Martin Stranka – fotograf, jehož výstavu si nechte ujít

Zveřejněno 7. 11. 2021

Světově uznávaný fotograf Martin Stranka, který se pyšní „fotografickým oscarem“, znovu otevírá svou doposud největší výstavu Dechem v pražském Mánesu. I přes nepřízeň epidemie minulý rok za týden otevřené výstavy přišlo více než 13 000 návštěvníků. Kvůli velkému zájmu a žádostem o znovuotevření se výstava vrací 1. — 30. listopadu 2021 na stejné místo pražské galerie Mánes. Navíc zde bude poprvé představen zcela nový soubor fotografií s názvem Boyhood, který vznikal poslední 2 roky s obrovskou filmovou produkcí, která pracuje mimo jiné pro Netflix či HBO.

Oba dva vystavené soubory fotografií pracují s poetikou izolace, vztahu člověka k sobě samému a návratu k přírodě — tak aktuální téma dnešní doby.

„Ačkoli hrozilo, že svou výstavu kvůli pandemii budu muset opět předčasně ukončit, díky velkorysé ploše přes 500m2 mohu návštěvníky stále bezpečně přivítat a osobně se s nimi setkávat. Interakce s nimi je nepopsatelná a často se setkávám s reakcemi, že díky možnosti mého komentáře, který jim vznik a myšlenku daných fotografií přiblíží, vnímají výstavu mnohem intenzivnější a v naprosto jiné rovině,“ prozrazuje talentovaný fotograf, který se dočkal dalšího světového uznání. Vzhledem k současné situaci se o něm však dozvěděl přes e-mail.

Martin Stranka – fotograf, který sbírá ocenění

„Přišel mi e-mail, že má série Boyhood byla z tisíců fotografií oceněna 1. místem a cenou GoldStar v respektované mezinárodní soutěži ND Awards. A to konkrétně v kategorii Lidé (People). O to větší radost to je, že poprvé je série Boyhood vystavena tady doma v České republice v pražském Mánesu, kde ji můžete ještě stále zhlédnout, a to až do 30. listopadu,“ dodává Martin Stranka, který s touto sérií bodoval i v polovině října, kdy série obdržela ocenění „Honorable Mention“, v překladu „Čestné uznání“, v prestižní mezinárodní soutěži The International Photography Awards. Událost každoročně hodnotí tisíce počinů fotografů v celosvětovém měřítku a vytváří jednu z nejambicióznějších soutěží v dnešním fotografickém světě. 
Za svou kariéru posbíral přes 90 mezinárodních ocenění v oblasti fotografie. Mezi ty nejcennější patří titul z mezinárodní soutěže Sony World Photography Awards, který obdržel v roce 2018 a obhájil v roce 2019. Dále se jedná o ocenění Professional Photographer of the Year, Emerging Talent Award v soutěži Nikon International Photo Contest, Prix de la Photographie Paris. A jedenáct krát za sebou je držitelem čestného uznání ze soutěže International Photo Awards.

Jeho práce jsou vystavovány po celém světě. Například v Los Angeles, Miami, Orlandu, Londýně, Paříži, Praze, Šanghaji, v galeriích, jako jsou Getty Images Gallery, Saatchi Gallery, Somerset House a mnoho dalších. Díla Martina Stranky jsou již dnes předmětem zájmu sběratelů umění a jsou také k vidění na obalech knih několika světových vydavatelských domů, např. HarperCollins Publishers, Sterling Publishing a Penguin Random House. Dále spolupracuje s řadou dalších vydavatelských domů produkujících knihy a hudbu a přímo pak s mnoha umělci nejen z hudební branže. Publikoval dvě monografické knihy I AM a 10 Years.

Info o výstavě


I tentokrát bude sám autor na výstavě každý den pro návštěvníky osobně přítomný. Výstava bude otevřena denně od 11:00 do 20:00 a to opět s volným vstupem. Výstava je aktuálně vystavena v Orlandu na Floridě, odkud poputuje právě do Prahy a následně bude pokračovat po evropských galeriích. Nenechte si ujít návrat výstavy, která bourala rekordy v návštěvnosti.

   „Jedna, dvě, Misery jde…“

   „Jedna, dvě, Misery jde…“

Nedošla jen mezi světové bestsellery Stephena Kinga, ale také do Studia DVA, kde se její divadelní verze hraje již od roku 2018. Sama jsem měla možnost tuto hru vidět již potřetí a to z toho důvodu, že tentokrát vím, že to bude naposledy, jelikož hra bude pomalu...

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...