Virgil Abloh – designér změny

Zveřejněno 29. 11. 2021

Virgil Abloh, který včera zemřel ve věku 41 let, zůstane v paměti jako jeden z nejpopulárnějších a nejvlivnějších módních návrhářů své doby. Jako zakladatel značky Off-White a kreativní ředitel pánské módy pro Louis Vuitton se dostal až na samotný vrchol světového luxusního průmyslu. Jako Afroameričan a zároveň tvůrce, jehož práce vzešla ze streetwearového žánru – žánru, jehož definici pravidelně zpochybňoval – byl Abloh zásadním narušitelem hranic v notoricky známém oboru. 

Cílem není „jen“ móda

Ablohův vliv však zůstane v paměti i mimo oblast módy. Teprve před půl rokem v jednom rozhovoru poznamenal: „Jednám podle vlastních pravidel, podle vlastní logiky a nebojím se.“ Do roku 2021 ho stejný neortodoxní postup, který podnítil jeho nebývalý vzestup ve světě tak často ovládaném konvencemi, přivedl k tomu, že svůj módní design považuje pouze za vedlejší produkt vyššího cíle. Tím bylo, jak to popsal, „vytvoření globální komunity bez ohledu na elitářství nebo jakousi teritorialitu, k níž může v subkultuře dojít„.

Virgil Abloh a jeho pomoc ostatním

Abloh vytvářel příležitosti pro ostatní, kteří by si o tom mohli jinak pouze nechat snít. V roce 2017 například vytvořil dres pro Melting Passes, tým nedávno přistěhovaných fotbalistů v Paříži, jejichž nedostatečný pobytový status znamenal, že nemohli hrát oficiální soutěže, a později je zařadil mezi diváky na přehlídce Off-White. 

Virgil Abloh a Melting Passes na přehlídce Off-White 2018
Virgil Abloh a Melting Passes na přehlídce Off-White 2018

Na jeho první přehlídce Louis Vuitton v zahradách Palais Royal v roce 2018 bylo 3 000 studentů. Pracoval na podpoře skateboardistů a surfařů v Ghaně, rodné zemi svých rodičů. Dále například poskytl finanční prostředky na opravu parků a herních zařízení v Chicagu, městě, které nazval svým domovem.

Na stáži u Louis Vuittona spolu s Virgilem Ablohem pracoval i Jan Černý. Virgil se nechal vyfotit i s jeho Prestižkami.

Ablohova velkorysost byla poháněna nadějí a vírou v lidi. V rozhovoru pro Vogue před šesti měsíci hovořil o svém nadšení z myšlenky, že technologie může vytvořit podmínky, v nichž „lidstvo může žít jakousi utopii“. 

Můžeme jen doufat, že takových lidí bude více. Že Virgil Abloh neudával jen módní trendy, ale zasadil se o skutečnou společenskou změnu tím, jakou inspirací byl. Jak se choval k lidem a jak ladně boural zajeté stereotypy.

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...