Martin Stranka – fotograf, jehož výstavu si nechte ujít

Zveřejněno 7. 11. 2021

Světově uznávaný fotograf Martin Stranka, který se pyšní „fotografickým oscarem“, znovu otevírá svou doposud největší výstavu Dechem v pražském Mánesu. I přes nepřízeň epidemie minulý rok za týden otevřené výstavy přišlo více než 13 000 návštěvníků. Kvůli velkému zájmu a žádostem o znovuotevření se výstava vrací 1. — 30. listopadu 2021 na stejné místo pražské galerie Mánes. Navíc zde bude poprvé představen zcela nový soubor fotografií s názvem Boyhood, který vznikal poslední 2 roky s obrovskou filmovou produkcí, která pracuje mimo jiné pro Netflix či HBO.

Oba dva vystavené soubory fotografií pracují s poetikou izolace, vztahu člověka k sobě samému a návratu k přírodě — tak aktuální téma dnešní doby.

„Ačkoli hrozilo, že svou výstavu kvůli pandemii budu muset opět předčasně ukončit, díky velkorysé ploše přes 500m2 mohu návštěvníky stále bezpečně přivítat a osobně se s nimi setkávat. Interakce s nimi je nepopsatelná a často se setkávám s reakcemi, že díky možnosti mého komentáře, který jim vznik a myšlenku daných fotografií přiblíží, vnímají výstavu mnohem intenzivnější a v naprosto jiné rovině,“ prozrazuje talentovaný fotograf, který se dočkal dalšího světového uznání. Vzhledem k současné situaci se o něm však dozvěděl přes e-mail.

Martin Stranka – fotograf, který sbírá ocenění

„Přišel mi e-mail, že má série Boyhood byla z tisíců fotografií oceněna 1. místem a cenou GoldStar v respektované mezinárodní soutěži ND Awards. A to konkrétně v kategorii Lidé (People). O to větší radost to je, že poprvé je série Boyhood vystavena tady doma v České republice v pražském Mánesu, kde ji můžete ještě stále zhlédnout, a to až do 30. listopadu,“ dodává Martin Stranka, který s touto sérií bodoval i v polovině října, kdy série obdržela ocenění „Honorable Mention“, v překladu „Čestné uznání“, v prestižní mezinárodní soutěži The International Photography Awards. Událost každoročně hodnotí tisíce počinů fotografů v celosvětovém měřítku a vytváří jednu z nejambicióznějších soutěží v dnešním fotografickém světě. 
Za svou kariéru posbíral přes 90 mezinárodních ocenění v oblasti fotografie. Mezi ty nejcennější patří titul z mezinárodní soutěže Sony World Photography Awards, který obdržel v roce 2018 a obhájil v roce 2019. Dále se jedná o ocenění Professional Photographer of the Year, Emerging Talent Award v soutěži Nikon International Photo Contest, Prix de la Photographie Paris. A jedenáct krát za sebou je držitelem čestného uznání ze soutěže International Photo Awards.

Jeho práce jsou vystavovány po celém světě. Například v Los Angeles, Miami, Orlandu, Londýně, Paříži, Praze, Šanghaji, v galeriích, jako jsou Getty Images Gallery, Saatchi Gallery, Somerset House a mnoho dalších. Díla Martina Stranky jsou již dnes předmětem zájmu sběratelů umění a jsou také k vidění na obalech knih několika světových vydavatelských domů, např. HarperCollins Publishers, Sterling Publishing a Penguin Random House. Dále spolupracuje s řadou dalších vydavatelských domů produkujících knihy a hudbu a přímo pak s mnoha umělci nejen z hudební branže. Publikoval dvě monografické knihy I AM a 10 Years.

Info o výstavě


I tentokrát bude sám autor na výstavě každý den pro návštěvníky osobně přítomný. Výstava bude otevřena denně od 11:00 do 20:00 a to opět s volným vstupem. Výstava je aktuálně vystavena v Orlandu na Floridě, odkud poputuje právě do Prahy a následně bude pokračovat po evropských galeriích. Nenechte si ujít návrat výstavy, která bourala rekordy v návštěvnosti.

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...