Kam se tento víkend vydat na výstavu

Zveřejněno 11. 11. 2021

Užijte si kulturní akce, dokud to ještě jde. Tento víkend pro vás máme doporučení na výstavy, které se zrovna konají v Praze.

Výstavy v Praze

Národní galerie Praha

V NGP právě probíhá několik výstav. Určitě se běžte podívat na ty, co brzy končí:

  • Viktor Pivovarov: Moskevská gotika – výstava pojmenovaná po jednom z jeho nejslavnějších obrazů zkoumá zásadní témata umělcova života. Pivovarova tvorba nás nutí přemýšlet jinak o každodenních věcech, ať už je to konvice na čaj, zápalky nebo ryba ve sklenici.
  • Ženy, které přemohly muže: Eva, Judita, Omfalé a ostatní – tahle výstava ve Schwarzenberském paláci se zaměřuje na sílu a moc žen v umění 16. století. Většina umění v historii byla pod taktovkou mužů, zatímco ženy zůstávaly opomíjeny. U téhle výstavy si možná uvědomíte, jak důležité a zajímavé příběhy nesou ženy a jak jimi dokážou obohatit naše životy.
  • Dynamická kresba: Pohybové a taneční studie Josefa Mařatky – český sochař fascinovaný pohybem modelek a tanečnic. Mařatkovy kresby představené na výstavě jsou inspirované francouzským sochařem Augustem Rodinem, u kterého Mařatka několik let studoval.
  • Umělecká grafika ve světě reprodukce: Lepty malíře Bedřicha Havránka – Bedřich Havránek byl jedním z mála umělců, kteří se věnovali umělecké grafice i v období jejího úpadku. Na výstavě ve Veletržním paláci si můžete prohlédnout kromě hotových grafických listů i jednotlivé mezifáze jejich vzniku.

Kromě těchto výstav určitě stojí za to i sbírková expozice 1918⁠–⁠1938: První republika, ve které najdete díla československých umělců této doby a díla z francouzské sbírky, kterou československý stát koupil krátce po svém vzniku.

DOX

V DOXu se mimo jiné koná výstava LITERATURA Viktora Karlíka. V této galerii jsou plastiky a objekty z tohoto cyklu vystaveny vůbec poprvé. Viktor Karlík je považovaný za nejvýraznějšího umělce z tzv. druhé generace českého undergroundu. Je také spoluzakladatelem a redaktorem časopisu Revolver Revue. Výstava přináší soubor prací, které prvně zveřejnil v knize Literatura nominované na Nejkrásnější knihu roku.

Galerie hlavního města Prahy

Až do půlky ledna budou moct návštěvníci Domu U Kamenného zvonu zhlédnout sbírku fotografií Fridy Kahlo. Výstavu tvoří šest ucelených kapitol. Fotografie zůstaly na přání Fridina manžela po její smrti ukryté veřejnosti po dobu 50 let. Až v roce 2003 byli objevené historikem a kurátorem umění Pablem Ortiz Monasteriem a letos je můžeme poprvé vidět v Praze.

Díky objevení sbírky se zjistilo, že velká část malířčiny tvorby má předlohu právě ve fotografii. Fridu fotografie provázela od dětství a byla pro ni nejen dokladem prožitých událostí, ale i způsobem, jak si udržet trvalý kontakt se svými blízkými. Odhalené fotografie tvoří barvitý a ucelený obraz malířčiny osobnosti a ukazují rozmanité části jejího života.

Kampa

Stálá expozice v Muzeu Kampa Kupka / Gutfreund: Mistři světového umění kombinuje nejucelenější sbírku abstraktních děl malíře Františka Kupky a soubor soch Otty Gutfreunda.

Expozice věnovaná Kupkovi je členěná do 7 kapitol. Mezi obrazy se nachází i samotná sbírka Medy Mládkové (zakladatelky muzea). Poslední část výstavy tvoří právě sochy Gutfreunda, které jsou dnes už ikonické pro český expresionismus a kubismus. Pro návštěvníky je na výstavě novinkou i architektonické pojetí a obrazový průvodce.