že je jeho. Palaye však svým fanouškům jejich lásku očividně oplácejí. Vzpomínají na jejich první koncert v Praze v „malém“ klubu a srovávají to s halou, kterou pro sebe mají teď. Frontman kapely jistě ocenil možnosti ke šplhání po konstrukci pódia, jelikož na něm byl každou chvíli a zkoušel to výš a výš. Kapela se navíc pochlubila, že v Praze natáčí novou desku, a dokonce i videoklip ke skladbě „Broken“.

Palaye Royale koncert 2022 Praha show

Hudební i vizuální zážitek

Není žádným překvapením, že Palaye Royale umí udělat show – s jejich odvážnými módními volbami a neohroženým přístupem byste se cítili ošizeni, kdyby tomu tak nebylo. Pokud by se dalo něco vytknout, pak je to mírné přehnaně velké spoléhání na generické stálice klasických rockových show – získávání „whoa-ohs“ z davu, telefony ve vzduchu při Dying In A Hot Tub, ale i přesto dokáží vytvořit nezapomenutelnou show. Ačkoliv hrají „pouze“ hodinu, setlist je nabitý jejich živými písněmi a ani chvíli se nenudíte.

Palaye Royale koncert 2022 Praha frontman Remington

Vše se však změní v závěru, který se zdá být velkolepým finále, kdy se Remington objeví u klavíru v zadní části sálu, osvětlený jediným bílým reflektorem, a zazpívá bolestně zranitelnou Lonely, při níž téměř ztichlé publikum zůstane v úžasu. Je to velký, jedinečný moment, který show potřebuje. A pořád není dokonáno. Jelikož část fanoušků se stále nemá k odchodu a ačkoliv bicí sestava již byla ve jménu rock’n’rollu rozkopána, přesto se na scéně objevují bratři znovu a vyzívají fanoušky, ať jim pomohou dozpívat poslední song večera Ma Chérie.

#FunFact: Kapela vznikla v roce 2008 pod jménem Kropp Circle, ten však v roce 2011 změnili na současný, Palaye Royale. Název vznikl od kulturního domu v Torontu jménem Palais Royale, kde se potkali jejich prarodiče.

Mix žánrů v chytlavém celku

Palaye Royale se sami definují jako fashion-art rock. Je možné pozorovat prvky rockové hudby z 70. – 80. let a samozřejmě My Chemical Romance. Během koncertu zazněl i cover Teenagers od MCR. Umění Palaye Royale je v tom, že skutečně umí poskládat různé prvky tak, aby to znělo skvěle a chytlavě.

Palaye Royale koncert 2022 Praha

(setlist: Nightmares, You’ll Be Fine, Death Dance, Hang On To Yourself, Fucking With My Head, Don’t Feel Quite Right, No Love In LA, Dying In A Hot Tub, Get Higher, Teenagers (My Chemical Romance cover), Mr. Doctor Man, Lonely, Ma Chérie)

Palaye Royale si budete moci poslechnout letos na festivalu SodaPop

Foto: Kateřina Fialová, Martin Šimral

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Proč byla šedesátá léta v hudbě tak ikonická?

Šedesátá léta minulého století byla pro hudební svět takovým malým velkým třeskem. Stalo se něco jedinečného a dodnes hudba z šedesátých let neutichá. Šlo o revoluční období, které nás ovlivňuje dodnes. V historii hudby se jednalo skutečně o zlatý věk. Bylo to období...

Patti Smith se vrací do Prahy

Patti Smith se vrací do Prahy

Zpěvačka, autorka a aktivistka Patti Smith vystoupí se svým Bandem 19. července 2022 ve Foru Karlín. Vstupenky jsou v předprodeji v sítích GoOut a Ticketmaster. Jako mnoho významných hudebníků začínala i Patti Smith v polovině sedmdesátých let v tehdy ještě ne úplně...