Virgil Abloh – designér změny

Zveřejněno 29. 11. 2021

Virgil Abloh, který včera zemřel ve věku 41 let, zůstane v paměti jako jeden z nejpopulárnějších a nejvlivnějších módních návrhářů své doby. Jako zakladatel značky Off-White a kreativní ředitel pánské módy pro Louis Vuitton se dostal až na samotný vrchol světového luxusního průmyslu. Jako Afroameričan a zároveň tvůrce, jehož práce vzešla ze streetwearového žánru – žánru, jehož definici pravidelně zpochybňoval – byl Abloh zásadním narušitelem hranic v notoricky známém oboru. 

Cílem není „jen“ móda

Ablohův vliv však zůstane v paměti i mimo oblast módy. Teprve před půl rokem v jednom rozhovoru poznamenal: „Jednám podle vlastních pravidel, podle vlastní logiky a nebojím se.“ Do roku 2021 ho stejný neortodoxní postup, který podnítil jeho nebývalý vzestup ve světě tak často ovládaném konvencemi, přivedl k tomu, že svůj módní design považuje pouze za vedlejší produkt vyššího cíle. Tím bylo, jak to popsal, „vytvoření globální komunity bez ohledu na elitářství nebo jakousi teritorialitu, k níž může v subkultuře dojít„.

Virgil Abloh a jeho pomoc ostatním

Abloh vytvářel příležitosti pro ostatní, kteří by si o tom mohli jinak pouze nechat snít. V roce 2017 například vytvořil dres pro Melting Passes, tým nedávno přistěhovaných fotbalistů v Paříži, jejichž nedostatečný pobytový status znamenal, že nemohli hrát oficiální soutěže, a později je zařadil mezi diváky na přehlídce Off-White. 

Virgil Abloh a Melting Passes na přehlídce Off-White 2018
Virgil Abloh a Melting Passes na přehlídce Off-White 2018

Na jeho první přehlídce Louis Vuitton v zahradách Palais Royal v roce 2018 bylo 3 000 studentů. Pracoval na podpoře skateboardistů a surfařů v Ghaně, rodné zemi svých rodičů. Dále například poskytl finanční prostředky na opravu parků a herních zařízení v Chicagu, městě, které nazval svým domovem.

Na stáži u Louis Vuittona spolu s Virgilem Ablohem pracoval i Jan Černý. Virgil se nechal vyfotit i s jeho Prestižkami.

Ablohova velkorysost byla poháněna nadějí a vírou v lidi. V rozhovoru pro Vogue před šesti měsíci hovořil o svém nadšení z myšlenky, že technologie může vytvořit podmínky, v nichž „lidstvo může žít jakousi utopii“. 

Můžeme jen doufat, že takových lidí bude více. Že Virgil Abloh neudával jen módní trendy, ale zasadil se o skutečnou společenskou změnu tím, jakou inspirací byl. Jak se choval k lidem a jak ladně boural zajeté stereotypy.

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nové kabelky budou v souladu s neustále se měnícím cyklem trendů vždy nevyhnutelnou součástí módního života. A i když budou vždy přicházet a odcházet, existují siluety, které jsou bezpochyby navždy. Sentiment věčného tvaru znamená víc než jen opírání se o klasiku, ale...

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Jsem zastáncem názoru, že každé oblečení a každý parfém může být unisex, jakmile přestaneme řešit škatulky. Jsem o tom přesvědčena natolik, že si kladu otázku, zda brzy nenastane doba, kdy bude vše unisex a zda ta doba není náhodou za rohem. Soustředím se na to příliš...

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...