Víkendem vás provede netradiční výstava, Dyzajn market a čtvrtstoletní oslava Ji.hlavy

Zveřejněno 28. 10. 2021

Mezipaměť

Poslední možnost, kdy v Galerii Rudolfinum navštívit specifickou výstavu, která reflektuje propojení tradičního obrazu a nových médií v podobě projekce, videa a audiovizální instalace českých a německých umělců. Výstava je rozdělena do pěti bloků – geometrické tvary hmatatelných obrazů si pohrají s vaší fantazií, videoinstalace slunečních hodin zaujme vaši pozornost, videoinstalace rukou svazující se gumou se zvukovým podkresem poukazuje na úpadek humanistických a duševních hodnot ve společnosti, animace sekvencí pohledů na planety Merkur, Venuše, Mars vás donutí přemýšlet o vesmíru a finální blok vás přenese do prostoru trojrozměrného objektu. Vstup je volný.

Autor: Lea Uherková
Autor: Lea Uherková
Autor: Lea Uherková
Autor: Lea Uherková

Příjemná atmosféra a mnoho jedinečných výrobků

O víkendu vás mohou nohy zavést na Výstaviště v Holešovicích, kde proběhne podzimní Dyzajn market pod vedením jeho zakladatelky Terezie Tunkové. Od deseti do osmnácti hodin máte příležitost obdivovat nespočet specifických designérů s pestrou nabídkou oblečení, batohů, kabelek, rostlin, šperků, voňavých svíček a přírodní kosmetiky, doplňků do bytu nebo také delikates v podobě nápojů a jídla. Vstup na market je také opět neohrazený.

Jednotliví designéři k prohlédnutí zde.

A pokud i vy něco tvoříte a chce se o výrobky podělit s ostatními, můžete si podat přihlášku a třeba za pár měsíců budete součástí nápaditých lidí prezentujících své umění právě na Dyzajn marketu!

Archiv Dyzajn marketu
Archiv Dyzajn marketu

Mezinárodní festival dokumentárních filmů opět ožil a slaví

Jihlavský festival je považován za Mekku dokumentárního filmu. Kdo by tehdy před pětadvaceti lety myslel na to, že se do Jihlavy, impulsem studentů jihlavského Gymnázia, bude sjíždět tisíce diváků, filmových tvůrců, odborníků a novinářů z různých koutů světa.

Festival je od úterý v plném proudu. Vy si však můžete vychutnat dokumentární filmy a doprovodný program až do neděle.

Autor: Radek Lavička

Letošní vizuální koncepce se nese v duchu snění, protože bychom všichni po uplynulém náročném období potřebovali klid a odpočinek. A tak přistupujeme i k letošní Ji.hlavě: chceme návštěvníkům festivalu, Inspiračního fóra i programu Ji.hlava dětem vytvořit malý wellness pro duši i mysl. Jak je to důležité, ukáže i jeden ze dnů Inspiračního fóra, který se věnuje tématu duševního zdraví,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Autor: Radek Lavička

Představené snímky jsou rozděleny do soutěžních sekcí s nápaditým názvem. Například Svědectví zajímá aktuální dění ve světě, Souhvězdí vybírá to nejlepší z filmových světových festivalů a Opus Bonum představuje různorodé postupy v současném světovém dokumentárním filmu. Mimo jiné v sekci Exprmntl.cz, která se zabývá experimentálními dokumentárními filmy, uvede svůj film Botanical talentovaná Anežka Horová, která byla hostem našeho Rande naslepo. Na druhé straně stojí i nesoutěžní sekce Konference Fascinace přibližující vybranou národní kinematografii, letos se zabývá rumunskou.

Autor: Radek Lavička

S letošním festivalem resonují zejména témata ekologie, duševního zdraví, politiky, rovnosti a nerovnosti, polyamorie či digitálních technologií.

Návštěvníky obohatily a obohatí mnohé diskuze s obdivuhodnými hosty ve svém oboru – s americkým ekologem a filozofem Davidem Abramem, afghánskou režisérkou Sahraou Karimi, americkou legendou z oboru gender studies a poststrukturální filozofie Judith Butler nebo se spisovatelkou M’Badjala Diaby, jejíž kniha Na hraně popisuje život s hraniční poruchou.

Autor: Radek Lavička

Rozpis akreditací a vstupů na jednotlivé filmy či doprovodný program najdete zde a páteční, sobotní a nedělní program poté zde.